Atenţie părinţi!
Proprietarii aşa-ziselor magazine de vise ar face orice să îşi vândă marfa, anume drogurile foarte dăunătoare pentru organism. În goana după clienţi şi profit, aceştia nu se sfiesc să ofere copiilor şi tinerilor în locurile de joacă sau în liceele piteştene “doze” pe gratis de plante etnobotanice. Chiar dacă unele magazine de gen au fost închise în urma controalelor, acestea funcţionează în continuare, primindu-se “comenzi” prin telefon.
Ademenesc copiii chiar la terenul de joacă
Patronii magazinului de vise de pe strada Mircea Eliade, care urcă în Găvana III, obişnuiesc să îi ademenească pe copii care frecventează locurile de joacă din apropiere, mai precis de lângă benzinăria Agip. În plasa lor a căzut şi fiul unei femei care locuieşte în zonă, reacţia mamei fiind una de disperare. Neştiind ce să facă, Sorina Stanciu s-a dus peste cei care au vândut produsele care i-au otrăvit copilul: “Ademenesc copiii de pe terenul de joacă, vizavi de Kaufland. Chiar dacă magazinul lor, de pe strada Mircea Eliade, este închis în timpul zilei, foarte mulţi tineri îi sună, au telefonul afişat pe uşa magazinului. După ce fiul meu a cumpărat de la ei, m-am dus şi le-am spart geamurile şi rafturile de la magazin, la 11.30 seara.” În ciuda faptului că funcţionează oricum la limita legii, patronii magazinului au avut chiar tupeul să-i ceară despăgubiri femeii: “Au apăsat imediat butonul de panică şi apoi am fost la poliţie, la secţia 4 din Găvana, unde m-au luat la mişto spunând că ei plătesc taxe şi impozite. A doua zi chiar m-au sunat şi mi-au cerut 10.000 lei pentru ce s-a întâmplat. Le-am promis că o să le sparg în continuare geamurile de la magazin pentru că nu trebuie să aştept să-mi moară copilul.” Din nefericire, sub protecţia anonimatului, mai mulţi părinţi din zonă ne-au declarat că ce s-a întâmplat cu băiatul Sorinei Stanciu nu este deloc un caz singular.
Etnobotanicele au ajuns în colegiile mari, din centru
Şi mai grav este faptul că unii comercianţi de astfel de produse au ajuns să pătrundă nestingheriţi în incinta liceelor piteştene, unde elevilor le sunt oferite “doze” pe gratis, în speranţa că vor deveni clienţi fideli. Am primit la redacţie indicii că astfel de lucruri se petrec chiar în colegiile mari din centrul oraşului, precum Zinca Golescu şi Brătianu. Prin oferirea de produse gratis, pentru a fi încercate, comercianţii de etnobotanice au ajuns să acţioneze într-o manieră foarte asemănătoare cu cea a traficanţilor de droguri deosebit de periculoase, care creează dependenţă.
Tudor Pendiuc: „Le vom interzice!”
După numeroasele cazuri de tineri ajunşi la Urgenţe după ce au fumat plante etnobotanice, cei din administraţia locală a oraşului au decis să ia atitudine. Medicul Gheorghe Frătoaica, care este şi consilier local, spune că nu e zi fără cel puţin un astfel de caz la Secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean, întâlnind chiar şi o fată de 17 ani, însărcinată în luna a şasea, care a ajuns la spital din cauza consumului de etnobotanice. Primarul Tudor Pendiuc a promis că va interzice comercializarea unor astfel de substanţe, menţionând că începe chiar cu magazinul de pe strada Mircea Eliade: “Voi da hotărâre de Consiliu Local şi le vom interzice. Intrăm în acţiune cu ajutorul celorlalte instituţii şi vom începe chiar cu magazinul de pe Mircea Eliade.” Piteştiul nu ar fi primul şi, probabil, nici ultimul oraş unde comercializarea plantelor ar fi interzisă. Etnobotanicele şi substanţele halucinogene au fost interzise de la comercializare de curând, prin hotărâre de Consiliu Local, în Iaşi, Braşov, Bârlad, Suceava şi în sectorul şase din Bucureşti
Magazinul închis de pe Mircea Vodă vinde prin... telefon
Magazinul de vise din Craiovei, de pe strada Mircea Vodă, a fost închis de OPC în urmă cu două săptămâni pentru şase luni de zile, deoarece comercializa etnobotanice sub formă de odorizante auto fără instrucţiuni şi etichete conforme. Patronii magazinului cu pricina au găsit însă alte metode de a-şi vinde drogurile. Prin intermediul unui afiş pus pe uşa magazinului, celor interesaţi le sunt puse la dispoziţie două numere de telefon, dar şi un site de internet, cu o denumire sugestivă: www.droguri.info. Pe site se spune chiar că produsele pot fi livrate la domiciliu, de parcă ar fi pizza caldă! Oricine poate cu uşurinţă să îşi comande la telefon “otrava” preferată, preţurile variind între 60 şi 80-90 de lei pentru un gram de plante etnobotanice, a căror compoziţie e greu de determinat chiar şi de către specialişti. Reproducem alăturat discuţia avută cu reprezentanţii acestui magazin care, deşi închis de OPC, iată că funcţionează bine-merci. E de menţionat faptul că “ierburile” puternice nu se aflau în magazin, ci în altă parte, probabil la locuinţa unuia dintre cei care se ocupă de afacere.
-Am văzut că aveţi magazinul închis şi am dat de numărul acesta de telefon.
-E închis, la noi se fac comenzi la telefon. Avem şi site, dar nu se mai respectă preţurile, că se schimbă. Ce te interesează?
-Am o petrecere cu câţiva prieteni şi ne interesa ceva tare. Insomnia aveţi?
-Nu am aşa ceva, dar la 25 de lei îţi dau unul care e “the best”.
-Bun, cum facem să ne întâlnim?
-Acum eu sunt la magazin, dar în cinci minute sunt înapoi cu ce trebuie. Zi, câte să iau?
-De un milion...
-Iau patru, în cinci minute sunt înapoi. Eu la 10.30 (seara) nu mai fac.
Sursa: Obiectiv