miercuri, 17 decembrie 2008

MECT a publicat modele pentru bac

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat pe site-ul http://subiecte2009.edu.ro modele de subiecte pentru probele orale ale examenului national Bacalaureat 2009.

Astfel, elevii si profesorii pot gasi modele de subiecte la limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura romana, limba si literatura slovaca - profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna - profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara - profil uman, limba si literatura sarba - profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.

"Cu exceptia probei orale de limba si literatura romana, in cazul careia sunt disponibile 4 variante, pentru celelalte discipline sunt prezentate cate un model de subiect, baremul de evaluare, precizari/explicatii privind modalitatile de rezolvare in raport cu obiectivele de referinta sau alte informatii utile", se arata in comunicatul MECT.

Subiectele care se vor regasi pe biletele de examen din sesiunile anului 2009 vor fi realizate de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, in perioada martie - iunie 2009, pe baza unei proceduri speciale. Subiectele pot sa contina 1-2 texte literare sau non-literare, urmate de 2-3 cerinte specifice, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea integrala in 10-15 minute.

MECT precizeaza ca, pentru probele scrise la examenul de bacalaureat din anul 2009, se pastreaza aceleasi modele ca la cel din 2008, acestea fiind disponibile pe www.subiecte2009.edu.ro\arhiva\2008. Totodata, pentru candidatii care studiaza dupa programele vechi, valabile pana in 2007, subiectele se gasesc la www.subiecte2009.edu.ro\arhiva\2007.