sâmbătă, 31 mai 2008

4.088 de locuri la liceele argesene

Pentru sesiunea de admitere din acest an, Inspectoratul Scolar Arges a anuntat un
plan de scolarizare în care sînt disponibile 4.088 locuri la liceu, curs de zi, 2.548de locuri la scolile de arte si meserii si alte 336 de locuri la liceele vocationale. Admiterea se va face prin repartitie computerizatã, la fel ca si în
anii trecuti prioritar fiind optiunea elevului si apoi media de admitere (media tezelor si gimnaziu.Mare grija parintilor si elevilor pentru completarea fisei cu optiuni!

joi, 29 mai 2008

Subiectele pentru BAC raman neschimbate

Subiectele probei orale de limba si literatura romana de la bacalaureatul din 2008, contestate de profesori, sindicatele din invatamant si elevi, raman neschimbate. Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a organizat, miercuri, o dezbatere pe tema subiectelor pentru Bacalaureat pentru proba orala la limba si literatura romana. La intalnire au fost prezenti profesori, reprezentanti ai sindicatelor din invatamant si ai ministerului Educatiei si Cercetarii.

miercuri, 28 mai 2008

Pachetul de legi ale educatiei va fi pe masa Guvernului dupa alegerile locale

Pachetul de legi ale educatiei va fi inaintat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului Guvernului dupa alegerile locale.La minister au fost adunate peste 10.000de propuneri, pareri si argumente la pachetul de legi lansat in dezbatere publica in data de 17 decembrie 2007.Urmeaza ca intre 5 mai si 5 iunie sa aiba loc intalniri intre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si partenerii de dialog social.Este foarte posibil ca pachetul de legi sa ajunga pe masa Parlamentului pana la finalul lunii iunie.

69 de inspectori şcolari din toată ţara sunt in campanie

Ca si ministrul, inspectorii şcolari din toată ţara au intrat în campanie electorală. În total, 69 de inspectori şcolari generali, adjuncţi şi de specialitate candidează pentru un post la consiliul local sau judeţean, pentru preşedinţia consiliilor judeţene şi chiar pentru diverse primării. Aceştia susţin că lupta electorală nu îi va împiedica să rezolve problemele inspectoratului, în perioada campaniei electorale. Asa sa fie?

marți, 27 mai 2008

România, reclamată la Organizaţia Internaţională a Muncii din cauza salariilor profesorilor

România se află, pentru a doua oară, pe lista cazurilor speciale monitorizate de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), în urma unei plângeri făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) (la care este afiliat si SIPA Muntenia)privind salarizarea cadrelor didactice.În urma raportului trimis de FSLI, anul trecut, la Comisiei de Norme a OIM, în care se reclamă nerezolvarea problemelor privind plata cu regularitate a salariilor cadrelor didactice şi finanţarea sistemului de educaţie, OIM va discuta, şi anul acesta, situaţia României, în cadrul Adunării Generale din luna iunie. FSLI a reclamat,printre altele, că în bugetul de stat pe 2007 nu au fost prevăzute decât 5,2 procente din PIB pentru sistemul de educaţie publică, deşi, conform legii, acesta trebuie să fie de 6 la sută. De asemenea, sindicatele au menţionat mai multe sporuri salariale şi alocaţii pe care Guvernul refuză să le plătească cadrelor didactice şi personalului auxiliar, ceea ce a dus la procese câştigate de profesori. Mai mult decât atât, Guvernul nu acordă salariul minim calculat pentru intervalul 2007-2010.

Sindicatele au mai menţionat în raportul către OIM că Guvernul nu a elaborat încă un proiect de lege cu privire la remunerarea angajaţilor din sectorul public şi la diferenţele salariale dintre cadrele didactice şi celelalte categorii de funcţionari bugetari, aşa cum se angajase într-o convenţie semnată cu OIM în 2005.

În urma plângerii formulate de sindicate şi a răspunsului Guvernului României, cerut de OIM, Comisia de Norme a solicitat Executivului să prezinte măsurile luate pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care se cere recalcularea sau plata retroactivă a anumitor sporuri şi indemnizaţii pentru cadrele didactice.

În răspunsul guvernului privind raportul trimis de sindicate la OIM se consideră nefondate cea mai mare parte a reclamaţiilor, cum ar fi aceea referitoare la salariul minim lunar, care, potrivit Executivului, nu ar avea obiect în cazul angajaţilor din sectorul bugetar.

Direcţia Apelor - proiect în şcoli

Direcţia Apelor Argeş a început de săptămâna trecută derularea unui proiect în şcolile argeşene: promovarea Directivei Cadru pentru Apă, lege europeană adoptată de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene la 23 octombrie 2000.
Reprezentanţi ai Direcţiei Apelor (Ana Dulică, Silvia Moldovan şi Răzvan Micu) se vor deplasa şi în această săptămână în şcoli din Piteşti, pentru a-i informa pe elevi cu privire la acest program. Astăzi vor merge la Colegiul Naţional „Al. Odobescu”, mâine, la Şcoala Nr. 19 şi la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, iar joi, la Liceul Teoretic „Ion Barbu”. Campania se va finaliza la 10 iunie. La această dată se vor colecta desenele şi proiectele legate de mediu ale elevilor care doresc să participe la etapa judeţeană a unui concurs pe această temă. Concursul şcolar va desemna câştigători şi la nivel naţional.
În cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii Direcţiei Apelor, copiii află şi o serie de statistici relevante, cum ar fi: peste 1,2 miliarde de oameni nu au acces la surse de apă sigure; peste 20% din apele de suprafaţă ale Europei sunt ameninţate foarte serios de poluare.

Tribuna invatamantului in campanie?!

Ne exprimam indignarea fata de modul in care revista "Tribuna Invatamantului" in nr. 951(2832)din 26 mai-1 iunie 2008 in loc sa se ocupe de dezbaterea problemelor din educatie, care nu sunt putine, face la pagina 8 publicitate electorala. Se vorbeste cumva de depolitizarea sistemului de invatamant?!

