Ieri, în jurul orei 11, o parte dintre elevi erau în curtea Liceului „Dinu Lipatti”, iar alţii ieşeau pe poartă. Dascălii lor, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile în data de 11 octombrie, erau într-o sală cu liderul A.V. şi cu conducerea liceului. „Profesorii au întrerupt cursurile şi au declarat grevă - a afirmat liderul. De altfel, şi în alte licee cursurile au fost parţial întrerupte. Este vorba despre «Al. Odobescu», «Zinca Golescu», «Ion Cantacuzino»”.
Unde sunt salariile?
„Marţi, 12 octombrie, la Liceul «Dinu Lipatti» a fost programat un consiliu profesoral, unde a fost invitat şi generalul Gabriel Bratu. În discuţie erau salariile pe septembrie, care nu au fost achitate la timp.
Generalul Bratu nu a sosit însă, după cum ne-a informat liderul de sindicat din liceu, Liviu Popa, şi „şedinţa consiliului a fost amânată pentru vineri (n.r. - ieri). Colegii profesori nu mai au cu ce trăi, au rate la bănci, au cheltuieli de întreţinere, este prăpăd. Dacă nu primim salariile, de luni, 18 octombrie, nu mai intrăm la ore.”
La acest protest spontan a venit şi Adrian Voica, liderul S.I.P.A. Muntenia, care ne-a spus că „aşa nu se face un învăţământ de calitate. De la inspectorat au fost trimise comisii de control în unităţile şcolare, să verifice directorii care au acordat indemnizaţiile de concediu pe timpul verii. Au fost şi directori şantajaţi. Procesul de învăţământ nu se poate desfăşura corect în asemenea condiţii. Pentru orele care se fac dascălii trebuie plătiţi”.
„Trăiesc din pensia părinţilor”
l Profesoara de pian Doina Bunea a precizat: „Pe septembrie nu ne-am primit salariile. Trăiesc din pensia părinţilor, dar ce fac cei care n-au părinţi? Până nu se clarifică situaţia, cu toate că elevii n-au nicio vină, nu mai mergem la ore”.
l Profesorul de matematică Romu Vlădău e de părere că „Guvernul şi Ministerul Educaţiei emit hotărâri contradictorii. Legea învăţământului prevede ca o clasă să aibă 30 de elevi, dar specificul liceului nostru este diferit - este vorba despre vocaţionale - şi atunci volumul de muncă este altul. Trebuia să se facă nişte calcule şi să nu se ajungă în această situaţie. Suntem oameni şi vrem ca munca să ne fie respectată şi plătită”.
Generalul Bratu a găsit soluţii
În timpul discuţiilor, la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” au sosit şi secretarul Primăriei Piteşti, Iosiv Cerbureanu, şi „generalul” Gabriel Bratu.
Iată care a fost opinia d-lui Bratu: „Există soluţii să detensionăm situaţia. Activitatea pe care o desfăşuraţi am apreciat-o, are un specific aparte, iar costul per elev a dus la această situaţie. Se adaugă şi managementul uşor defectuos, dar toate au dus la această stare tensionată. Trebuia să aveţi bani pentru salariile de bază şi apoi pentru orele suplimentare. Nu vreau să intrăm în polemică; puteţi să fiţi sau să nu fiţi de acord, însă unii dintre dv. nu pot avea salarii de 4.000 de lei...
Am încercat să deblocăm situaţia, să aducem bani de la alte unităţi, să facem plăţile salariale. Am discutat la Ministerul de Finanţe. Problema este că managementul este defectuos, trebuia să vă asigure salariile de încadrare şi apoi să se plătească orele suplimentare. Veţi primi salariile, pentru septembrie e nevoie de 266.000 lei, iar pentru octombrie, de 260.000 lei. Nu s-a discutat niciodată despre desfiinţarea acestui liceu, ci despre numărul de catedre”.
O cârpeală...
Secretarul Primăriei Piteşti, Iosiv Cerbureanu, a afirmat că „trebuia să se găsească soluţii din vară. O comunicare între instituţii era benefică, nu s-ar fi ajuns într-un punct tensionat. Este o soluţie de moment această rezolvare, am spune o cârpeală. Nu există o bază legală, iar cu banii nu te poţi juca. Cine semnează e posibil să plătească”.
După aceste discuţii, cu nemulţumire în suflet, dascălii au mers la protestul organizat de S.I.P.A. „Muntenia” la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.
Solidari cu Bucureştiul
În semn de solidaritate cu protestatarii din faţa sediului Ministerului Educaţiei şi vreo 200 de sindicalişti argeşeni au venit ieri, în jurul orei 12,30, în faţa inspectoratului. Majoritatea lideri de sindicat ai cadrelor didactice din Piteşti, Costeşti şi Mioveni, au protestat împotriva guvernului şi a ministului Daniel Funeriu. Alături de sindicaliştii S.I.P.A. „Muntenia”, a fost şi liderul Filialei Argeş a Federaţiei „Spiru Haret”, Cornelia Biţă.
Şi de această dată liderul Adrian Voica le-a cerut să fie hotărâţi, să meargă până la capăt, pentru că numai uniţi vor reuşi să obţină drepturile avute. Liderul de sindicat de la „Al. Odobescu” s-a adresat colegilor cu următorul mesaj: „Vrem salarii şi să fim respectaţi! Suntem umiliţi, dar să nu se uite că suntem formatori de opinie, de caractere, suntem modele pentru elevii noştri. Nu mai există sistem de valori şi tocmai de aceea cerem ca învăţământul să fie depolitizat. De altfel, politica este un cancer care distruge societatea!...”
Protestatarii au scandat: „Unitate!”, „Demisia!”, „P.D.L.-iştii sunt în şcoală, patrioţii sunt afară!”, „Nu vă fie frică, Funeriu pică!”.
De asemenea, s-a avansat ideea ca dascălii să nu mai treacă notele în catalog şi să se strângă un... fond de grevă pentru a fi plătiţi dascălii pe timpul protestelor.
Protestul s-a încheiat cu intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!”, iar peste 20 de sindicalişti argeşeni au dorit să meargă la Bucureşti pentru a-i susţine pe colegii lor în demersurile făcute către minister.
Sursa:ARGESUL