miercuri, 25 februarie 2009

Din 2010 concurs de admitere la liceu


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca institutiile de invatamant liceal vor avea dreptul sa introduca un concurs de ocupare a locurilor in clasa a IX-a.

Ecaterina Andronescu vorbeste despre problemele de astazi ale studentilor, ale invatamantul universitar si despre schimbarile care vor avea loc in invatamantul preuniversitar, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

"Mai intai, toate universitatile trebuie evaluate institutional, pe baza criteriilor stabilite prin lege. In functie de rezultatele evaluarii, institutiile de invatamant superior vor decide daca este cazul sa inaspreasca modul de admitere", sustine ministrul Educatiei.

Schimbarile survenite in structura Bacalaureatul au fost luate pentru ca este necesar sa regandim programa scolara, "orientand-o spre competentele, spre abilitatile elevilor".

Ecaterina Andronescu sustine ca exista deja "un pachet legislativ in dezbatere, care va fi finalizat pana la 1 aprilie, cand va ajunge in parlament. Daca trece de legislativ pana in iunie, sunt toate sansele ca masurile din acest pachet sa fie aplicabile din anul scolar 2009-2010", sustine ministrul Educatiei.

Scopul acestor masuri este ca elevii sa se pregateasca pentru Bacalaureat inca din primii ani de scoala.

"Este necesar ca o selectie si o incurajare a elevilor pe baza competentelor dobandite sa fie facute inca din primii ani de scoala. Specializarea pe care decid s-o urmeze, atat in preuniversitar, cat și la superior, sa fie aprofundata de timpuriu.

Restul bagajului de cunostinte nu trebuie sa impieteze asupra competentelor de baza, care il pot ajuta pe absolventul de liceu la universitate sau in profesia deja aleasa", mai sustine Ecaterina Andronescu.