Colegii din Polonia isi cer drepturile

Aproape doua treimi dintre scolile din Polonia sunt inchise din cauza unei greve a profesorilor care solicita cresterea salariilor si a bugetului educatiei.Sindicatele din invatamant cer cresterea salariilor profesorilor cu 50% pana in anul 2010, precum si cresterea bugetului educatiei. Ei mai solicita mentinerea avantajelor sociale, printre care posibilitatea de pensionare dupa 30 de ani de munca.
Salariile profesorilor din Polonia se incadreaza intre 294 euro salariu net pentru un profesor debutant si 2.000 euro pentru un profesor cu experienta si care are toate gradele.Desi salariile noastre sunt cu mult mai mici, preturile la produsele de consum sunt mult mai mari in comparatie cu cele din Polonia, totusi "mamaliga romaneasca" clocoteste, dar nu da pe afara. Pana cand?

Schimb de experienţă între grădiniţe din Piteşti, Sibiu şi Dâmboviţa

Educatoarele de la Grădiniţele Nr 8 şi Nr. 10 din Piteşti au primit recent vizita a 23 de educatoare din judeţul Sibiu în cadrul parteneriatului intitulat „Folclorul - parte componentă a culturii româneşti”.

Elevii argeseni - medalii de aur la INFORMATICÃ

Doi dintre elevii argeseni care au luat parte la Concursul Internaþional de Informaticã INFORMATRIX, organizat de MECT, la Bucuresti, în perioada 21-26 mai 2008, s-au întors cu rezultate exceptionale. Adrian Balcan, clasa a IX-a E, la Colegiul Economic Maria Teiuleanu, si Casian Andrei, clasa a XII-a C, la Colegiul National Zinca Golescu, au obþinut, fiecare, MEDALIE DE AUR.Elevii au fost pregãtiti de dna profesoarã Liliana Stãnescu, de la Maria Teiuleanu, si dna profesoarã Cristina Pãtrascu Constantinescu, de la Zinca Golescu.

luni, 26 mai 2008

Notele umflate de la teze desfiinteaza scolile profesionale

Proiectul privind cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2008-2009 stipuleaza un numar de locuri in clasele a IX-a de liceu mai mare cu 39.000 fata de numarul absolventilor de clasa a VIII-a. Prin notele foarte mari de la tezele unice, copiii se vor indrepta spre licee, iar cele tehnologice se vor desfiinta.Proiectul privind cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2008-2009, care se afla inca in dezbatere publica, scoate in evidenta un aspect care va contribui nemijlocit la desfiintarea invatamantului tehnic. "In planul de scolarizare de la clasa a IX-a sunt prevazute 149.000 locuri la liceu de zi plus 90.000 de locuri la scoala de arte si meserii, adica un total de 239.000 de locuri, in totala discordanta cu numarul elevilor de clasa a VIII-a, care este, conform statisticilor de la tezele unice, de aproximativ 212.000. Astfel, doar la nivelul municipiului Bucuresti sunt cu 37% mai multe locuri decat numarul absolventilor clasei a VIII-a", se precizeaza in informarea facuta de catre Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER si adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii. Aceasta discordanta este legata, in opinia EDU CER, de faptul ca, din acest an scolar, cand pentru prima data evaluarea elevilor de clasa a VIII-a in vederea admiterii in liceu s-a facut prin teze cu subiect unic, copiii vor alege in special clasele de la liceele teoretice. "In contextul in care locurile de la licee se vor ocupa pe baza repartitiei computerizate, adica in functie de mediile obtinute, inclusiv prin fraudarea tezelor unice, este de presupus ca, indusi in eroare de notele mari, nereale, obtinute, elevii si parintii se vor indrepta in primul rand spre liceele teoretice, in detrimentul grupurilor scolare, principale furnizoare de munca calificata, de care economia are atata nevoie", mai precizeaza EDU CER.In opinia inspectorilor de specialitate, aceasta situatie poate contribui la desfiintarea claselor liceale cu profil tehnic, in conditiile in care aceste unitati de invatamant cu greu se infiinteaza, deoarece ele trebuie sa tina cont de cererea economica locala. "Toate aceste dereglari majore nu s-ar produce daca liceele teoretice si-ar selecta elevi performanti, cei care merita cu adevarat, prin concurs de admitere, ceea ce ministerul refuza cu incapatanare", a mai concluzionat Asociatia
EDU CER.

Elevii români au un nivel de pregătire din ce în ce mai scăzut

Unu din cinci români, cu vârste între 18 şi 24 de ani, are doar 8 clase, potrivit unui raport al Consiliului Europei şi Comisiei Europene. Ancheta mai arată că elevii români au un nivel de pregătire din ce în ce mai scăzut, mulţi dintre ei citesc cu dificultate sau renunţă la şcoală.În aceste condiţii, România se află printre primele cinci state europene care se confruntă cu o rată mare a abandonului şcolar timpuriu. Raportul arată, de asemenea, că nici adulţii nu stau cu mult mai bine - abia 11% dintre ei se pot mândri cu o diplomă de studii superioare. În plus, doar 1% dintre români au participat la diverse stagii de calificare, spre deosebire de Marea Britanie sau Olanda, unde 26%, respectiv 15% dintre angajaţi au urmat cursuri de pregătire.

Elevii corigenti de clasa a VIII-a vor apuca repartizarea la liceu

Elevii care termina in acest an clasa a VIII-a si care au corigente vor putea, daca le iau, sa intre si la liceu spre deosebire de anii anteriori, cand acestia puteau fi repartizati doar la scolile de arte si meserii. Ministerul Educatiei a stabilit la sfarsitul saptamanii perioadele de desfasurare a examenelor de corigenta pentru acest an scolar. Potrivit deciziei ministerului, examenele de corigenta pentru clasa a VIII-a vor avea loc in perioada 28-29 august, iar elevii care le vor promova vor putea sa se inscrie la admiterea in clasa a IX-a, pe locurile ramase libere, in a treia etapa de admitere, conform calendarului acesteia, respectiv intre 1 si 10 septembrie. In anii anteriori, examenele de corigenta aveau loc in luna iunie, dupa Testele Nationale, care acum nu se mai sustin, iar cei care le promovau puteau sa se inscrie doar pe locurile ramase libere la scolile de arte si meserii. Tot in perioada 1-10 septembrie vor fi repartizati in clasa a IX-a, pe locurile ramase libere, si elevii care au ramas cu situatia scolara neincheiata la sfarsitul anului scolar, mediile acestora putand fi definitivate intre 25 si 30 august. Daca elevilor le lipsesc notele de la unele teze cu subiect unic, acestea vor fi inlocuite in calculul mediei generale pentru admitere cu cele obtinute la examenele pentru incheierea situatiei scolare. Pentru elevii din clasele terminale de liceu, cei din clasa a X-a de la scolile de arte si meserii, precum si pentru cei din anul de completare examenele de corigenta vor avea loc in perioada 11-13 august. Elevii corigenti din clasele terminale de gimnaziu, liceu si invatamant profesional care nu pot participa la sesiunea de corigente stabilita pentru aceste clase in luna august, pot sa se inscrie la sesiunea generala de corigente, din 1-5 septembrie.

