TU esti propriul TĂU profesor! NOI, doar te informăm. Ţine aproape!
vineri, 24 octombrie 2008
CONCURS DIRECTORI SCOLI LICEE ARGES 2
1
Anexă la OMEdC nr 3142/25.01.2006
METODOLOGIEde organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de directorşi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat
CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE
Art.1 Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art.145 alin.(1), (2) şi (7) din Legea Învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 20 - 23 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.2 (1) La concursul pentru ocuparea funcţiilor de director1 sau de director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) condiţiile de studii prevăzute la alin. (2);
b) sunt titulare în învăţământul preuniversitar, au cel puţin gradul didactic II şi o
vechime la catedră de cel puţin 5 ani2 ;
c) dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativul“bine” sau “foarte bine” în ultimii 3 ani şi nu au fost sancţionate disciplinar în anul şcolar curent;
d) nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni sau nu au fost lipsite
de dreptul de a ocupa un post didactic prin hotărâre judecătorească definitivă
de condamnare penală;
e) sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei;
f) la data susţinerii concursului, au vârsta cu cel puţin 4 ani mai mică decât vârsta
maximă de pensionare pentru munca depusă şi limita de vârstă3.
(2) Condiţiile de studii4 necesar a fi îndeplinite de candidaţii care participă la
concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat sunt următoarele:
1 În Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică/Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă funcţia de director este îndeplinită de coordonatorul acestuia, în conformitate cu prevederile O.M.Ed.C. nr. 5418/2005.
2 Pentru candidaţii la funcţia de: director al Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi de asistenţă educaţională, coordonator al Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă/CJAPP condiţia de vechime este de cel puţin 5 ani în activitatea de asistenţă şi consiliere psihopedagogică (în conformitate cu prevederileO.M.Ed.C. nr. 5418/2005).
3 Pentru candidaţii din judeţele pilot, se aplică prevederile art.2(3) din H.G. nr.224/24.03.2005 privind aprobarea „Metodologiei de numire şi salarizare a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ
preuniversitar de stat”.
4 Pentru candidaţii la funcţiile de: director al Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi de asistenţă educaţională, coordonator al Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă/CJAPP, condiţiile de studii
2a) condiţiile prevăzute la art.7 alin. (1) lit. a) - c) din Legea 128/1997, cu
modificările şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ cu
personalitate juridică, având în structură grupe de învăţământ preşcolar şi
clasele I-IV;
b) condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. d) din Legea 128/1997, cu
modificările şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ care au
în structură clasele I-VIII, V-VIII, V-X, I-X şi pentru şcolile de arte şi
meserii;
c) condiţiile prevăzute la art.7 alin. (1) lit. e) din Legea 128/1997, cu modificările
şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ care au în structură
clasele I-XII/XIII, V-XII/XIII, IX-XII/XIII, sau clase de învăţământ
postliceal;
d) condiţiile prevăzute la art.7 alin.(2) din Legea 128/1997, cu modificările şi
completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ special.
(3) În unităţile de învăţământ cu secţii de predare în limba unei minorităţi naţionalese recomandă ca unul dintre directori să fie cunoscător al limbii respective.
(4) La unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică se recomandă ca unul dintre
directori să fie de specialitate (inginer, economist, medic etc.), iar la filiera vocaţională şi la unităţile de învăţământ special, unul din directori să aibă specialitatea corespunzătoareprofilului unităţii de învăţământ.
(5) La concursul pentru ocuparea celui de-al doilea post de director adjunct, la
unităţile de învăţământ în a căror structură sunt incluse şi clase ale învăţământului primar saugrupe de învăţământ preşcolar, pot participa institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare
sau educatori/educatoare, după caz.
(6) Participarea la concursul pentru funcţia de director sau de director adjunct din
învăţământul preuniversitar militar şi din învăţământul teologic este condiţionată de
obţinerea avizului ministerului de resort, sau a binecuvântării din partea cultului respectiv.
Art. 3. Inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, denumit în
continuare inspectorat şcolar, prin inspectorul şcolar pentru managementul resurselor
umane, certifică, la înscriere, pentru fiecare candidat la funcţia de director/director adjunct,
posibilitatea ca, în cazul reuşitei la concurs, acesta să poată efectua numărul de ore de predare în unitatea de învăţământ pentru care se organizează concursul.
Art. 4. (1) Dacă o persoană doreşte să candideze pentru funcţia de director sau
director adjunct la mai multe unităţi de învăţământ, aceasta trebuie să depună câte un dosar pentru fiecare post pentru care candidează.
(2) Candidaţii reuşiţi pe mai multe posturi, vor înainta, în scris, comisiei de
concurs, opţiunea pentru o singură unitate de învăţământ, în termen de două zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor contestaţiilor la ultimul concurs susţinut. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare post rămas vacant va fi ocupat de următorul candidat admis. În termen de 24 de ore de la exprimarea opţiunii scrise, se afişează rezultatul final al concursului respectiv.
sunt cele prevăzute în: art. 17alin. 3 din Anexa nr. 1, art. 21 din Anexa nr. 2, respectiv art. 8 alin. 2 din Anexa nr. 3 a O.M.Ed.C. nr. 5418/2005).3
Art. 5 Pentru postul neocupat prin concurs sau eliberat între perioadele de concurs,
inspectorul şcolar general numeşte, cu avizul Consiliului de Administraţie al inspectoratului şcolar, director prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv.
CAPITOLUL II
ORGANIZAREA CONCURSULUI PENTRU FUNCŢIILE DE DIRECTOR ŞI
DIRECTOR ADJUNCT
Art. 6 Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori/directori adjuncţi
se organizează de către inspectoratul şcolar.
