duminică, 27 septembrie 2009

Mii de credinciosi la ridicarea ridicare a Episcopiei Argesului si Muscelului la rang de ArhiepiscopieCurtea de Arges. 27 septembrie 2009. Catedrala Episcopala
Mii de credinciosi si sute de preot au asistat simbata, la Curtea de Arges, la ceremoniile de ridicare a Episcopiei Argesului si Muscelului la rang de Arhiepiscopie. Slujba de la Catedrala din Curtea de Arges a fost oficiata de un sobor de ierarhi si preoti, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Ceremonia a inceput cu manifestarile dedicate proclamarii locale a canonizarii sfintilor Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti, Neagoe Voda Basarab si Ioanichie cel Nou de la Muscel, precum si ridicarea Episcopiei Argesului si Muscelului la treapta de Arhiepiscopie. La ceremonia religioasa au fost prezenti si presedintele Senatului, Mircea Geoana, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, presedinte al Partidului Romania Mare, si presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu. Infiintarea Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a fost decisa in sedinta Sfantul Sinod al BOR din 18 - 19 iunie 2009. La Arges - vechea denumire a municipiului Curtea de Arges - a fiintat, la inceputurile ei, Mitropolia Ungrovlahiei, de la recunoasterea careia s-au implinit, recent, 650 de ani. ridicarea Episcopiei Argesului si Muscelului la treapta de Arhiepiscopie si intronizarea Prea Sfintitului Parinte Calinic al Argesului si Muscelului in treapta de Arhiepiscop. In cadrul ceremoniei, Preasfintia Sa a primit din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel insemnele arhiepiscopale: mantia de arhiereu, crucea patriarhala pentru arhierei, engolpionul, camilafca si carja arhiereasca. Episcopia Argesului si Muscelului dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. La data de 18 octombrie 1793, ca urmare a propunerii mitropolitului Dositei Filitti, domnitorul Alexandru Moruzi al tarii Romanesti a aprobat impreuna cu Divanul tarii, infiintarea unei episcopii la Arges. Primul episcop a fost Iosif de Sevasta. Catedrala episcopala de la Curtea de Arges a fost ctitorita intre anii 1515 si 1517 de catre Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Cunoscut sub numele de Manastirea Curtea de Arges, locasul de cult adaposteste mormintele cititorilor sai precum si ale familiei regale a lui Carol I. Catedrala episcopala de la Curtea de Arges mai adaposteste si moastele Sfintei Mucenite Filofteia, inca de la sfintirea acesteia, la 15 august 1517.
Catedrala episcopala a mai primit un hram
Catedrala episcopala a Argesului si Muscelului si-a praznuit sambata, 26 septembrie, unul dintre ocrotitori, Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului. In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a prezentat motivele pentru care ctitorul Manastirii Curtea de Arges, Voievodul Neagoe Basarab, a fost trecut in randul sfintilor.