Actiune in instanta pentru nerespectarea CCM si a CM

Contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede, la articolul 40, un salariu de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, de 440 lei, incepand cu 1 ianuarie 2007.Acest salariu se dubleaza pana la 880 lei in cazul salariatilor incadrati pe functii corespunzatoare studiilor. SIPA Muntenia a initiat in instanta actiune pentru nerespectarea Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 si a Codului Muncii.In medie pentru nerespectarea acestui lucru pe durata unui an un cadru didactic poate recupera aproximativ 4000 lei.
Mai multe despre actiunile sindicale gasiti pe:
http://www.romanialibera.ro/a125393/salariile-dascalilor-pot-creste-cu-15.html
http://www.realitatearomaneasca.ro/content.php?c=articole&id_categorie=3&articol_id=9231&article=profesorii+din+arad+au+dat+statul+in+judecata+si+au+castigat+600+de+lei+in+plus+la+salariul+lunar

duminică, 25 mai 2008

ISJ Arges a distribuit broşurile pentru admiterea la liceu

ISJ Arges a tiparit si difuzat gratuit elevilor de clasa a VIII-a brosura privind locurile in liceele din judet,specializari, ultima medie de anul trecut, etc. Aceste informatii pot fi consultate si la adresa:http://admitere.edu.ro/2008/rapoarte/index.html

Incepe tevatura!

In perioada 2-20 iunie se depun la compartimentul Resurse Umane al ISJ Arges dosarele pentru concursul de titularizare, continuitate la suplinire si continuitate la detasare. In timp ce in alte judete cererile tip se pot downloanda gratuit de pe net, in judetul nostru cererile se procura de la Casa Corpului Didactic,contracost si cu alergatura. Documentele necesare se gasesc in cererea tip.
Urmariti actualizarea posturilor pentru concursul de titularizare la linkul http://titularizare.edu.ro/2008/generated/files/j/index.html#AG.

Se inaugureaza nocturna stadionului N. Dobrin

Duminica, 25 mai, la ora 21.00, Primaria Pitesti va inaugura oficial instalatia de nocturna a Stadionului Municipal „Nicolae Dobrin”. La eveniment vor participa fotbalisti de renum printre care si Adrian Mutu, Dani Coman, Nicolae Dica.
Iata programul manifestarilor ce vor avea loc cu acest prilej :
- ora 10.00 – la Bazinul Olimpic de Natatie va avea loc concursul national de natatie
- ora 12.00 - deschiderea sezonului estival la stranduri - Baza de Agrement din cartierul Tudor Vladimirescu
- ora 19.00 - meci de fotbal - Finala Cupei Romaniei - etapa judeteana - Stadionul Municipal „Nicolae Dobrin”
- ora 21.00 - festivitatea de deschidere a evenimentului - Inaugurarea instalatiei de nocturna a Stadionului Municipal "Nicolae Dobrin"
- ora 21.10 - meci de fotbal - foste si actuale glorii ale fotbalului romanesc - repriza I
- ora 21.30 - moment dedicat memoriei "Printului din Trivale" - Nicolae Dobrin
- ora 22.00 - repriza a II-a
- ora 22.20 - festivitatea de premiere a fostelor glorii ale fotbalului pitestean
- ora 22.30 - foc de artificii.
Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, directorul FRF, Ionut Lupescu precum si alte personalitati ale fotbalului romanesc si-au anuntat prezenta la acest eveniment de exceptie.

Atelier nou la GS Ferdinand

Miercuri, a avut loc recepþia finalã a lucrãrilor de la atelierul Grupului Scolar Ferdinand I, din Curtea de Arges. Au fost de fatã reprezentanþi ai Ministerului Integrãrii Europene,ai Ministerului Educaþiei, Cercetãrii si Tineretului, ai
Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionalã, ai firmei care a
efectuat lucrãrile si ai Consiliului Local. În atelierul modernizat
se vor desfãsura ore de mecanicã si de electricã.

sâmbătă, 24 mai 2008

Asemeni medicilor si notarilor - Cadrele didactice isi fac asociatie profesionala

Educatorii(profesori, invatatori, educatori, institutori, bibliotecari, etc), fie ei din invatamantul primar, gimnazial sau liceal de stat si particulare au decis sa formeze o organizatie proprie, care sa-i reprezinte in relatiile cu institutiile statului, sa fie partener in elaborarea politicilor educationale, sa preia procesul dezvoltarii si managementului resursei umane din invatamantul preuniversitar. Aceasta organizatie se va numi Societatea Educatorilor din Romania (SOCEDU) si, potrivit comitetului de initiativa, aceasta nu se va implica in relatiile de munca dintre angajati si angajatori, in negocieri salariale si alte aspecte care tin de conditiile de munca. Obiectul de activitate al viitoarei societati va fi indreptat catre gestionarea carierelor didactice, elaborarea si aplicarea standardelor de calitate ale profesiei de educator, vegherea respectarii codului etic al profesiei de educator, precum si initierea de programe de cercetare pentru domeniul educatie si formare profesionala. Vor fi formate comitete judetene si de sector.
Pentru alte detalii: www.socedu.ro

vineri, 23 mai 2008

E posibil ?BAC-ul la tribunal?!

40 de profesori avertizeaza ca elevii pot da in judecata Ministerul Educatiei intrucat subiectele propuse la proba orala de limba si literatura romana din cadrul examenului de bacalaureat sunt in afara programei 40 de profesori avertizeaza ca elevii pot da in judecata Ministerul Educatiei intrucat subiectele propuse la proba orala de limba si literatura romana din cadrul examenului de bacalaureat sunt in afara programei.Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. In locul lui George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia sau Nichita Stanescu, elevii vor fi nevoiti sa rezolve texte ale lui Jonathan Scheele sau fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala. Ieri, 40 de profesori de limba si literatura romana, printre care sefi de catedra si metodisti, au dezbatut, la Scoala Centrala din Bucuresti, marile nereguli legate de organizarea probei orale pentru limba si literatura romana la Bacalaureatul din acest an. Acestia au cerut eliminarea a 26 de subiecte si au avertizat ca elevii pot fi indreptatiti sa dea Ministerul Educatiei in judecata pentru ca multe dintre subiectele propuse depasesc programa sau chiar sunt in afara ei. Interesant este ca reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au refuzat sa participe la dezbaterea de ieri, desi au fost invitati.

