sâmbătă, 1 august 2009

Dosar penal pentru o directoare de şcoală, care avea în laboratorul de chimie substanţe periculoase

Directoarea unei unităţi şcolare din Bârlad s-a ales cu dosar penal pentru trafic de substanţe toxice, după ce poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice Vaslui au descoperit 22 kg de substanţe chimice periculoase, în laboratorul şcolii, pentru care nu s-a depus notificare la ITM.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, inspector Mihaela Ştraub, alături de Şcoala nr. 6 Bârlad, alte două societăţi comerciale s-au ales cu dosare penale pentru trafic de de substanţe toxice, în urma acţiunilor de control privind prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natura penală şi contravenţională la regimulul substanţelor periculoase.

"Una din obligaţiile utilizatorilor de substanţe chimice periculoase este de a furniza Inspectoratului Teritorial de Muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanţele şi preparatele chimice periculoase pe care le vor deţine. În cadrul acţiunilor şi controalelor desfăşurate au fost identificate două societăţi comerciale şi o unitate de învăţământ care deţineau şi utilizau substanţe chimice periculoase fără a fi notificate la ITM, fiind întocmite dosare penale. Instituţia şcolară trebuia să anunţe ITM Vaslui că deţine astfel de substanţe, deoarece folosirea lor impune anumite riscuri cum ar fi explozia sau rănirea celor care le utilizează, impunându-se norme speciale de protecţie a muncii", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, inspector Mihaela Ştraub.

În cadrul celor 37 de acţiuni de control au fost indisponibilizate 16,314 kg mercur şi 2.135 kg substanţe chimice periculoase, din care 296 kg cu termen de valabilitate expirat.

La nivelul judeţului Vaslui, 54 de societăţi şi instituţii au efectuat notificări la ITM pentru a deţine şi utiliza substanţe chimice periculoase.