Art. 7 Concursul de ocupare a postului de director şi director adjunct se organizează,de regulă, în 2 (două) perioade ale anului şcolar : octombrie - noiembrie şi martie - aprilie.
Graficul de desfăşurare se stabileşte de fiecare inspectorat şcolar şi se comunică Ministerului Educaţiei şi Cercetării în vederea monitorizării concursului.
Art. 8 (1) Inspectoratul şcolar are obligaţia de a anunţa, în presa locală şi centrală, organizarea concursului, cu cel puţin 30 de zile înainte, menţionând locul unde sunt afişate lista posturilor de director/director adjunct vacante din unităţile de învăţământ pentru care se va desfăşura concursul şi informaţiile referitoare la înscrierea şi participarea la concurs a candidaţilor.
(2) Inspectoratul şcolar elaborează fişa postului, tematica, bibliografia de concurs,
criteriile de evaluare a proiectului de dezvoltare instituţională, pe care le afişează la sediulpropriu, împreună cu perioada de înscriere, metodologia de concurs şi lista documentelor necesare înscrierii la concurs.
(3) Înscrierea la concurs se încheie cu 10 zile înainte de prima zi a sesiunii de
concurs. Nu sunt acceptaţi la înscriere decât candidaţii ale căror dosare întrunesc integralcondiţiile din prezenta metodologie.
(4) Inspectoratul şcolar afişează la sediul său, în cel mult 3 zile de la data încheierii înscrierilor la concurs, graficul desfăşurării concursului, cu specificarea programului zilnic, alocului de desfăşurare, precum şi lista candidaţilor înscrişi.
(5) Inspectoratul şcolar înaintează graficul de desfăşurare a concursurilor la
Ministerul Educaţiei şi Cercetării, direcţia de resort, cu cel puţin 6 zile înainte de data iniţială a perioadei de organizare a concursurilor.
(6) Orice modificare, din motive obiective, a programului de desfăşurare a
concursului este adusă la cunoştinţa candidaţilor şi observatorilor, în scris, cu cel puţin 48 de ore înainte, de către un membru al comisiei de concurs. Când termenul de 48 de ore nu poate fi respectat din motive excepţionale şi care ţin de componenţa comisiei de concurs –deces, îmbolnăvire gravă a preşedintelui sau a unor membri ai comisiei ş.a. – secretarul sau un membru al comisiei întocmeşte un proces verbal prin care se constată motivele datorită cărora concursul nu se poate desfăşura. Procesul verbal se semnează de membrii comisiei de concurs şi observatorii prezenţi, iar concursul este reprogramat de către inspectoratul şcolar,
cu anunţarea celor implicaţi.
(7) Comunicarea inspectoratului şcolar către Ministerul Educaţiei şi Cercetării,
direcţia de resort, privind reprogramarea concursului respectiv este însoţită de copiaprocesului verbal menţionat anterior.
Art. 9 Inspectorul şcolar general emite, potrivit legii şi prezentei metodologii, cu 3zile înainte de prima probă a concursului, decizia de constituire a comisiei de elaborare apentru concurs, iar cu 48 de ore înainte de prima probă a concursului, decizia deconstituire a comisiei şi subcomisiilor de concurs, precum şi decizia de constituire a comisieide contestaţii.
Art. 10 Dosarul de înscriere la concurs, verificat şi avizat, în ce priveşte îndeplinireacondiţiilor de participare la concurs, de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar, se
depune la inspectorul şcolar pentru managementul resurselor umane şi trebuie sa conţină:
1. cerere de înscriere, în care se menţionează şi limba modernă pentru care optează;
2. curriculum vitae (redactat după modelul comun european, în conformitate cu H.G.
1021/2004) (anexa 1);
3. copii, certificate “conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ
de la care provine candidatul, ale:
a) certificatului de naştere şi, dacă este cazul, certificatul de căsătorie;
b) actului de titularizare în unitatea de învăţământ în care funcţionează;
c) adeverinţelor/certificatelor/diplomelor de acordare a gradelor didactice/a
titlului ştiinţific de doctor;
d) carnetului de muncă sau documentul echivalent eliberat de unitatea de
învăţământ, în conformitate cu art.34, alin.5 din Codul Muncii ( Legea
nr.53/2003), completat la zi;
e) hotărârilor judecătoreşti pentru persoanele care şi-au schimbat numele din
diferite motive;
f) altor documente doveditoare, avizate “conform cu originalul” de
conducerea ultimei unităţi de învăţământ în care a funcţionat, care să
susţină declaraţiile din C.V.
4. copii legalizate ale actelor de studii (diplomă de bacalaureat, diplomă de licenţă sau
echivalentă, foi matricole etc.); legalizarea acestora se face la biroul notarului public;
5. adeverinţă de vechime la catedră, în specialitate (în original);
6. adeverinţă cu punctajul şi calificativele pentru ultimii 3 ani (în original);
7. adeverinţă medicală (în original) eliberată de un cabinet de medicina muncii, în
conformitate cu prevederile art.4 din Legea 128/1997, cu modificările şi completările
ulterioare;
8. proiect de dezvoltare instituţională pentru unitatea de învăţământ pentru care
candidează, în plic sigilat;
9. cazier judiciar (în original);
10. declaraţie pe propria răspundere, sau adeverinţă în original, care să ateste că nu adesfăşurat activităţi de poliţie politică;
11. opisul dosarului, în două exemplare; un exemplar se restituie cu semnătura persoanei
care a înregistrat înscrierea. Dosarul se numerotează pe fiecare filă, iar numărul totalde file se consemnează în opis.
Art. 11 Dosarul este înregistrat numai dacă sunt respectate în totalitate condiţiile
prevăzute la art. 10. În caz contrar, dosarul se respinge. După înregistrare nu se mai admitecompletarea cu documente a dosarului de concurs.