LICEENII ASTROFIZICIENI DE LA CURTEA DE ARGES

Trei elevi ai Colegiului National „Vlaicu Voda“ din Curtea de Arges s-au calificat in lotul olimpic international la astrofizica. Tinerii nu invata la scoala astronomie sau astrofizica, dar au o mare pasiune pentru stele.
Cristina Carstoiu, 16 ani, Antonia Stefania Bogdan, 15 ani, si Ciprian Ionut Florescu, 17 ani, sunt astrofizicienii care vor reprezenta tara la olimpiadele internationale ce se vor desfasura in Indonezia si in Italia.
„Am vorbit cu un elev mai mare care fusese de mai multe ori la concurs si mi s-a parut interesant ce invata el“, povesteste simplu Stefania, mezina grupului, eleva in clasa a IX-a. „Am gasit in biblioteca o carte veche de astronomie care mi-a starnit interesul asa cum nicio alta nu a facut-o. Am vazut ce se intampla in Univers, am descoperit legile astronomiei si m-au captivat“, marturiseste Ciprian.
Cei trei au participat la mai multe olimpiade, mai ales de matematica.
La scoala lor exista un telescop, dar tinerii nu au acasa alte obiecte sau carti care sa le usureze studiul. „Nu gasim in Romania carti la nivelul pe care ni-l dorim noi sa-l aiba. Tot internetul e salvarea“, glumeste Stefania.

PROGRAMA SCOLARA: CE VOR INVATA COPIII LA SCOALA DIN TOAMNA-EXPERTII MEC isi exprima parerea

LIMBA SI LITERATURA ROMANAObiectivele cadru: capacitatea de receptare a unui mesaj scris/oral si capacitatea de redactare scrisa/orala nu au fost modificate. S-au redus, in principal, obiectivele de referinta si au fost detaliate activitatile de invatare. Capitolul de continuturi asociate a fost modificat pe principiul vertical si orizontal. Pe verticala, de la clasa a VIII-a a fost scoasa comedia, pentru ca nu era adecvata unui elev de 14 ani, dar a ramas conceptul de opera dramatica si dialog dramatic. Pe orizontala, s-a facut corelarea cu ce se invata la celelalte discipline, astfel incat sa nu fie discrepante. De exemplu, elevul sa invete diateza pasiva in clasa a VI-a la limba engleza si la limba romana sa o invete in clasa a VII-a.
La clasa a VII-a am introdus elemente ale textului de tip argumentativ, asa cum e si la limbile straine. Personal, consider ca nu are importanta continutul asociat pentru formarea unor competente, ci centrarea interesului asupra unui anumit continut. Aceasta nu face decat sa deturneze atentia de la elementul esential, care este formarea unui element esential, nu al unei competente. Ca profesor, eu pot adapta asta la nivelul clasei mele, printr-o activitate de invatare, pe care scoala o recomanda si o promoveaza in functie de mijloacele pe care le are.
La clasa a VI-a s-a realizat o aerisire in continuturi, a mai ramas fabula, nuvela a trecut de la clasa a VI-a la clasa a VII-a. La clasa a VII-a era prea aglomerata limba romana si am redus continuturile asociate printr-o distribuire catre clasa a VIII-a, unde era mai putin. La clasa a VII-a se studiaza concomitent morfologia si sintaxa. A fost intarit domeniul comunicarii, avand ca tinta exprimarea motivata a unei opinii. Am diminuat accentul pus pe specia literara. Ne intereseaza acele trasaturi ale operei epice sau dramatice. Pastram locul cuvenit creatiilor populare, dar deplasam studiul baladei populare, din clasa a VII-a, in clasa a VIII-a, cand elevul are notiuni de teorie literara. Insistam pe producerea de text oral si scris si se incearca reabilitarea deprinderilor de compozitie.

Florica Banu (expert CNCEIP matematica):
La matematica
, programa scolara nu este incarcata. Ce se intampla in clasa e mult, in sensul ca, plecand de la un continut sau de la un obiectiv de referinta, profesorul are posibilitatea, in cadrul programei, sa rezolve foarte multe exercitii cu grade de dificultate, foarte ridicate. De aceea, am considerat ca e foarte important sa amplificam numarul activitatilor de invatare pentru ca acestea il ajuta pe profesor sa inteleaga exact cat poate sa abordeze la clasa, plecand de la un anume continut. Am luat in calcul si restul disciplinelor. Ne-am consultat cu profesorii de fizica si am rearanjat continuturile, astfel incat elevii sa invete mai intai la matematica, nu la fizica, Teorema lui Pitagora si elementele de trigonometrie.
Am rearanjat continuturile. La clasa a V-a, la operatii cu fractii, se facea adunarea aducand la un numitor comun. La clasa a VI-a, elevul invata cum sa adune doua fractii folosind cel mai mic multiplu comun. Exista doi timpi pentru acelasi lucru, de aceea am dus totul in clasa a VI-a. Un alt exemplu: in clasa a VI-a elevii studiaza fractiile periodice, iar in clasa a V-a fractiile zecimale finite. Am luat fractiile periodice si le-am dus in clasa a V-a. Am castigat timp. in clasa a VI-a, la sfarsitul semestrului al doilea, se aborda capitolul patrulatere, intr-o mare goana, considerandu-se ca elevii trebuie sa stie macar intuitiv despre paralelogram, de exemplu. in clasa a VII-a se reia totul. Din experienta pot spune ca elevii nici nu-si aduc aminte ce-au invatat in clasa a VI-a, de aceea am mutat toate patrulaterele in clasa a VII-a, cand oricum se faceau in detaliu.

La clasa a VIII-a pot rezolva, in trei ore, o problema cu mai multe subpuncte, daca iau ca si continut trunchiul de piramida regulata. Acum, profesorul, daca citeste activitatile de invatare, nu mai are cum sa faca anumite subpuncte pe care le aborda, ele fiind foarte dificile pentru elevi. Suntem deschisi si receptivi la propunerile profesorilor, elevilor si parintilor.

