duminică, 5 decembrie 2010

STIRI ISJ

Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean, Gabriel Bratu, doreste ca de la anul, cu exceptia Colegiului Zinca Golescu, sã nu mai existe clasa a V-a la liceu. Acesta a mentionat cã indiferent de presiunile care se vor face, decizia sa va fi neschimbatã, fãrã clasa a V-a la liceu. „Vom descuraja pânã nu vom mai acorda deloc clasa a V-a cãtre licee, din mai multe considerente, indiferent de presiunile care se vor face. Ne-am pus de acord cu directorii din unitãtile scolare, dar ca de fiecare datã de aici pleacã cu o discutie si ulterior se ajunge la alte discutii.“, a declarat Gabriel Bratu. Printre liceele care au clase de a V-a enumerãm: Colegiul Liceal Zinca Golescu, Liceul Sanitar, Colegiul Liceal Alexandru Odobescu, Liceul Dinicu Golescu Câmpulung.


În perioada imediat urmãtoare vor expira contractele pentru mai multi manageri de scoli din judet, printre care 15 fiind de la licee, numãrându-se printre acestia si directorii de la Colegiul Liceal Alexandru Odobescu, Liceul Dinu Lipatti ori Grupul Tehnologic Câmpulung. „Se va întocmi un raport în care pe patru pagini se va scrie care a fost acti-vitatea lor în acesti patru ani în care au fost manageri, iar într-o paginã cu o motivatie din care sã reiasã de ce sã continue pe functie. Unii vor rãmâne cu delegatie pânã la concurs, iar altii probabil vor fi înlocuiti pânã la concursul propriu-zis.“, a explicat inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Arges, Gabriel Bratu. Raportul va fi trimis la MECT, acolo luându-se decizia asupra continuãrii în functie a unor directori, dar si schimbarea unora dintre acestia.

Anul viitor, dupã mult timp, în judetul Arges va creste numãrul claselor a IX-a, fiindcã s-au înmultit elevii. Motivatia este una simplã. Nu se datoreazã faptului cã sunt din ce în ce mai multi copii, ci faptului cã este anul în care are efect regula cã s-a dat voie copiilor sã meargã la scoalã la vârsta de 6 si 7 ani. Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean a informat chiar cã începând cu anul imediat urmãtor acestuia situatia nu va sta deloc bine, numãrul elevilor de clasa a IX-a scãzând drastic. Astfel cã, pânã acum oferta era de 215 clase de a IX-a si se acopereau abia 213. Pentru anul viitor însã oferta este de 236 de clase, iar pentru cel imediat urmãtor acestuia abia dacã se vor mai realiza 200 de clase de elevi de clasa a IX-a. Aceastã situatie va fi în judetul Arges chiar si pe o perioadã de mai multi ani de acum înainte, numãrul copiilor scãzând de la un an la altul.


Multe schimbări se tot produc în sistemul de învăţământ. În timp ce unele unităţi şcolare se vor desfiinţa din lipsă de elevi, altele vor suferi un proces de transformare a titulaturii. Astfel, Grupul Şcolar Domneşti va deveni liceu teoretic şi la fel se va întâmpla şi cu Grupul Şcolar „Ion Cantacuzino”. Această transformare a fost solicitată, de exemplu, la Domneşti, atât de administraţia locală, cât şi de conducerea şcolii şi părinţii elevilor. Anul acesta, absolvenţii clasei a VIII-a de la Domneşti au preferat liceele din Curtea de Argeş, şi nu grupul şcolar din localitate.

SURSA: PRESA LOCALA