Art. 12 Comisia pentru elaborarea subiectelor de concurs este formată din:
a) preşedinte: un inspector şcolar de specialitate;
b) membri: 4 -5 directori, recunoscuţi prin autoritatea profesională şi morală,
provenind de la diferite tipuri de unităţi de învăţământ, inspectori de specialitate
pentru limbi străine.
Art. 13 (1) Subiectele cu întrebări şi baremul de evaluare şi notare al acestora se
realizează de către preşedinte şi membrii comisiei de elaborare a subiectelor de concurs.
Comisia are obligaţia de a elabora un număr de subiecte stabilit în funcţie de numărulcandidaţilor, astfel:pentru 1-4 candidaţi se vor elabora 20 de subiecte. Pentru fiecare candidat
în plus(faţă de 4) se adaugă câte 3 subiecte.
(2) Subiectele vor fi elaborate pentru fiecare nivel de învăţământ. Preşedintele
comisiei pentru elaborarea subiectelor de concurs secretizează subiectele în plenul comisiei şi
le păstrează în deplină securitate până la predarea lor către preşedintele comisiei de concurs.
(3) Conţinuturile subiectelor de concurs elaborate de comisie sunt secrete.
Înainte de începerea concursului, preşedintele comisiei de elaborare a subiectelor predăplicurile cu subiecte, sigilate, preşedintelui comisiei de concurs. Plicurile vor conţinesubiectele de concurs atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic. Preşedintelecomisiei de concurs numerotează plicurile cu subiecte.
Art. 14 (1) Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director este constituită
după cum urmează:
a) preşedinte - un inspector şcolar general adjunct, de regulă cel care are în subordine
Compartimentul Management;
b) 4 membri:
- un inspector şcolar pentru management şcolar şi evaluare instituţională/un
inspector şcolar de specialitate;
- 3 directori5, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală, de la
unităţi de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi
nivel cu al unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul.
5 2 directori, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi de învăţământ din
judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel cu cel al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul şi un coordonator CJAPP din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de coordonator CJAPP)/ un
director de la Palatul copiilor din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de director la Palatul copiilor)/un director
al Centrului de resurse şi de asistenţă educaţională din alt judeţ(pentru ocuparea funcţiei de director al Centrului
de resurse şi de asistenţă educaţională)/un coordonator al unui Centru şcolar pentru educaţie incluzivă, altul
6
c) secretar - un inspector şcolar/ de specialitate de la inspectoratul şcolar/ director/
director adjunct de la o unitate de învăţământ;
(2) Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director adjunct este
constituită după cum urmează:
a) preşedinte - un inspector şcolar general adjunct, de regulă cel care are în subordine
Compartimentul Management;
b) 4 membri:
- un inspector şcolar pentru management şcolar / inspector şcolar pentru
evaluare instituţională / inspector şcolar de specialitate;
- directorul unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul;
- 2 directori recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi
de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel nivel cu cel al
unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul.
c) secretar – un inspector şcolar/ de specialitate de la inspectoratul şcolar,/ director/
director adjunct de la o unitate de învăţământ;
(3) La desfăşurarea concursului pentru funcţiile de director şi de director adjunct sunt
invitaţi să participe în calitate de observatori:
- un părinte desemnat/delegat de consiliul reprezentativ al părinţilor din unitatea
de învăţământ pentru care se organizează concursul;
- câte un reprezentant desemnat de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de
ramură învăţământ, care au organizaţii sindicale în unitatea de învăţământ; la
unităţile de învăţământ la care nu există organizaţie sindicală, un reprezentant al
salariaţilor de la unitatea şcolară pentru care se ţine concursul, ales în consiliul
profesoral, prin vot secret, cu majoritate simplă.
- un reprezentant al consiliului local;
- pentru liceu, un observator M.Ed.C.
Inspectoratul şcolar invită, în scris, observatorii să asiste la desfăşurarea concursului, cu
cel puţin 48 de ore înainte de data desfăşurării acestuia. Neprezentarea observatorilor nu
afectează legalitatea desfăşurării concursului.
(4) Secretarul şi observatorii participă la activităţile comisiei, dar nu se implică înexaminarea şi evaluarea candidaţilor. Observatorii au dreptul de acces la toate documentele
de concurs şi de a-şi consemna observaţiile în procesul-verbal. Dacă în derularea concursuluiobservatorii sesizează preşedintelui comisiei vicii de procedură sau de organizare, acesta areobligaţia de a remedia deîndată neajunsurile sesizate. În cazul în care sunt semnalate erori
sau abuzuri referitoare la evaluarea candidaţilor, consemnate în procesul verbal, inspectorulşcolar general va analiza situaţia semnalată şi va dispune măsurile legale care se impun.
(5) Observatorii nu au dreptul de a face sesizări privind corectitudinea organizării şidesfăşurării concursului, după încheierea acestuia, decât în situaţia în care nu s-a dat curssesizării consemnate în procesul verbal.
decât cel pentru care se organizează concurs (pentru funcţia de coordonator al centrului şcolar pentru educaţie
incluzivă).
(6) Pentru unităţile de învăţământ militar, din comisia de concurs face parte, în
calitate de membru, şi un delegat desemnat de ministerul de resort, iar pentru unităţile deînvăţământ teologic, din comisia de concurs face parte, în calitate de membru, inspectorul despecialitate pentru învăţământ teologic din MEdC sau un reprezentant al acestuia.
(7) Inspectoratul şcolar solicită, în scris, ministerului de resort, delegatul pentru
comisia de concurs de la unitatea de învăţământ militar şi Ministerului Educaţiei şi Cercetăriidelegatul pentru comisia de concurs de la unitatea de învăţământ teologic.