Rodica Tudorica (expert CNCEIP istorie):
La istorie
, abordarea cronologica impune parcurgerea materiei cu o mai mica autonomie fata de ceea ce s-a discutat, mai ales pentru limba romana, desi elaborarea documentelor scolare, a planificarilor, il obliga pe profesor sa isi structureze activitatea pe unitati de invatare. La gimnaziu nu se poate accepta asa ceva, datorita abordarii cronologice, in mod deosebit. La revizuirea programei scolare la istorie au participat profesori din tara si inspectorii din Ministerul Educatiei. S-a lucrat intr-un colectiv, in care s-au pus de acord profesori din toate colturile tarii. Ce a rezultat? S-a pastrat vechea structura; se studiaza impreuna istoria universala si istoria romanilor, in clasele V-VII, iar in clasa a VIII-a se studiaza numai istoria romanilor. S-au pastrat obiectivele cadru si cele de referinta.
Pentru descongestionarea materiei s-a diminuat numarul continuturilor, care presupune termeni, concepte, dar si continutul propriu-zis. Tot in spiritul descongestionarii materiei, au fost transferate unele notiuni, de la trunchiul comun, la curriculumul extins. in prezent, la clasa a V-a li se cere elevilor sa redacteze scurte lucrari cu termeni indicati de profesor. Conform noii programe, acesta a devenit un obiectiv pe care trebuie sa-l atinga doar profesorii care au curriculum extins. La clasa a VII-a, obiectivul de a identifica in surse istorice diferite elemente de datare a fost transferat la curriculumul extins. S-au descongestionat in mod deosebit continuturile.
De exemplu, la clasa a V-a, la tema „De la orase-state, la imperii”, s-a renuntat la urmatorii termeni: functionari, tribut si cod de legi, iar proprietatea asupra pamantului va fi abordata doar la curriculum extins. S-a renuntat la studiile de caz: Babilonul, China-India si Suveranul din Orient. Toate informatiile au fost foarte bine cantarite, in sensul pastrarii exclusiv a imaginii pe care si-o poate face un elev de gimnaziu. Vechea programa a fost descongestionata cu aproximativ 20%.
Mihalea Florea (expert CNCEIP geografie):
La geografie
s-a incercat trecerea de la o geografie de tip descriptivist catre o geografie care sa faciliteze o invatare conceptuala. Elevul trebuie sa inteleaga fenomenele din orizontul local, dar si din cel mai larg si sa aplice practic aceste cunostinte. S-a pornit inclusiv de la modificari ale obiectivelor-cadru. Au ramas tot cinci, insa au fost modificate. De exemplu, obiectivul cunoasterea si interpretarea suporturilor grafice si cartografice s-a transformat in citirea si interpretarea acestor suporturi. Obiectivul investigarea si interpretarea elementelor din mediul geografic s-a transformat in observarea si interpretarea acestor elemente.
In privinta continuturilor, la clasa a V-a, s-a renuntat la studierea miscarilor de rotatie si de revolutie ale Pamantului. Foarte important la continuturi este ca, pentru fiecare capitol/subcapitol studiate, exista un continut care se refera la orizontul local, reprezentarea acestuia, relief, vreme etc.
Exista recomandarea pentru profesor sa scoata elevul din clasa pentru a invata geografia. incercam sa nu limitam profesorul, ci sa-i dam acestuia posibilitatea sa-si aleaga activitatile. La clasa a VI-a se studiaza Geografia Europei, caracteristicile generale si studierea catorva tari/regiuni reprezentative. Aici se pune accent pe libertatea profesorului de a prezenta atractiv, sintetic realitatea geografica a Europei/a regiunilor, astfel incat sa nu existe limitarea ca un stat sa se studieze intr-o ora. Acelasi lucru se intampla si la clasa a VII-a, cand se studiaza geografia celorlalte continente. Sunt alese cateva state reprezentative pentru fiecare continent.
Si acum se intampla la fel, dar s-a mai renuntat la multe informatii. La clasa a VIII-a, la asezarile umane, una din temele studiate era caracterizarea geografica a Bucurestiului si a altor mari orase. Aceasta s-a transformat in caracterizarea generala a Bucurestiului. De exemplu, la activitatile economice, la agricultura, se pune accentul pe cultivarea plantelor si cresterea animalelor, fara sa se mai studieze industrializarea produselor vegetale si animale. La industrie sunt precizate industria energetica, a energiei electrice, metalurgica, chimica si a lemnului, urmand ca profesorul, daca apreciaza ca necesar si daca particularitatile clasei ii permit, sa studieze industria materialelor de constructii, textila etc.

DPPD organizeaza cursuri de pregatire pentru grade didactice

D.P.P.P din cadrul Universitatii Pitesti organizeaza cursuri de pregatire pentru definitivat si gradul didactic II in cursul lunii iulie.
Pentru pregatirea de specialitate este necesara formarea unei grupe de minim 20 de cursanti.

joi, 22 mai 2008

S-a inaugurat o gradinita la Campulung

De Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a fost inaugurată Grădiniţa Nr. 13 Vişoi din Campulung. Proiectul a avut valoarea de 1,9 miliarde lei vechi, bani proveniţi de la Ministerul Educaţiei.

Cornuri cu gandaci la Scoala 4

Inspectorii din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au fost luati prin surprindere, ieri, de doi elevi ai Scolii Nr. 4 din Pitesti. Copiii, revoltati de ce li s-a întîmplat au venit sã reclame cornul pe care îl primesc zilnic prin programul „lapte-corn“. Produsele erau distribuite prin programul „lapte-corn“ de cãtre brutãria Casa Elena din Costeti.Stirea a fost prezentata si in cadrul jurnalelor de seara a principalelor televiziuni nationale.

La Multi Ani, colegilor din Hintesti!

Cadrele didactice şi elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Constantin Guliman“ din satul Hinţeşti, părinţi şi invitaţi au sărbătorit, pe 21 mai, 175 de ani de la prima atestare a şcolii, precum şi atribuirea numelui de „Constantin Guliman“ actualului local al şcolii. La propunerea cadrelor didactice, Consiliul Local Moşoaia, în şedinţă festivă, a hotărât atribuirea numelui celui care peste 40 de ani a fost profesor şi director al Şcolii Hinţeşti, Constantin Guliman. Foşti elevi ai şcolii, cadre didactice care au predat de-a lungul timpului la Şcoala Hinţeşi, părinţi au fost invitaţi să viziteze cele două localuri ale şcolii. S-au depănat amintiri, s-au făcut planuri...
Prof. Tudor CONSTANTIN,director Şcoala Moşoaia,
Prof. Vasilica SĂVULESCU,Şcoala Hinţeşti

2.600 de posturi de soldat, scoase la concurs

Pentru absolventii de liceu, Ministerul Apărării scoate la concurs peste 2.600 de locuri de muncă pentru profesia de soldat şi gradat. 300 dintre acestea sunt pentru cei care au stagiul militar, iar peste 2.300 pentru cei care nu au făcut armata. Locurile oferă diferite specializări din Forţele Terestre, Forţele Navale şi cele Aeriene. Recrutarea voluntarilor se va face în perioada 26 mai-11 iulie prin interme-diul birourilor teritoriale ale ministerului. Cei care vor să opteze pentru o carieră în acest domeniu trebuie să aibă între 18 şi 26 de ani.

SRI îi învaţă pe elevi să fie spioni

28 mai Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează împreună cu Secţia Judeţeană de Informaţii Argeş SRI pe 28 mai, ora 12.00, în amfiteatrul Grupului Şcolar „Astra“, o întâlnire cu elevii de liceu din Piteşti şi oficialităţile locale. Acţiunea se derulează în cadrul campaniei „Terorismul...de lângă noi“, iniţiată de SRI ce îşi propune promovarea „culturii de securitate“ în rândul elevilor. În cadrul acţiunii se va prezenta activitatea antiteroristă prin intermediul unor filme, al unor discuţii libere şi prin nişte jocuri organizate, în care vedetele sunt elevii.

Tudor Gheorghe la Pitesti cu Primavara Simfonic

Miercuri, 21 mai Primãvara Simfonic, concertul pe care Tudor Gheorghe l-a susþinut asearã alãturi de orchestra si corul Filarmonicii Pitesti, a fost mai mult decît un succes, a fost un triumf total. În faþa unei sãli arhipline, dialogul sãu spumos cu sala, vocea inconfundabilã, melodiile lui de suflet, precum si piesele clasice extraordinar orchestrate într-o variantã personalã au mers la inima fiecãruia dintre spectatorii din salã,care cu greu s-au despãrþit de marele artist, dupã numeroase bisuri. Maestrul Tudor Gheorghe a promis cã va reveni de fiecare dara cu drag la Pitesti si ca va lucra la un imn al Pitestiului si o Simfonie a lalelelor.

miercuri, 21 mai 2008

La Multi Ani, Constantini si Elene!

La Multi Ani cu Sanatate, tuturor celor ce azi isi serbeaza ziua numelui, Constantin si Elena!
LA MULTI ANI, Pitesti!

Rezultate la Tezele Unice in Arges

La clasa a VII-a, din 6.851 de elevi, s-au prezentat la examen 6.640 si au promovat 4.554. Dintre acestia, 2.086 au luat note sub 5, 1.266 - nota 5,1.081 - nota 6, 990 - nota 7, 807 -nota 8, 388 - nota 9 si numai 27 de elevi au reusit sã obþinã nota 10. La clasa a VIII-a, s-au înscris 6.867 de copii si s-au prezentat numai 6.720 si au fost 4.501 de note peste 5, restul de 2.219 nereusind sã ia nota 5. Pe transe de medii la clasa a VIII-a acestea sunt: 1.099 de elevi au obþinut 5, 954 - nota 6, 950-nota 7, 879 - nota 8,554 - nota 9, si doar 65 de elevi - nota 10.
Cele mai slabe rezultate au fost la Limba si Literatura Romana.

marți, 20 mai 2008

Adresa email

Pentru sesizari sau intrebari pe probleme de salarizare sau legislatie,
precum si la alte informari ne puteti scrie pe urmatoarele adrese de e-mail:
sipa.muntenia@yahoo.com
ionut_voiculescu@yahoo.com

luni, 19 mai 2008

Perfectionare periodica la DPPD

In momentul de fata, DPPD propune cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar mai multe programe de perfectionare periodica, programe acreditate de CNCSIS si care insumeaza credite profesionale transferabile.Pentru mai multe informatii consultati:http://www.dppd.upit.ro

Hamburgerii si chipsurile vor fi interzise in scoli

Deputatii au adoptat, marti 13 mai, un proiect de lege care prevede intericerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant. Astfel, toate alimentele care au un aport suplimentar de grasimi, indulcitori si aditivi alimentari vor fi interzise atit din meniurile cantinelor scolare, cit si din magazinele existente in incinta scolilor. Proiectul fusese aprobat si de Senat, astfel ca va merge la promulgare.

CONCURS NATIONAL FLORILE, PASIUNEA MEA

Concursul(6 iunie 2008, Bacau) se adreseaza prescolarilor, scolarilor mici si elevilor de gimnaziu din intreaga tara, are ca tema Florile si ca sectiuni desene, picturi si colaje.
Relaţii suplimentare: tel.fax. 0234 510708, E-mail:sambacau@yahoo.com
Înv. Oana Dîrlău tel. 0740587402, Prof. Carmen Cristea tel. 0746926345

Simpozion International la Suceava

Simpozionul International "Dezvoltare personală multiculturală într-un spaţiu european" se adreseaza tuturor cadrelor didactice.
Organizator:Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava
Pentru relaţii suplimentare vă oferim adresa de corespondenţă a simpozionului internaţional cex_sv@yahoo.com sau tel. 0721 099 871 prof. Marius UDUDEC

Proiect ELI , editia a V-a , 2008, PITESTI la GS Mihai Viteazul

GRUPUL ŞCOLAR „ MIHAI VITEAZUL” PITEŞTI organizeaza pe 24 mai 2008, Sesiunea NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI pentru elevi/studenţi şi profesori aflata la EDIŢIA a V-a
Concursul este inclus in Programul ISJ Arges 2007-2008.
e-mail de contact:mihai_viteazul_pitesti@yahoo.com

Bani pentru modernizarea şcolilor şi colegiilor din Piteşti

Guvernul a decis alocarea unor sume de bani pentru câteva unităţi de învăţământ din Piteşti. Banii vor fi folosiţi pentru reparaţii, reabilitări sau pentru diverse lucrări de modernizare. De 700.000 de lei, vor beneficia „IC Brătianu“ şi „Astra“. La primul, fondurile vor fi folosite pentru modernizarea imobilului, dar şi pentru reabilitarea termică şi electrică a clădirii. Câte 400.000 de lei vor primi Colegiul „Alexandru Odobescu“, Liceul Economic, Grupul Şcolar de Chimie şi Şcoala nr. 10. Câte 300.000 de lei se vor duce la Liceul „Ion Barbu“, la Şcoala nr. 2 şi la Grădiniţa nr. 4, iar de câte 200.000 de lei vor beneficia Şcolile nr 1, 12 şi 16.

