marți, 11 noiembrie 2008

ULTIMA STIRE



Magistraţii Curţii Constituţionale judecă astăzi sesizarea Avocatului Poporului faţă de ordonanţa de urgenţă care amână până la 1 aprilie 2009 creşterea cu 50 la sută a lefurilor din învăţământ. Curtea Constituţională a aşteptat marţi prezentarea punctului de vedere al Guvenului. Executivul a trimis însă un fax în care anunţa că a abrogat această ordonanţă, emisă pe 31 octombrie.

Judecătorii au primit apoi de la Monitorul Oficial textul ordonanţei aprobate luni de Guvern, cea prin care salariile se măresc cu 28 la sută. Atunci şi-au dat seama că din prima ordonanţă nu e abrogat tot textul, ci numai primul articol.

Magistraţii consideră că sesizarea formulată de Avocatul Poporului are temei de discuţie, de vreme ce au rămas în vigoare două din cele trei articole ale Ordonanţei privind creşterile salariale cu 50%.


Guvernul cere CCR să nu mai dezbată contestaţia Avocatului Poporului la Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea creşterilor salariale pentru profesori. Exexcutivul susţine că a abrogat OUG care amână majorările pentru dascăli.

Mai mult, Guvernul cere Curţii Constituţionale să nu mai dezbată contestaţia la Ordonanţa de Urgenţă în cauză.

Magistraţii Curţii Constituţionale judecă astăzi sesizarea Avocatul Poporului faţă Ordonanţa de Urgenţă care amână până la 1 aprilie creşterea cu 50% a lefurilor din învăţământ, însă Executivul este de părere că o decizie în această cauză nu mai are sens.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost amânată până în aprilie 2009 creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, principalul argument fiind nerespectarea de către Executiv a separaţiei puterilor în stat. De asemenea, Avocatul Poporului mai este de părere că Guvernul a depăşit cadrul constituţional în momentul în care a ales formula ordonanţei de urgenţă ca mijloc procedural de amânare a creşterii de salarii, întrucât Executivul nu ar avea abilitare pentru acest domeniu.