CAPITOLUL III
PROBELE DE CONCURS ŞI EVALUAREA CANDIDAŢILOR
Art.15. (1) Concursul pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ constă în
următoarele probe:
a) curriculum vitae - analiza şi evaluarea acestuia se fac pe baza itemilor şi punctajului
prezentate în anexa nr. 2 la prezenta metodologie. Punctajul maxim este de 40 puncte (5 x 8
puncte/membru comisie). Proba nu este eliminatorie.
b) interviu - prin interviu se evaluează cunoştinţele de legislaţie şcolară, de
management educaţional şi se analizează calitatea proiectului de dezvoltare instituţională
propus de candidat. Evaluarea se face pe baza răspunsurilor date la un set de 5 întrebări şi în
urma prezentării proiectului de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ pentru care
candidează. Competenţele de comunicare în limba de circulaţie internaţională pentru care au
optat candidaţii se evaluează pe baza traducerii aceluiaşi text, pentru concurenţii ce
candidează pentru acelaşi post. Lungimea textului trebuie să fie de 10-15 rânduri, iar
traducerea se face din limba străină respectivă în limba română.
Punctajul maxim al probei este:
• pentru cunoştinţe de legislaţie şcolară şi management educaţional:
5 x 13 puncte/răspuns complet la întrebare = 65 puncte
• pentru competenţe de comunicare în limba străină aleasă:
5 x 1 punct/membru comisie = 5 puncte
• pentru proiectul de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ pentru
care candidează:
5 x 6 puncte/membru comisie = 30 puncte
Total: 100 puncte
(2) Cele 2 probe sunt obligatorii. Utilizarea calculatorului în prezentarea proiectului
şi/sau redactarea răspunsurilor la întrebări se va puncta conform anexei nr.2.
(3) Punctajul total maxim este de 140 de puncte (40 puncte proba a) + 100 puncte
proba b)), iar punctajul minim pentru promovarea concursului este de 90 puncte .
8
(4) Pentru unităţile de învăţământ militar şi pentru unităţile de învăţământ teologic,
punctajul total maxim este de 168 puncte ( 6 x 8=48 puncte curriculum vitae + 6 x 20=120
puncte interviu), punctajul minim pentru promovarea concursului fiind de 100 puncte.
CAPITOLUL IV
DESFĂŞURAREA CONCURSULUI
Art. 16. (1) Evaluarea curriculumului vitae se face de către preşedintele comisiei şi
membrii acesteia, în plenul ei, prin acordarea de puncte potrivit itemilor şi punctajului
menţionate în anexa 2, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele
afirmate în curriculum vitae. Punctajul se aduce la cunoştinţa candidatului. În cazul în care se
consideră depunctat, candidatul poate contesta pe loc evaluarea curriculum-ului vitae,
asistând la reevaluarea acestuia sau, în scris, la comisia de contestaţii.
(2) Pentru proba de interviu, candidatul extrage un plic cu întrebări, al cărui număr se
înscrie în borderoul de notare şi pe care îl predă comisiei de concurs în vederea susţinerii
primei părţi a interviului. Subiectele extrase nu se reintroduc în concurs.
(3) Proba de interviu nu trebuie să depăşească 45 de minute pentru fiecare candidat.
(4)Punctajul realizat la interviu se comunică, prin afişare, candidatului, după
terminarea probei. Evaluarea proiectului de dezvoltare instituţională a unităţii de învăţământ
pentru care candidează se face de către comisia de concurs în lipsa candidatului, pe baza
criteriilor afişate la înscrierea la concurs.
(5) Cele două probe de concurs se desfăşoară în aceeaşi zi.
(6) Punctajul acordat la fiecare probă pentru fiecare candidat este înscris în
formularul-tip prevăzut în anexa nr.3.
Art. 17. (1) Sunt declaraţi promovaţi candidaţii care au realizat cel puţin punctajul
minim .
(2) Este declarat reuşit la concurs candidatul promovat care a obţinut cel mai
mare punctaj total.
(3) În cazul egalităţii de punctaj, este declarat reuşit candidatul promovat cu
cel mai mare punctaj total la proba de interviu . Dacă egalitatea se păstrează, departajarea se
va face luându-se în considerare punctajele obţinute la criteriul 1 -punctul B pentru directori,
respectiv punctul A pentru directori adjuncţi - şi criteriul 2 punctul C din anexa 2 a
metodologiei.
(4) Pentru directorul adjunct, validarea rezultatului concursului se face pe
baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care alege unul din
candidaţii promovaţi, cu consultarea prealabilă a consiliului profesoral. Consiliul de
administraţie comunică în cel mult 3 zile, în scris, comisiei de concurs, numele candidatului
ales dintre cei promovaţi.
Art. 18. – Secretarul comisiei de concurs întocmeşte procesul-verbal, în care
consemnează desfăşurarea şi rezultatele concursului, precum şi menţiunile persoanelor
desemnate ca observatori. Procesul-verbal este semnat de preşedintele comisiei de concurs,
de membrii acesteia şi de persoanele desemnate ca observatori.
9
Art. 19. Punctajele obţinute la cele două probe şi punctajul total se afişează la sediul
inspectoratului şcolar după încheierea concursului, în aceeaşi zi.
Art. 20. (1) Eventualele contestaţii se depun la registratura inspectoratului şcolar în
termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea punctajelor , iar inspectoratul şcolar face publică
lista contestatorilor, la sfârşitul celor 3 zile.