18 mai, Vizita la Cotroceni

Portile Palatului Cotroceni s-au deschis duminica 18 mai 2008. Administratia prezidentiala, organizatoarea evenimentului, a anuntat ca vor putea fi vizitate o parte a salilor de lucru ale presedintelui.S-au putut vizita o parte a salilor de lucru, Muzeul National Cotroceni si gradinile Palatului. Accesul cetatenilor in Complexul Cotroceni s-a facut numai pe baza unui act de identitate.

sâmbătă, 17 mai 2008

Noul Calendar al Tezelor din perioada a II-a

Prin Ordinul 4028/15.05.2008 se modifica Calendarul de desfasurare a tezelor pentru clasele a VII-a, a VIII-a in perioada a II-a din semestrul II, astfel:
23 mai 2008-Matematica
29 mai 2008-Istorie sau Geografie
4 iunie 2008-Limba si Literatura Romana
6 iunie 2008-Depunerea contestatilor

vineri, 16 mai 2008

Cercurile pedagogice

Sãptãmîna viitoare, au loc cercurile pedagogice ale
profesorilor, dupã urmãtorul calendar:
● luni 19 mai - Curtea de Arges
● marþi 20 mai - Cîmpulung
● miercuri 21 mai - Topoloveni, Costesti
● joi 22 mai -Pitesti, gimnaziu
● vineri 23 mai, Pitesti, licee.

joi, 15 mai 2008

Duminica incep „Zilele Municipiului Pitesti“

In perioada 18 - 24 mai, primaria municipiului Pitesti va organiza o serie de manifestari dedicate "Zilelor Municipiului Pitesti". Cu aceasta ocazie vor fi organizate spectacole in aer liber, concursuri, seminarii si dezbateri stiintifice cu ocazia implinirii a 620 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Pitesti (20 mai 1388).
Programul de desfasurare a manifestarilor este urmatorul
Duminica, 18 mai
Ora 11,00 - Parcul Strand - spectacol cu Taraful Zavaidoc si Tiberiu Haragus
Luni, 19 mai
Ora 18,00 - Muzeul Judetean Arges - vernisajul expozitiei de caricaturi antirazboinice si de obiecte de arta realizate de artisti sarbi din Kragujevac, oras infratit cu Pitestiul
Marti, 20 mai
Ora 15,00 - Primaria Pitesti - sesiune de referate si videoproiectie cu tema „620 de ani de la atestarea documentara a municipiului Pitesti“
Ora 19,00 - Piata Primariei Pitesti (langa fantana arteziana muzicala) - spectacol de muzica. Recital extraordinar SPIN si Phoenix. La final, foc de artificii
Miercuri, 21 mai
Ora 13,00 - Piata Primariei - Te-Deum si slujba religioasa dedicata patronilor spirituali ai Pitestiului, sfintii Imparati Constantin si Elena
Ora 14,00 - Centrul Cultural - masa rotunda cu tema „Apostolat si misiune sub semnul Sfintilor Imparati Constantin si Elena“
Ora 19,00 - Casa de Cultura a Sindicatelor Pitesti - concert extraordinar Tudor Gheorghe si Filarmonica Pitesti „Primavara Simfonic“
Joi, 22 mai
Ora 12,00 - Teatrul Alexandru Davila - Festivalul International de Muzica Corala „D.G. Kiriac“
Ora 18,00 - Strada Victoriei - Festivalul Multietnic, editia a VI-a
Vineri, 23 mai
Dezbateri la Centrul Cultural si Concursul National de Critica si Istorie Literara „Vladimir Streinu“
In toata aceasta perioada vor avea loc si concursuri sportive de cros, handbal, baschet, volei si fotbal.

Sapte elevi argeseni vor sustine Bacalaureatul olimpicilor mai devreme

Şapte elevi argeşeni care se pregătesc pentru olimpiadele internaţionale vor susţine examenul de Bacalaureat mai devreme decît colegii lor, în perioada 19-29 mai, la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“ din Tîrgovişte.
Iată care sînt elevii claselor a XII-a, propuşi pentru sesiunea specială:
Simona Niţă - Liceul cu Program de Atletism Cîmpulung Muscel; participă la Campionatul Mondial de Juniori din Polonia
Diana Dumitrescu - Liceul cu Program de Atletism Cîmpulung Muscel; participă la Campionatul Mondial de Juniori din Polonia
Oana Mircea - Liceul cu Program Sportiv Piteşti; participă la Campionatul Mondial de Juniori din Polonia
Adrian Ionescu - Liceul cu Program de Atletism Cîmpulung Muscel; participă la Turul Ciclist Internaţional al României
Lucian Bolbose - Liceul cu Program de Atletism Cîmpulung Muscel; participă la Turul Ciclist Internaţional al României
Ionel Rusu - Liceul cu Program de Atletism Câmpulung Musccel participă la Turul Ciclist Internaţional al României
Eugeniu Tăutul - Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă“ Piteşti, participă la Olimpiada Internaţională de Limba Rusă.

Ministerul Educaţiei a modificat programa şcolară pentru gimnaziu.

Fara consulturarea sindicatelor din invatamant, Ministerul Educatiei modifica programa scolara la clasele de gimnaziu.
De la fiecare materie studiată în clasele V-VIII s-a renunţat la anumite lecţii.
Programa a fost redusă, în ansamblu, cu 30 la sută,- spune Zvetlana Preoteasa, secretar de stat de stat pentru învăţământul preuniversitar.
“S-au scos din lexic, de la clasa a 5-a, foarte multe noţiuni, care privesc în general dinamica vocabularului”.
“La limbile moderne se pune mai mult accentul pe comunicare”.
“Geometria de clasa a 4-a a fost scoasă şi trimisă la clasa a 5-a”.
“La fizică – ştiţi că elevii încep fizica la clasa a 6-a – s-a renunţat foarte mult la teorie, cât de mult s-a putut, şi s-a mers mult pe activitate practică de laborator”, a spus joi doamna Preoteasa.

