vineri, 25 septembrie 2009

Gripa cu virusul H1N1 si in scoli

Un al doilea caz de îmbolnăvire cu virusul H1N1 a fost confirmat de Institutul Naţional "Cantacuzino" la o elevă în vârstă de 16 ani de la liceul Mihai Viteazu din Slobozia, colegă de clasă a fetei depistate pozitiv în urmă cu câteva zile, informează Ministerul Sănătăţii. Tânăra este în prezent internată la spitalul "Matei Balş" din Capitală şi urmează tratament cu antivirale. Ancheta epidemiologică relevă faptul că eleva a avut doar un contact, care nu prezintă deocamdată semne de îmbolnăvire.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, starea de sănătate a celor două tinere este bună.

Autorităţile sanitare au decis prelungirea suspendării cursurilor şi izolarea clasei din care fac parte cele două eleve pentru încă două zile.

Primul caz de gripă porcină în şcolile româneşti a fost confirmat, miercuri, de Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile la o elevă din Slobozia.

"Probele de laborator au fost confirmate de Institutul Naţional Cantacuzino ca fiind pozitive. În prezent, eleva se află izolată, iar medicii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa au demarat ancheta epidemiologică pentru supravegherea şi urmărirea stării de sănătate a tuturor contacţilor", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În plus, colegii de clasă ai elevei vor fi monitorizaţi pentru a se constata dacă prezintă, şi ei, simptome specifice infectării cu virusul A/H1N1.

Îmbolnăvirea unui elev de gripă porcină va duce la închiderea clasei în care acesta învaţă şi la izolarea colegilor săi pentru şapte zile, iar confirmarea a cel puţin trei cazuri diferite în aceeaşi şcoală va atrage după sine suspendarea activităţii în unitatea şcolară, tot pentru o săptămână, a anunţat, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii.

"În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase pentru diagnostic şi tratament", au mai spus reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, potrivit planului de măsuri de prevenire a gripei porcine, unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii.