Interviu cu dl Gabriel BRATU, Inspector Scolar General al ISJ Arges
Sursa:bitpress.ro
-V-ati fi asteptat ca Inspectoratul Scolar sa pice la negocierile cu PSD?
-Da, pentru ca, cel putin din punct de vedere teoretic, era posibil orice. Discutiile trebuiau incepute, din punct de vedere al protocolului politic, dincolo de oamenii pe care ii aveam noi sau ii aveau ei pe functii.
-Colegii din PDL cunosteau foarte bine ca v-ati fi dorit acest post.
-Nu mi l-as fi dorit, este un post pe care il ocup in baza unui contract de management si pe care in mod sigur o sa-l ocup si in continuare.
-Si care dureaza pana la…
Octombrie 2010.
-Cei din PSD nu cred ca au rabdare pana in octombrie 2010…
-E problema lor!
-Tot cei din PSD sustin ca mandatul dumneavoastra nu mai are nicio valoare atata timp cat ministerul Educatiei si-a schimbat denumirea.
-Numele ministerului s-a schimbat de mai multe ori, in mod normal ar trebui sa se schimbe si jumatate din obiectul de activitate, ceea ce nu este cazul. Chestiunea cu schimbarea numelui ministerului pentru a scapa de niste oameni e o marota deja. Oamenii pot veni cu orice fel de explicatii. Una este explicatia si alta este realitatea, una este ceea ce-si doresc unii si alta este respectarea legilor.
-Sa inteleg ca este imposibil sa fiti dat la o parte pana la incetarea mandatului de drept?
-Imposibil nu este nimic, s-a dovedit in ultimul an si nici nu vreau sa le dau idei. Cred ca au ei destul de multe, mai ales ca-i preocupa acest subiect.
„Nu exista oameni care sa vrea, care sa poata…”
Daca se va merge pe descentralizare, situatia va ramane la fel?
-Asta nu influenteaza cu nimic si, mai mult, din punctul meu de vedere este absolut obligatoriu sa se mearga pe descentralizare. Este un sistem supercentralizat, iar structurile administrative din toata tara asta sunt aproape la fel ca inainte de Revolutie, ceea ce nu este deloc in regula. Decizia trebuie transferata, incet-incet, nu ca functie administrativa sau politica, ci ca asumare de responsabilitati si nivel de competenta de catre oamenii din teritoriu.
-Cu ocazia asta se va descentraliza si spaga, adica nu va mai merge toata la seful inspectoratului, ci mai ales la directorii de scoala.
-Daca aveti elemente concludente eu va rog sa le faceti publice.
Totul este la nivel de speculatie deocamdata…
Sigur, putem specula si suspiciona orice. Eu va garantez ca toate concursurile organizate de mine la nivel de Inspectorat Scolar au fost pe competenta, chiar si acele concursuri cu directorii, pe care vad ca le mai acuza unii sau altii. Eu nu am tinut cont niciodata de culoarea politica.
-Din cate am inteles, Consiliul Local, prin primar, va desemna directorii de scoli. Credeti ca invatamantul va fi politizat, tinand cont si de faptul ca un primar reprezinta un partid politic?
-Nu stiu daca primarul va politiza, dar nu cred ca exista un nivel de competenta acolo. Si nu cred ca asta este problema noastra. Problema noastra este ca nu reusim sa cultivam o institutie a managerului educational, al unui om care pe langa vocatia profesionala si performanta pe o anumita specialitate, are si o pregatire pe latura administrativa adecvata. Problema este nu cine numeste directorul, avem si acum, 80 de scoli unde nu avem directori cu concurs. Stiti de ce? Pentru ca nu exista oameni care sa vrea, care sa poata… Defapt, astea sunt problemele cu care ne confruntam.
„Ma astept la orice, dar in acelasi timp pot sa va spun ca saunt pregatit si pentru orice”Pe la Inspectorat nu mai este niciun scandal? Nu s-a mai furat niciun act, nimic?
Toate hotararile pe care le am sunt definitive si irevocabile incepand de la calificativul nesatisfacator, inlaturarea mea din functie pe baza acelui calificativ si sanctionarea disciplinara cu destituirea, inclusiv acele documente care n-au disparut nicaieri.
Nimic nu dispare, totul se transforma…
Va asigur ca nu a disparut nimic. Pana la urma nici nu stiu daca a fost vorba de niste atitudini politice indreptate impotriva mea, pana la urma cred ca se transformase intr-o chestiune personala…
Apropo de chestiuni personale, cum va mai intelegeti cu vecina?
