luni, 7 septembrie 2009

La inceput de Nou An Scolar


Începerea noului an şcolar se aproprie cu paşi repezi. Instituţiile de învăţământ au avut toată vacanţa de vară la dispoziţie să facă ultimele renovări necesare pentru un nou an şcolar. La începutul lunii septembrie, am mers prin câteva instituţii de învăţământ să ne convingem cu ochii noştri în ce condiţii vor începe copiii şcoala. Luând la întâmplare câteva şcoli, am trecut în revistă ce renovări s-au făcut, dacă s-au făcut.
Prima instituţie de învăţământ la care ne-am oprit a fost Colegiul „Zinca Golescu” din Piteşti. Directoarea Maria Broştescu ne-a precizat că este în plin proces de renovare, dar lucrările se vor termina până la jumătatea săptămânii viitoare. Chiar aşa să fie?
„Fondurile pentru renovări au fost limitate. Bani au fost mai puţini ca anul trecut. Am început lucrările de renovare pe la sfârşitul lunii iulie. Nu am terminat până la 1 septembrie, pentru că amenajăm un spaţiu adecvat pentru arhiva centrului bugetar. Anul acesta am arhivat toate documentele. Am zugrăvit etajul I al clădirii. În fiecare an zugrăvim câte un etaj. Printre cele mai importante lucrări care trebuie făcute ar fi refacerea acoperişului şi reabilitarea instalaţiei de încălzire. Dar aceste lucrări ar dura în jur de 2 ani şi ar trebui să mutăm toţi elevii în altă clădire” - ne-a spus Maria Broştescu. Pe de altă parte, trebuie amintit că în această instituţie sunt 1.396 elevi.
Renovare cu două cutii de lavabilă
şi un meşter dibaci
Adriana Ion, directoare la Şcoala Nr. 4 din Piteşti, a renovat instituţia cu două cutii de lavabilă şi cu un muncitor de întreţinere, dibaci la toate, Ştefan Ion. Bani nu prea au fost, însă prin autogospodărire s-a mai făcut câte ceva. În schimb, această şcoală a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Părinţilor, care, printre altele, a montat un sistem de supraveghere, reuşind astfel să ţină cei 630 de elevi sub atenta supraveghere a unui big brother. „Ar mai fi multe de făcut, dar le vom realiza în timp. În primul rând, ar trebui schimbate ramele geamurilor sau geamurile cu totul, pentru că sunt de când s-a dat în funcţiune şcoala” - ne-a precizat Adriana Ion.
La Şcoala Nr. 16 din Piteşti, directoarea Simona Vişinescu aşteaptă în jur de 620 de elevi să umple clasele proaspăt zugrăvite. „Am primit de la Primărie bani să renovăm patru grupuri sanitare. Sigur că toată instalaţia electrică a fost schimbată, dar mai sunt multe de schimbat” - ne-a mărturisit Simona Vişinescu.
Şcoala Nr. 2 din Piteşti va începe anul şcolar cu un număr de 960 de elevi. După spusele directoarei, Manuela Iordănescu, renovările se vor termina până la începerea anului şcolar. Printre renovările obişnuite (vopsit, zugrăvit, igienizarea grupurilor sanitare), conducerea şcolii are în curte un adevărat şantier în lucru. Astfel, grădiniţa se va mări şi, spre bucuria celor mici, se va face şi o sală de festivităţi. Cât timp va fi şantier în curtea şcolii? Probabil, până... se vor termina lucrările.
Majoritatea instituţiilor au profitat cum au putut sau cum au ştiut de vacanţa de vară să mai facă ceva în „ogradă”. Însă, dacă la capitolul
Sursa:Argesul