vineri, 20 iunie 2008

Schimbarea biletului la Bac scade un punct din notă

Mai sunt câteva zile până luni, 23 iunie, când începe examenul de Bac, pentru circa 250.000 de absolvenţi de liceu. Ministerul Educaţiei atrage atenţia că este cu desăvârşire interzisă colectarea de bani pentru “protocolul” faţă de membrii comisiei de examinare. Teoretic, circa 300.000 de elevi ar trebui să termine cu bine clasa a XII-a şi a XIII-a, dar în fiecare an 50.000 de liceeni nu reuşesc să intre în examenul de Bacalaureat. Luni, 23 iunie, încep probele orale, care sunt eliminatorii şi nu se pot contesta. Luni şi marţi, 24 iunie, sunt programaţi alfabetic candidaţii pentru proba de Limba şi literatura română. Unul dintre subiecte va fi un text la prima vedere pe care candidatul trebuie să îl comenteze.
“Secretul” rezolvării acestui subiect este citirea de mai multe ori a textului şi a cerinţelor. Candidatul va avea 10-15 minute pentru gândire şi notarea pe ciornă a câtorva idei. Schimbarea biletului de concurs scade un punct din nota finală, care se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire.
Desigur, candidatul nu trebuie să aibă manuale, notiţe, dicţionare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Pedeapsa este eliminarea de la probă şi din Bac. Şoptitul primeşte aceeaşi pedeapsă, iar profesorii supraveghetori care ajută candidaţii riscă să nu fie plătiţi, să nu mai fie primiţi la alte examene şi chiar pedepse administrative dure. Singurele materiale didactice permise sunt la probele scrise: dicţionarul de latină şi planul de conturi (pentru proba de contabilitate). Aşadar, candidatul va intra în sala de concurs între orele 7,30 şi 8,30, numai cu cartea de identitate, cu pixuri de culoare albastră, cu un creion (la proba de Matematică) şi cel mult o sticlă cu apă sau suc. Probele orale se închid cu cea la Limba şi literatura modernă, programată în zilele de 25 şi 26 iunie. La această probă, importantă este pronunţia şi respectarea regulilor gramaticale.