duminică, 28 decembrie 2008

2009 un an mai bun?!

Sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale (FEN) ameninta cu reluarea protestelor in cazul in care noul ministru al Educatiei nu va pune de urgenta in aplicare legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor Decizia a fost luata sambata, 20 decembrie, in cadrul sedintei consiliului FEN, potrivit NewsIn.

Si celelalte sindicate din educatie, Federatia "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Alma Mater au amenintat cu actiuni de protest care vor culmina cu greva generala pe termen nelimitat, in cazul in care legea majorarii salariilor nu va fi pusa urgent in aplicare. "Nu negociem legea. Daca profesorii nu isi pot primi salariile majorate, declansam greva generala, care a fost doar amanata inainte de alegeri", a declarat, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiai "Spiru Haret", Marius Nistor.

Viitorul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, 19 decembrie, ca va incerca sa aplice legea de crestere a salariilor cadrelor didactice cu 50%, insa nu stie daca sunt fonduri suficiente pentru acestea.

"Eu cred ca o lege a acestei tari trebuie sa fie respectata. (...) In campania electorala nu stiam deficitul bugetar si nu stiam ca situatia este cea care este, pentru ca premierul ne spunea mereu ca Romania duduie, ca dezvoltarea economica este peste 8% si ca nu s-ar pune problema unor cresteri salariale imposibil de realizat", a spus Andronescu, la Realitatea TV.

Legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% a fost propusa de PSD si a fost votata de parlament la sfarsitul lunii septembrie. Guvernul a incercat sa blocheze aceasta lege prin doua ordonante de urgenta, dintre care una a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei. Potrivit celei de-a doua ordonante, salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu pana la 28%, in doua transe, la 1 martie si, respectiv, 1 septembrie 2009. In medie, aceasta majorare diferentiata presupune cresterea fondului total de salarii cu 10%. Profesorii universitari nu vor primi niciun ban in plus, deoarece ordonanta are rolul de a mari cu precadere salariile mici de invatamant, potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu.

Sindicatele s-au declarat nemultumite de aceasta majorare si a amenintat cu declansarea grevei generale, daca nu vor primi 50% in plus la salarii.