Vecina? Care vecina?
Cea de birou, doamna Anca Barbu.
Doamna Barbu e inspector general adjunct aici…
Colaborati bine?
-Colaboram, nu stiu daca bine sau rau. Colaboram in masura in care institutia pe care o reprezentam ne pune la aceeasi masa. Eu am colaborat intotdeauna bine si foarte bine, cu conditia sa fiu lasat sa lucrez.
-Va asteptati la sicane, la presiuni, la interventii de sus in jos si de jos in sus pentru a fi inlaturat din functie?
-Nici nu stiu ce sa va spun, insa dupa tot ce s-a intamplat pana acum pot sa spun ca ma astept la orice, dar in acelasi timp pot sa va spun ca sunt pregatit si pentru orice.
„Sunt atatia oamani maturi si responsabili in acest partid cu care puteti sa discutati…”
-Credeti ca PSD intarzie cu nominalizarea unei persoane tocmai pentru ca se asteapta sa se loveasca de refuzul dumneavoastra de a parasi functia?
-Eu va anunt din start ca imi vad de treaba si incerc sa-mi desfasor activitatea pe un mandat pe care inca il am. Daca la nivel politic nu s-a gasit o cale de negociere astfel incat, facand o alianta intre doua partide care au castigat alegerile si care formeaza un Guvern impreuna, sa ne protejam oamenii pe care ii avem in functie, nu e problema mea, e problema dumnealor. Protocolul la nivelul judetului este incheiat pe directiile pe care cele doua partide isi asuma responsabilitatea aplicarii in teritoriu a programului de guvernare. Acolo nu scrie nimic de demiteri, de demisii…
E normal sa interpretati protocolul in favoarea dumneavoastra. Presedintele Constantin Nicolescu declara zilele trecute ca o data impartite institutiile, este fair-play ca fiecare sa-si numeasca in functie pe cine doreste…
Acum, daca vor veni oamenii sa ma dea afara, e treaba lor… Daca ma vor destitui si vor pune pe altii in locul meu, nu e problema mea…
Veti interveni iar in instanta?
N-am spus lucrul asta… Nu stiu ce voi face, voi vedea la momentul respectiv. La acest moment eu imi vad de activitatea la Inspectoratul Scolar…
In privinta activitatii politice…
N-am despre ce activitate politica sa vorbesc pentru ca in acest moment sunt doar simplu membru.
Liderii ce mai fac?
Pai nu mai fac nimic pentru ca nu mai sunt pe aici. Ultima data i-am vazut acum trei saptamani. Cel mai bine e sa-i intrebati pe dumnealor, caci dumnealor raspund de destinele partidului la nivel judetean. Avem presedinte, prim-vicepresedinte, secretar general, un Birou de vreo 30 de persoane… Sunt atatia oamani maturi si responsabili in acest partid cu care puteti sa discutati…Dar de ce zambiti cand spuneti „maturi si responsabili”?
-Ei… Eu zic sa-l intrebati pe lider, ca presupun ca are roaming… Ma limitez doar la ceea ce ma priveste. Nu vreau sa incurc lucrurile, nu vreau sa incurc aspiratiile nimanui…
Pai le-ati incurcat deja…
De ce?
Vrea si PSD sa-si puna omul si nu poate de dumneavoastra.
Probabil ca vrea, si eu vreau multe lucruri… Dar acest aspect il puteti discuta numai cu dumnealor.
Dumneavoastra nu ati fost contactat de pesedisti? Nu v-a intrebat nimeni, mai, Gabriele, nu ai de gand sa pleci, ca stau oamenii nostri dupa tine?
Daca nu vom reusi nici macar in urmatorii patru ani sa definitivam niste structuri institutionale…
Lasati teoria, eu v-am intrebat un lucru: v-a contactat sau nu cineva din PSD?
Raspunsul este nu.
Inseamna ca actioneaza de sus in jos?
Nu cunosc.
Nu ati simtit nimic, un cot, un branci?
Nu, mie imi plac jocurile fair-play, gen tenis de camp, nu te impinge nimeni… Nu-mi plac sporturile de dat la picioare…
N-ati dat niciodata la picioare?
Am mai calcat cateodata… asa, pe cate cineva…
Iulia Cojocaru, 11-02-2009