joi, 24 septembrie 2009

Voteaza pe TVR pentru reabilitarea Cetatii PoienariTeleviziunea Română prezintă în această toamnă, în premieră naţională, programul "Restaurare" (Restoration), o campanie la nivelul întregii ţări, în sprijinul restaurării clădirilorşi monumentelor istorice.
Este pentru prima oară în România când publicul va fi invitat la un program de televiziune interactiv pe această temă, programul "Restaurare" fiind o nesperată şansă de salvare a unor clădiri de patrimoniu clasate ca monumente istorice şi de arhitectură. Respectând formatul internaţional achiziţionat de la Endemol-International B.V., TVR va oferi publicului 30 de obiective de patrimoniu din întreaga ţară, pe care votul telespectatorilor le poate salva de la degradare sau chiar de la distrugere. Printre cele 10 monumente selectionate se regaseste si cetatea Poienari.
De-a lungul a 10 episoade cu durata de 50 de minute, vor fi prezentate treizeci de clădiri de patrimoniu (câte trei în fiecare episod) situate în zece zone geografice ale ţării. Palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională sunt prezentate publicului, cu istoria şi poveştile lor şi, în fiecare episod, specialişti, arhitecţi specializaţi în restaurări, sau arheologi vor analiza starea de degradare a fiecărui monument. Prezentatorul programului va povesti istoria fiecărei clădiri şi va face interviuri cu toţi cei implicaţi în conservarea şi restaurarea ei. La finalul fiecărui episod, trei personalităţi publice vor susţine câte unul dintre cele trei monumente prezentate. După difuzarea fiecărui episod, telespectatorii vor fi invitaţi să voteze unul dintre cele trei monumente. Cel mai votat va ajunge în finală.
După difuzarea celor zece filme, va urma finala, în direct. Telespectatorii vor vota clădirea-monument care va primi, pentru restaurare, banii adunaţi din apelurile telefonice şi dintr-un teledon organizat cu această ocazie.
Televiziunea Română realizează programul "Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cu Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia "Pro Patrimonio", precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din fiecare zonă. Selecţia celor 30 de monumente cuprinse în program s-a făcut cu ajutorul acestor foruri, consultanţi de specialitate fiind prof. dr. arh. Virgil Polizu, preşedinte - Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, prof. dr. ing. Dan Lungu, director - Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, şi prof.dr. arh. Ioana Irina Iamandescu, consilier pe probleme de patrimoniu al ministrului culturii.
Zonele au fost împărţite pe criterii geografice după formatul Endemol-BBC, iar criteriile pe care s-au selectat monumentele au fost de vizibilitate şi interes istoric şi arhitectural, varietate, existenţa unui proiect sau, cel puţin, a unor intenţii clare de restaurare, un statut juridic clar, o restaurare cu finalitate de interes public şi importanţa pentru comunitatea locală.
Fiecare episod al serialului va începe şi se va încheia într-un loc emblematic pentru istoria noastră: Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. În grădina acestui palat prezentatorul programului va anunţa la început câştigătorul din săptămâna precedentă. La sfârşitul fiecărui film, trei "avocaţi", personalităţi publice din artă, cultură, presă scrisă sau televiziune, vor susţine fiecare, cu argumente de ordin cultural, istoric sau, poate, sentimental unul dintre cele trei monumente.
Publicul va vota prin SMS şi o parte din banii fiecărui mesaj vor merge la monumentul câştigător din finală.
Se va pune la dispoziţia telespectatorilor un site special de internet (www.tvr.ro/restaurare) unde se pot găsi informaţii despre program şi monumentele propuse spre votare şi unde publicul îşi poate exprima opiniile în problemele legate de conservarea patrimoniului.