(2) Contestaţiile se soluţionează de către o comisie constituită după cum
urmează:
a) preşedinte:- inspectorul şcolar general;
b) membri:
- un inspector şcolar de specialitate/inspector şcolar, altul decât cel
din comisia de concurs;
- 3 directori6, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală,
de la unităţi de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin
acelaşi nivel cu al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul, alţii decât cei din comisia de concurs.
c) secretar – un inspector şcolar / de specialitate de la inspectoratul
şcolar, / un director / director adjunct de la o unitate de
învăţământ;
La lucrările comisiei de contestaţii sunt invitaţi, în scris, să participe în calitate de
observatori câte un reprezentant desemnat de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de
ramură. La unităţile de învăţământ la care nu există organizaţie sindicală, este invitat, în scris,
să participe reprezentantul personalului didactic de la unitatea de învăţământ pentru care se
ţine concursul, ales în consiliul profesoral, prin vot secret, cu majoritate simplă.
(3) Secretarul şi observatorii participă la activităţile comisiei de contestaţii, dar nu se
implică în soluţionarea contestaţiilor. Secretarul comisiei de contestaţii întocmeşte procesulverbal.
(4) Hotărârea comisiei de contestaţii se comunică contestatorului în termen de 5 zile
lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, cu confirmare de primire.
(5) Hotărârea comisiei de contestaţii este definitivă şi poate fi atacată numai prin
procedura contenciosului administrativ.
(6) În termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de concurs, se afişează,
la sediul inspectoratului şcolar, rezultatele finale ale acestuia.
6 2 directori, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi de învăţământ din
judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel cu cel al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul şi un coordonator CJAPP din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de coordonator CJAPP)/ un
director de la Palatul copiilor din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de director la Palatul copiilor)/un director
al Centrului de resurse şi de asistenţă educaţională din alt judeţ(pentru ocuparea funcţiei de director al Centrului
de resurse şi de asistenţă educaţională)/un coordonator al unui Centru şcolar pentru educaţie incluzivă, alţii
decât cei din comisia de concurs.
10
CAPITOLUL V
DISPOZIŢII FINALE
Art. 21. (1) Ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se face în urma
câştigării concursului, desfăşurat pe baza criteriilor de competenţă profesională şi
managerială, cu avizele consultative ale consiliului de administraţie şi ale consiliului local.
(2) Numirea în funcţiile de director şi director adjunct la unităţile de
învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe şi cele cu activităţi extraşcolare se face în
urma reuşitei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege la concursul pentru
ocuparea posturilor de conducere vacante, organizat potrivit prezentei metodologii.
(3) Directorii unităţilor de învăţământ preşcolar, ai unităţilor de învăţământ
gimnazial şi ai unităţilor de învăţământ cu clasele I-X sunt numiţi, în urma câştigării
concursului, prin decizie, de către inspectorul şcolar general, pentru o perioadă de 4 ani.
(4) Directorii unităţilor de învăţământ liceal, postliceal, şi ai şcolilor de arte
şi meserii sunt numiţi în funcţie, la propunerea inspectorului şcolar general, prin ordin al
ministrului educaţiei şi cercetării, pentru o perioadă de 4 ani.
(5) Directorii unităţilor destinate activităţilor extraşcolare sunt numiţi prin
ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, la unităţile direct subordonate Ministerului
Educaţiei şi Cercetării, şi prin decizie a inspectorului şcolar general, la unităţile din
subordinea inspectoratului şcolar.
(6) Pentru candidatul declarat reuşit la concursul pentru ocuparea funcţiei
de director, inspectoratul şcolar solicită avizele consultative ale consiliului local şi consiliului
de administraţie al unităţii de învăţământ.
(7) Propunerea de numire pentru candidaţii reuşiţi la concursul pentru
funcţia de director la unităţile de învăţământ liceal, postliceal, şcoli de arte şi meserii şi la
unităţile destinate activităţilor extraşcolare aflate în subordinea Ministerului Educaţiei şi
Cercetării se înaintează Ministerului Educaţiei şi Cercetării însoţită de anexa 3, completată,
din prezenta metodologie, precum şi de avizele consultative ale consiliului local şi consiliului
de administraţie al unităţii de învăţământ
(8) Pentru exercitarea atribuţiilor care îi revin, potrivit legii, odată cu
emiterea deciziei, respectiv a ordinului de numire, directorul încheie un contract de
management educaţional cu inspectorul şcolar general7. Contractul de management
educaţional se încheie pe o perioadă de 4 ani de la data numirii.8
(9) Directorul adjunct este numit prin decizia directorului unităţii de
învăţământ, cu avizul consultativ al consiliului local, pe baza hotărârii consiliului de
administraţie al unităţii, cu consultarea consiliului profesoral, dintre candidaţii care au
promovat concursul pentru ocuparea acestui post.
(10) Hotărârea consiliului de administraţie se ia după consultarea consiliului
profesoral, prin vot nominal deschis. Este declarat reuşit candidatul care a obţinut cel mai
mare număr de voturi din partea membrilor consiliului de administraţie, fapt care se
consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului de administraţie.
(11) În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr.53/2003
privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, numirea directorilor şi
7 Modelul de contract managerial este prevăzut în anexa nr. 4 a prezentei metodologii.
8 Pentru candidaţii din judeţele pilot, se aplică prevederile „Metodologiei de numire şi salarizare a directorilor şi
directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat”, aprobată prin H.G. nr. 224/2005.
11
directorilor adjuncţi se face cu o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice. Perioada de
probă este inclusă în durata contractului de management educaţional.
Art. 22. (1) Cu 15 zile înainte de expirarea perioadei de probă inspectorul şcolar
general înaintează Ministerului Educaţiei şi Cercetării – direcţia de resort, printr-o adresă,
aprecierea potrivit căreia persoana numită în funcţia de director de unitate de învăţământ
liceal, postliceal sau şcoală de arte şi meserii corespunde/nu corespunde sub raport
managerial. Aprecierea are la bază punctajul şi calificativul acordate în urma evaluării
continue realizate de inspectorul şcolar de management, evaluare şi dezvoltare instituţională
şi consemnate în fişa de evaluare a persoanei numite în funcţia de director de unitate de
învăţământ preuniversitar de stat. Aprecierea este însoţită de fişa de evaluare a directorului de
unitate de învăţământ, completată cu punctajul şi calificativul obţinut de acesta.
