sâmbătă, 27 februarie 2010

IMPLICA SCOALA TA in PROIECTE!


Reteaua internationala de scoli aces (Academia Scolilor din Europa Centrala) da startul unui nou concurs de proiecte

Ajunsa deja la a patra editie, Academia Scolilor din Europa Centrala organizeaza un nou concurs de proiecte dezvoltate in parteneriat de scolile din regiune.

Tema de anul acesta este "Creeaza solutii!", participantii fiind invitati sa aplice cu propuneri de proiecte creative, care vizeaza solutionarea conflictelor in scoala si in societate.

Scolile si liceele din toate orasele din Romania (cu elevi cu varstele cuprinse intre 12-17 ani) sunt invitate sa se inscrie in competitie, alaturi de scoli din alte 14 tari din Europa. Pentru ca parteneriatele internationale intre scoli ofera oportunitati concrete pentru schimbul intercultural si cooperare, aces incurajeaza parteneriatele de proiecte intre scolile din Europa Centrala. Elevii si profesorii din tarile participante sunt invitati sa gaseasca scoli partenere si sa aplice impreuna cu propuneri de proiecte, incluzand si ideile lor de colaborare. Pentru a facilita gasirea de scoli partenere, a fost implementat un motor de cautare online pe www.aces.or.at.

"Din experienta anilor precedenti, partenerii de proiect din Romania sunt cautati in mod special de catre celelalte scoli din concurs", spune Reinhard Eckert, coordonatorul proiectului. Propunerile pot fi trimise pana la 30 aprilie 2010, iar dupa aceasta data un juriu international va evalua si premia cele mai bune aplicatii. Proiectele premiate sunt sprijinite cu burse in valoare de 1000 euro (pentru fiecare scoala partenera) pentru a putea fi implementate, si, de asemenea, elevii primesc instrumente online si consiliere pentru a-si duce la final initiativele. In cursul fazei de implementare a proiectelor (septembrie 2010 - martie 2011), au loc doua intalniri internationale intre delegatii ale scolilor partenere, unde participantii primesc suport aditional si beneficiaza de oportunitati excelente pentru schimbul de idei, precum si de evaluari ale proiectelor.

Peste 500 de scoli in retea
Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. In colaborare cu asociatia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia), Interkulturelles Zentrum (Austria) este unitatea coordonatoare a acestei initiative. Scopul aces este sa reuneasca profesori si elevi din Europa Centrala si de Sud-Est, depasind astfel granitele tarilor de origine, pentru a participa in parteneriate in competitia de proiecte. Initiativa este sustinuta de Ministerele Educatiei din toate tarile participante. Pana acum, in editiile precendente au participat 500 de scoli. "Este intr-adevar remarcabil sa vezi scoli din diferite tari, precum Bosnia si Hertegovina, Croatia si Slovenia, care inscriu proiecte impreuna si lucreaza impreuna, ca o adevarata echipa, pentru dezvoltarea acestora", spune Robin Gosejohann de la Fundatia ERSTE. "Astfel, tineri care, poate din motive politice, nu au mai intrat niciodata in contact pana acum, leaga adevarate prietenii, care continua si in afara proiectelor scolare pe care le dezvolta impreuna."

ACES - 2010

Tema proiectului: "Creeaza solutii! Solutionarea conflictelor in scoli si in mediul inconjurator"

Deadline-ul pentru inscriere: 30 aprilie 2010

Tari partenere: Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia

Fundatia ERSTE
Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est unde, impreuna cu partenerii sai, implementeaza diferite activitati spre folosul binelui public. Fundatia ERSTE este succesorul legal al primei Case de Economii Austriece "Erste oesterreichische Spar-Casse", cu o traditie de peste 190 de ani. In calitate de actionar majoritar al Grupului Erste, Fundaţia are grija ca viitorul Grupului sa fie cel al unei companii independente si reinvesteste dividendele acestuia in activitati care sprijina binele public. Fundatia ERSTE este o institutie unica de acest tip si de asemenea dimensiune in Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia este o "fabrica" de idei creative si inovatie, un "laborator" unde sunt explorate teme ale viitorului. Crearea unor retele puternice este esentiala in acest sens. Astfel s-au dezvoltat cele trei strategii de actiune care au devenit ulterior cele trei programe ale Fundatiei: Dezvoltare Sociala, Cultura si Integrare Europeana. Fundatia ERSTE promoveaza procesul integrarii europene oferind o platforma pentru schimbul de idei, cunostinte si initiative.

Pentru mai multe informatii: www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non-profit cu sediul in Viena / Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea transfrontaliera in domeniul educatiei, activitatea internationala cu tineri, cat si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Proiecte notabile precum ACES, YouthNET SEE oder YouthNET CIS promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din Estul si Sud-Estul Europei. Interkulturelles Zentrum a primit, in 2000 si 2005, premiul World Aware pentru Educatie Globala din partea Consiliului Europei. In ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul european "Tinerii in actiune". 21 de persoane lucreaza acum pentru IZ, sprijinite de catre un comitet executiv si de catre un comitet onorific.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociatie non-profit care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in dezvaluirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special in Centrul si Sud-Estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Activitatile acesteia acopera evenimente sociale si culturale, nationale si internationale, conferinte, seminarii, simpozioane si workshop-uri artistice. Principalul obiectiv al cercetarii stiintifice sustinute de catre asociatie este acoperirea ariilor educationale, participarea sociala si transformarea societatii. Intarirea societatii civile si dialogul in interiorul Europei este un obiectiv important, la fel ca si impartasirea cunostintelor despre procesul de extindere europeana. VČELÍ DOM reuneste oameni din Europa Centrala si de Est si coopereaza in mod activ cu parteneri, in cadrul unei retele de organizatii care lucreaza pentru binele public.

Contact:

Interkulturelles Zentrum
Reinhard Eckert
E-Mail: reinhard.eckert[at]iz.or.at
Tel: +43 (0)1/586 75 44