Schimbarea fusese anunţată din toamna anului trecut, pe motiv că învăţământul românesc trebuie adaptat normelor europene.
Un obiectiv al noii programe şcolare, în opinia ministerului, este să schimbe raportul dintre orele de teorie, preponderente acum, şi cele de practică, destul de puţine.

Instruirea profesorilor
Pentru asta ar trebui instruiţi şi profesorii, spune Cristian Mirescu, directorul centrului pentru evaluare în învăţământul preuniversitar.
“Aceste cinci sute de cadre didactice-formatori vor declanşa cea mai mare activitate de formare la nivel de sistem".
"Ţinta este profesorul din învăţământul gimnazial şi liceal”, spune Cristian Mirescu.
Instruirea profesorilor se va face, aşadar, în paralel cu intrarea în vigoare a programei, adică din toamnă, nu înainte - pentru că nu mai este timp.
De altfel "timpul scurt" a fost invocat de mai multe ori de reprezentanţii ministerului, în prezentarea de joi.
Din cauza asta, nici manualele noi nu vor fi gata în toamnă. În primul an se va lucra după cele vechi, abia apoi urmând să fie editate altele.
Profesorii ar trebui să respecte totuşi programa, sărind peste lecţiile la care s-a renunţat.
Sindicatele din educaţie: modificări pripite

Sindicatele din învăţământ, de cealaltă parte, acuză ministerul că a modificat în pripă programa, fără să se fi consultat cu partenerii sociali.
Ministerul a greşit încă odată, întrucât avea obligaţia să discute aceste măsuri cu partenerii sociali
Să mai spunem că între modificările aduse se numără şi schimbarea programei la religie, recent subiect de dispută între minister şi mai multe organizaţii neguvernamentale.

De asemenea, a fost reintrodusă în programa de clasa a 12-a Teoria Evoluţionistă, exclusă acum câţiva ani.

luni, 12 mai 2008

OLIMPICII NOSTRI!

Toti cei 5 elevi de la Colegiul National "I.C. Bratianu" participanti la olimpiada nationala de biologie au obtinut rezultate excelente: un premiu I si calificare in lotul national ce va participa la olimpiada internationala (a XI-a - Ilie Mirela Diana ), premiul II (a X-a - Enache Paula), mentiune (a IX-a - Tartalea Mihaela Madalina) si un premiu special (a XII-a - Georgescu Laura Elena). Ca urmare a rezultatelor exceptionale, anul viitor Argesul are dreptul la 6 calificati judeteni la olimpiada nationala. Rezultate foarte bune s-au inregistrat si la alte olimpiade nationale.
La limba si literatura romana, cei 16 elevi participanti la nationala au obtinut un premiu III (Mihai Oana Irina - a X-a - Bratianu), 4 mentiuni (a VI-a - Scoala nr.4 Curtea de Arges- Badarcea Ioana Alexandra, a VII-a - Scoala nr.13 Pitesti - Iagaru Dina Sorin Marian, a IX-a - Vlaicu Voda - Nicula Diana si Bratianu - Crai Alexandra), 2 mentiuni premiu special (a VII-a - Scoala Costesti - Vasile Cristina Andreea si a VIII-a Scoala nr.4 Pitesti - Brojbeanu Alexandra) si 2 premii speciale (a V-a - Scoala nr.3 Pitesti - Savulescu Bianca si Liceul Ion Mihalache Topoloveni - Vlaicu Adriana).
La limba rusa - premiul I (a-XI-a - Vlaicu Voda - Tautul Eugeniu) si 2 mentiuni (a XI-a - Bratianu - Serban Alexandra Andrada si a XII-a - Zinca Golescu - Rusea Nicoleta Daniela).
La limba germana - o mentiune (a XII-a -Bratianu- Mitoi Elena).
La limba spaniola - premiul III (a XI-a - Bratianu - Iancu Denisa Marina) si 3 mentiuni (a XII-a - Vlaicu Voda - Ghita Madalina Mihaela, Odobescu - Ion Daniel Nicolae si Radu Roberta).
La limba franceza - premiul III (a XI-a - Bratianu - Nitu Elena Alexandra) si 6 mentiuni (Bratianu - a X-a - Nitu Iulia Alexandra, a XI-a - Guta Bianca si Lupu Marina, a XII-a - Pirje Andreea, Zinca Golescu - a XII-a- Sumurduc Cristina, Dan Barbilian Campulung - a IX-a - Peca Raluca).
La educatie tehnologica - premiul II (a VIII-a - Scoala Schitu Golesti - Patrascu Petre), o mentiune (a V-a - Scoala Toparceanu Mioveni - Necsulescu Diana) si un premiu special (a VII-a - Zinca Golescu - Badalan Matei).
FELICITARI ELEVILOR! FELICITARI PROFESORILOR!

Cutremur in China! Cel putin 8000 de morti si 10.000 de raniti!

Bilantul mortilor si ranitilor in urma seismului din aceasta dimineata din China se modifica de la ora la ora. Agentia de presa China Noua transmite, potrivit Realitatea Tv, ca cel putin 8000 de oameni au murit si alti cel putin 10 mii sunt raniti in urma cutremurului de 7,6 grade pe scara Richter care a fost urmat de mai multe replici, unele dintre ele destul de puternice.
Circa 900 de elevi sunt ingropati de vii sub daramaturile a 8 scoli din provincia Sichuan, cea mai afectata de miscarea telurica, transmite CNN, preluat de Realitatea Tv.
Mai multe sute de oameni sun prins sub ramasitele unor uzine care s-au prabusit. Peste 80 de tone de amoniac lichid s-au scurs din recipientele aflate in cele doua fabrici.
Cutremurul s-a produs în provincia chineză Sichuan, la mai puţin de 100 de kilometri de capitala regiunii, Chengdu, dar a fost resimţit pe o arie largă în Asia şi a fost urmat de replici, dintre care unele puternice.

sâmbătă, 10 mai 2008

Fantana Muzicala la Pitesti

Vineri seara, in data de 09.05.2008, fantana arteziana muzicala din fata Primariei Municipiului Pitesti a fost pusa in functiune. Pitestenii au putut admira un regal de lumini si sunete pe acorduri de muzica simfonica interpretate de Filarmonica din Pitesti. Printre piesele din repertoriu se numara si Imnul Europei - Oda Bucuriei.

luni, 5 mai 2008