vineri, 21 august 2009

Dupa Galati, sa urmeze si in Arges?!


Profesorii galateni au castigat in instanta dreptul de a li se majora salariile cu 37 la suta, potrivit legii adoptate in unanimitate de parlamentari la sfarsitul anului trecut. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, ne-a spus ca sunt foarte multe procese pe rol, iar daca toti dascalii le-ar castiga, Ministerul Finantelor va trebui sa scoata din buzunar 10-15 milioane de euro.

Profesorii de la doua scoli din judetul Galati au castigat in instanta sporul de vechime la orele suplimentare, precum si cresterea salariala de 37 la suta, votata in unanimitate de parlamentari la sfarsitul anului 2008 si al carei initiator este chiar ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. La inceputul anului, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta prin care se inghetau cresterile salariale pentru profesori, incercand sa evite aplicarea Legii majorarii lefurilor, insa Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala si, prin urmare, ar trebui pusa in practica. Valeriu Dinculescu, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Galati, afiliat la Federatia Educatiei Nationale, a declarat ca astfel “a fost obtinuta prima sentinta favorabila in procesele intentate autoritatilor statului pentru acordarea majorarilor salariale promise si aprobate prin lege, in 2008, de toata clasa politica”. Printre cei care au castigat sunt si profesorii de la Liceul “Calistrat Hogas” din municipiul Tecuci, care, in urma deciziei instantei, ar trebui sa primeasca salariile majorate. Valeriu Dinculescu a precizat ca, in Galati, sindicatul pe care il conduce a intentat aproape 300 de procese pentru fiecare unitate de invatamant unde sunt membri afiliati la acest sindicat. Pe de alta parte, profesorii din comuna Branistea si-au castigat tot in instanta dreptul de a primi sporul de vechime la orele suplimentare. si in acest caz, doar in Galati, mai sunt inca 50 de procese pe rol. Cazul profesorilor galateni nu este singular, mii de alti dascali din intreaga tara fiind in proces cu Ministerul Educatiei pentru acordarea cresterii salariale de 37 la suta.

“Deşi este o lege care fi trebuit pusă în aplicare de guvernanţi imediat, am fost nevoiţi să apelăm la instanţă. Trebuie să ştiţi că succesul din cazul celor de la Calistrat Hogaş se va regăsi în celelate procese, pentru că noi am intenta proces la toate şcolile în care Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi este reprezentat”, spune Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

Cert este că între timp procentul de majorare a mai scăzut de la 50% la 33%, pentru că profesorii au mai primit ceva bănuţi în plus la salarii. Valeriu Diculescu râde cu un ochi, dar cu celalalt plânge.

“Nu ne mai entuziasmăm foarte mult când câştigăm câte un astfel de proces pentru că de multe ori, avem hotărâri executorii care nu sunt aplicate”, spune liderul sindical.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Galaţi, iar Ministerul Educaţiei va putea face recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile de la comunicare. Şi aici lucrurile se vor întinde pentru că din cauza vacanţei judecătoreşti, este posibil ca documentele să ajungă târziu la cele două părţi aflate în conflict.

Dascălii sunt sceptici când vine vorba să-şi recupereze de la stat drepturi băneşti pe care le-au câştigat.

“Procesul câştigat de SIP Galaţi este încă o dovadă că aceşti bani trebuiau daţi. Cât priveşte bucuria pe care o trăiesc, este moderată, pentru că aştept mai întâi să mă văd cu banii în mână şi abia după aceea să plâng de fericire” este de părere Gabriel Şandru, profesor la Şcoala 43 Galaţi.

“Mi se pare o anomanlie să dai în judecată statul pentru a recupera nişte bani legiferaţi chiar de el. Curios este că pentru alte categorii sociale se găsesc întotdeauna bani, dar pentru noi nu. Sincer, nu ma bucur foarte tare pentru că s-a câştigat acest proces pentru că sunt convinsă că nu se vor da aceşti bani” spune şi Maria Hanu, profesor Liceul Teoretic Emil Racoviţă Galaţi.