(2) Pentru directorul unităţii de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi
al unităţii de învăţământ cu clasele I-X, aprecierea este formulată de către inspectorul şcolar
general adjunct şi este înaintată inspectorului şcolar general.Aprecierea are la bază punctajul
şi calificativul acordate în urma evaluării continue realizate de inspectorul şcolar de
management, evaluare şi dezvoltare instituţională şi consemnate în fişa de evaluare a
persoanei numite în funcţia de director de unitate de învăţământ preuniversitar de stat.
Aprecierea este însoţită de fişa de evaluare a directorului de unitate de învăţământ,
completată cu punctajul şi calificativul obţinut de acesta.
Art. 23. (1)Directorul unităţii de învăţământ înaintează consiliului de administraţie, cu
15 zile înaintea expirării perioadei de probă, aprecierea sa privind corespunderea sub raport
managerial a persoanei numite în funcţia de director adjunct. Aprecierea are la bază punctajul
acordat în urma evaluării continue realizate de inspectorul şcolar de management educaţional
şi consemnat în fişa de evaluare a directorului adjunct al unităţii de învăţământ preuniversitar
de stat. Consiliul de administraţie stabileşte, pe baza fişei de evaluare şi în prezenţa
directorului adjunct, punctajul obţinut şi aprecierea potrivit căreia acesta corespunde/nu
corespunde postului ocupat.
(2)Aprecierea, însoţită de fişa de evaluare privind activitatea directorului
adjunct şi calificativul acordat, este înaintată inspectorului şcolar general, spre informare.
Art. 24. Contractul de management educaţional al persoanelor numite în funcţiile de
director/director adjunct la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat încetează:
1) La expirarea perioadei pentru care a fost încheiat.
2) În cazul în care, la evaluarea efectuată pentru perioada de probă, activitatea directorului
nu corespunde din punct de vedere managerial;
3) Dacă, pe perioada mandatului, directorul a obţinut în urma evaluării anuale sau în urma
inspecţiei speciale efectuate de către inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului
Bucureşti ori de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării calificativul „nesatisfăcător”;
4) Pentru nerespectarea cu vinovăţie a obligaţiilor contractuale, precum şi pentru săvârşirea
unei fapte de natura abaterilor disciplinare sau care angajează răspunderea administrativă,
civilă sau penală, directorul /directorul adjunct putând fi sancţionat potrivit dispoziţiilor
art. 116 (lit.e,f) din Legea nr.128/1997, cu modificările şi completările ulterioare;
5) În cazul în care persoana îşi pierde calitatea de cadru didactic titular în învăţământul
preuniversitar;
6) Prin renunţarea directorului la contract, cu respectarea termenului de preaviz pentru
funcţii de conducere.
12
7) Prin acordul părţilor.
8) La îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
9) Prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului.
10) În cazul reorganizării administrativ-teritoriale.
Art. 25. În toate situaţiile în care contractul de management educaţional încetează,
inspectorul şcolar general emite decizie de eliberare din funcţie pentru directorii numiţi prin
decizia sa, respectiv solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării emiterea ordinului de
eliberare din funcţie pentru directorii numiţi prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării,
cu excepţia situaţiei prevăzute la art.24(4) din prezenta metodologie, în care, prin decizia
inspectorului şcolar general (pentru directorii numiţi prin decizia sa), respectiv prin ordin al
ministrului educaţiei şi cercetării (pentru directorii numiţi prin ordin al ministrului), se face
comunicarea sancţiunii, conform art. 123(3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi
completările ulterioare.
Art. 26. Informaţiile false cuprinse în curriculumul vitae, falsul în declaraţii, falsul în
înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, observate de comisia de concurs înaintea sau în
timpul desfăşurării concursului, atrag eliminarea candidatului din concurs şi sesizarea
organelor competente, iar cele dovedite după finalizarea concursului conduc, în plus, şi la
invalidarea rezultatelor concursului şi reprogramarea acestuia, dacă sunt constatate cu privire
la câştigătorul concursului.
Art. 27. (1) Sesizările care vizează nerespectarea condiţiilor de înscriere la concurs,
potrivit prevederilor art. 2 sau referitoare la valabilitatea documentelor de la dosarul de
înscriere la concurs, potrivit art.10, dovedite, înaintea sau în timpul concursului atrag
eliminarea candidatului din concurs, iar cele dovedite după finalizarea concursului conduc la
invalidarea rezultatelor concursului şi reprogramarea acestuia, dacă sunt constatate cu privire
la câştigătorul concursului.
(2) Candidatul şi persoanele responsabile, membre ale comisiei de înscriere, care au
încălcat prevederile prezentei metodologii se sancţionează potrivit legii.
Art. 28. Preşedinţii comisiilor, membrii acestora, precum şi persoanele desemnate ca
observatori, înainte de desfăşurarea concursului, dau o declaraţie pe propria răspundere că nu
au în rândul candidaţilor soţ, soţie, rude sau afini până la gradul IV inclusiv, sau relaţii
conflictuale cu vreun candidat.
