Comisia de specialitate a Camerei a decis, vineri, în unanimitate, să accepte varianta Guvernului privind obligativitatea învăţământului de 10 clase, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi instituirea obligativităţii învăţământului liceal până în 2020.
Consensul la vot asupra variantei Guvernului s-a înregistrat după o pauză de consultări cerută de PSD, în urma căreia a rezultat propunerea, agreată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, de a institui obligativitatea învăţământului liceal până în 2020.
Soluţia la care au ajuns deputaţii din Comisia de învăţământ a venit în urma discuţiilor privind varianta înaintată de Guvern (n.r. - cu 10 clase obligatorii) şi cea a social-democratului Anghel Stanciu (n.r. - cu 11 clase obligatorii). Astfel, potrivit deciziei comisiei, copiii care intră, în toamnă în clasa a V-a vor fi obligaţi să urmeze clasa a IX-a în învăţământul gimnazial, iar schema ciclurilor de educaţie ar putea fi următoarea: o clasă pregătitoare, urmată de patru ani de şcoală primară, cinci de gimnaziu şi trei de liceu.
"Dacă se va ajunge la concluzia că obligativitatea liceului se impune, vom introduce această măsură mai devreme. Cel care pune în practică această prevedere este Guvernul, iar acest lucru se va face prin iniţiativă legislativă sau prin ordonanţă de urgenţă", i-a asigurat Funeriu pe deputaţii opoziţiei