Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că prezenţa simbolurilor religioase în şcolile publice este legală, în urma recursului la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, recurs formulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) şi de 150de organizaţii neguvernamentale. Instanţa supremă a dat câştig de cauză MEC şi Coaliţiei pentru Respectarea Sentimentului Religios, care au acţionat în judecată Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Reclamanţii au cerut anularea deciziei prin care Ministerului Educaţiei i se recomanda elaborarea unui set de norme care ar fi interzis practic prezenţa simbolurilor religioase în şcolile publice din România.Decizia ICCJ este definitivă.
În noiembrie 2006, la solicitarea profesorului buzoian Emil Moise, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis ca prezenţa icoanelor şi simbolurilor religioase în şcolile de stat ar constitui o discriminare faţă de persoanele atee, agnostice sau de altă religie. Decizia a fost contestată atât de ministerul Educaţiei şi Cercetării, cât şi de Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios, alcătuită din peste 150 de organizaţii non-guvernamentale.
Toate cultele din România, cu excepţia cultului Adventist de Ziua a Şaptea, s-au declarat împotriva recomandării formulate de CNCD.