Art. 29. Anexele 1-4 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
Model de Curriculum Vitae European < numele aplicantului >
Curriculum vitae
* Notă
Înlocuiţi rubrica (numele aplicantului cu propriul nume)
** Notă
Toate textele scrise cu aceste caractere au rol informativ şi nu apar în CV
*** Notă
Textul dintre () va fi înlocuit cu informaţiile cerute
INFORMAŢII PERSONALE
Nume (Nume, prenume)
Adresă (numărul, strada, cod poştal, oraş, ţara)
Telefon
Fax
Naţionalitate
Data naşterii (ziua, luna, anul)
EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ
* Perioada (de la - până la) (Menţionaţi pe rând fiecare experienţă profesională pertinentă, începând cu
cea mai recentă dintre acestea)
* Numele şi adresa angajatorului
* Tipul activităţii sau sectorul de activitate
* Funcţia sau postul ocupat
* Principalele activităţi şi responsabilităţi
EDUCAŢIE ŞI FORMARE
* Perioada (de la - până la) (Descrieţi separat fiecare formă de învăţământ şi program de formare
profesională urmate, începând cu cea mai recentă)
* Numele şi tipul instituţiei de învăţământ şi al organizaţiei profesionale prin care s-a
realizat formarea profesională
* Domeniul studiat/aptitudini ocupaţionale
* Tipul calificării/diploma obţinută
* Nivelul de clasificare a formei de instruire/învăţământ
APTITUDINI ŞI COMPETENŢE PERSONALE
dobândite în cursul vieţii şi carierei dar care nu sunt recunoscute neapărat printr-un
certificat sau o diplomă
Limba maternă
Limbi străine cunoscute
* abilitatea de a citi
* abilitatea de a scrie
* abilitatea de a vorbi
(Enumeraţi limbile cunoscute şi indicaţi nivelul: excelent, bine, satisfăcător)
Aptitudini şi competenţe artistice
Muzică, desen, pictură, literatură etc.
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi contextul în care le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe sociale
Locuiţi şi munciţi cu alte persoane, într-un mediu multicultural, ocupaţi o poziţie în
care comunicarea este importantă sau desfăşuraţi o activitate în care munca de echipă
este esenţială, (de exemplu cultură, sport etc.)
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi contextul în care le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe organizatorice
De exemplu coordonaţi sau conduceţi activitatea altor persoane, proiecte şi gestionaţi
bugete; la locul de muncă, în acţiuni voluntare (de exemplu în domenii culturale sau
sportive) sau la domiciliu.
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe tehnice
(utilizare calculator, anumite tipuri de echipamente, maşini etc.)
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
Permis de conducere
Alte aptitudini şi competenţe
Competenţe care nu au mai fost menţionate anterior
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
INFORMAŢII SUPLIMENTARE (Indicaţi alte informaţii utile şi care nu au fost menţionate, de exemplu
persoane de contact, referinţe etc.)
ANEXE (Enumeraţi documentele ataşate CV-ului, dacă este cazul).
ANEXA 1
1
A METODOLOGIEI DE CONCURS PENTRU FUNCŢIA DE DIRECTOR / DIRECTOR ADJUNCT
EVALUARE CURRICULUM VITAE
1 Se punctează forma cea mai înaltă de învîţământ finalizată
2 Punctajul se stabileşte prin cumularea rezultatelor fişelor de evaluare anuale, după cum urmează :
0.25……pentru 86 - 94 puncte în fişa de evaluare
0.50……pentru 95-100 puncte în fişa de evaluare
3 În cazul în care contractul managerial a încetat înaintea expirării perioadei pentru care a fost încheiat, din motive imputabile
persoanei, experienţa în activitatea de conducere, îndrumare şi control, nu se mai punctează.
4 Punctajul maxim se acordă numai pentru publicarea de cărţi
Nr.
Crt. CRITERII
Punctaj
maxim
director
Punctaj
maxim
dir.adj.
EDUCAŢIE ŞI FORMARE 3 3
Studii1 0, 5 0, 5
Studii superioare de lungă durată 0,5 0,5
Studii superioare de scurtă durată 0,25 0,25
Perfecţionare
A) în specialitate 1 1,5
Doctorat 0,5 0,5
Cursuri postuniversitare/ Masterat/A doua facultate, studii postuniversitare de
conversie profesională în cadrul Proiectului pt. Învăţământul Rural 0,25 0,75
Gradul I 0,25 0,25
B) în management educaţional şi finanţare 1,5 1
Doctorat/ Cursuri postuniversitare/ Masterat/cursuri de formare în
management educaţional acreditate/avizate de MEdC 1 0,5
1.
Stagii de management în străinătate avizate MEdC 0,5 0,5
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
Inspectoratul Şcolar General al Judeţului …………………………/Municipiului
Bucureşti prin Inspectorul Şcolar General, încredinţează directorului/directorului adjunct
conducerea, îndrumarea, controlul şi administrarea unităţii de învăţământ, în concordanţă cu
strategia şi direcţiile de dezvoltare a învăţământului preuniversitar, stabilite prin obiectivele
reformei educaţionale în plan naţional şi local.
III. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract se încheie pe o perioadă determinată de 4 ani, începând cu data emiterii
ordinului de ministru de numire în funcţie.
Pentru judeţele pilot, se aplică prevederile art. 2 din H.G. nr. 224/2005 privind aprobarea Metodologiei de
numire şi salarizare a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
IV. ATRIBUŢIILE, DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
DIRECTORULUI/DIRECTORULUI ADJUNCT
A. Atribuţiile directorului/directorului adjunct al unităţii de învăţământ sunt cele prevăzute în
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat
prin ordin al ministrului.
B. Drepturile şi obligaţiile generale ale directorului/directorului adjunct decurg din :
- Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare;
2
- Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi
completările ulterioare;
- actele normative elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
- dispoziţiile emise de Inspectorul Şcolar General.
C. Alte drepturi şi obligaţii contractuale :
1.Aplică strategiile educaţionale promovate de inspectoratul şcolar judeţean/al
municipiului Bucureşti la nivelul unităţii de învăţământ, în concordanţă cu obiectivele politicii
naţionale în domeniul educaţiei.
2.Participă la programele de formare /perfecţionare în domeniul managementului
educaţional ; în cazul în care nu a parcurs un astfel de stagiu, este obligat să participe la cursul
de formare în primul an al mandatului.
3.Are dreptul să solicite şi să primească asistenţă juridică din partea inspectoratului
şcolar judeţean în toate problemele de legislaţie precum şi în cazul unor litigii în care este
implicată unitatea de învăţământ.
4. Beneficiază de o indemnizaţie de conducere, ce se revizuieşte anual, între limitele
minime şi maxime prevăzute de lege, în funcţie de performanţele manageriale evidenţiate
prin evaluare obiectivă.
5.Asigură calitatea educaţiei furnizate de unitatea de învăţământ.
6.Încheie şi răspunde de actele jurice semnate în numele şi pe seama unităţii de
învăţământ.
7. Decontează cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli stabilite de
normele legale, cu documente justificative, pentru deplasările în interes de serviciu în ţară şi
în străinătate.
8. Răspunde de organizarea şi realizarea perfecţionării personalului din unitatea de
învăţământ.
9.Prezintă semestrial şi anual inspectorului şcolar general rapoarte privind starea şi
calitatea învăţământului şi stadiul implementării politicilor educaţionale din unitatea de
învăţământ.
10. Răspunde de aplicarea şi respectarea legislaţiei în organizarea, conducerea şi
desfăşurarea procesului de învăţământ.
11. Îşi declară averea la începutul şi sfârşitul contractului.
12. În perioada executării contractului beneficiază de rezervarea catedrei pe care este
titular.
V. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE INSPECTORULUI ŞCOLAR GENERAL
1. Să asigure directorului/directorului adjunct deplina libertate în conducerea,
organizarea şi coordonarea învăţământului preuniversitar la nivelul unităţii de
învăţământ, limitările fiind cele prevăzute de reglementările legale.
2. Să asigure directorului/directorului adjunct condiţiile legale pentru a-şi îndeplini
obligaţiile cuprinse în prezentul contract.
3. Să evalueze activitatea directorului/directorului adjunct anual, sau ori de câte ori este
sesizat de existenţa unor disfuncţii în activitatea unităţii de învăţământ.
3
VI. LOIALITATE ŞI CONFIDENŢIALITATE
Pe durata prezentului contract şi încă o perioadă de 2 ani de la încetarea contractului
de management educaţional, directorul/directorul adjunct este obligat să păstreze cu
rigurozitate confidenţialitatea asupra datelor şi informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii
sau care sunt prezentate cu acest caracter de minister sau de autoritatea executivă a
administraţiei publice locale.
Directorului/directorului adjunct îi sunt interzise orice activităţi contrare politicii
Ministerului Educaţiei şi Cercetării în domeniul educaţiei.
VII. RĂSPUNDEREA PĂRŢILOR
1. Pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor din prezentul
contract, părţile răspund potrivit legii.
2. Directorul/directorul adjunct răspunde disciplinar şi / sau patrimonial pentru daunele
produse prin orice act al său contrar intereselor învăţământului sau acte de gestiune
defectuoasă.
3. În cazul în care sunt indicii privind săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu executarea
contractului, săvârşirea unor fapte de corupţie sau a unor fapte ce atentează la bunele
moravuri, vor fi sesizate organele competente.
VIII. MODIFICAREA CONTRACTULUI
Contractul de management educaţional se suspendă de drept în cazul în care împotriva
directorului/directorului adjunct a fost formulată plângere penală sau a fost trimis în judecată
pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii
judecătoreşti.
În cazul reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului şi care îi sunt
aplicabile, părţile vor putea modifica contractul numai corespunzător acestora.
IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Prezentul contract încetează:
1. La expirarea perioadei pentru care a fost încheiat.
2. În cazul în care, în urma evaluării efectuate la sfârşitul perioadei de probă, activitatea
directorului/directorului adjunct nu corespunde din punct de vedere managerial.
3. Pentru nerespectarea cu vinovăţie a obligaţiilor contractuale, precum şi pentru săvârşirea
unei fapte de natura abaterilor disciplinare potrivit dispoziţiilor art.116 (lit.e,f) din Legea
nr.128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, sau de natura celor care angajează
răspunde patrimonială, civilă sau penală.
4. Dacă, pe perioada mandatului, directorul/director adjunct a obţinut în urma evaluării
anuale sau în urma inspecţiei speciale efectuate de inspectoratul şcolar judeţean/al
municipiului Bucureşti ori de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării calificativul
NESATISFĂCĂTOR.
5. În cazul în care persoana îşi pierde calitatea de cadru didactic titular în învăţământul
preuniversitar.
4
6. Prin renunţarea managerului la contract, cu respectarea termenului de preaviz pentru
funcţii de conducere.
7. Prin acordul părţilor.
8. La îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
9. Prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului/directorului
adjunct.
10. În cazul reorganizării administrativ-teritoriale.
X. LITIGII
Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea prezentului contract,
nerezolvate pe cale amiabilă sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti de contencios
administrativ.
XII. DISPOZIŢII FINALE
1. Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Legii învăţământului
nr.84/1995 republicată, modificată şi completată, ale Legii nr. 128/1997 privind Statutul
personalului didactic cu modificările şi completările ulterioare şi ale altor acte normativespecifice.
2. Fişa postului şi fişa de evaluare, elaborate în conformitate cu prevederile art. 16(2) şi
art.26(1) din „Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ
preuniversitar”, aprobat prin O.M.Ed.C. nr 4925/2005, sunt anexe ale prezentului
contract.