miercuri, 12 noiembrie 2008

CCR a decis că ordonanţa ce prevede amânarea majorărilor salariale este neconstituţională

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că ordonanţa de urgenţă care amână până la 1 aprilie 2009 creşterea cu 50 la sută a lefurilor din învăţământ este neconstituţională.


Declaratia lui Adrian Cornea
Senatul a respins ordonanţa de urgenţă privind amânarea majorărilor salariile, şi urma să fie dezbătută de Camera Deputaţilor. Având în vedere că actul a fost declarat neconstituţional, dezbaterea în Cameră nu mai este necesară.

Curtea Constituţională a aşteptat marţi prezentarea punctului de vedere al Guvernului. Executivul a trimis însă un fax în care anunţa că a abrogat această ordonanţă, emisă pe 31 octombrie, şi că a adoptat o nouă ordonanţă, ce prevede mărirea salariilor profesorilor etapizat cu până la 28%.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia ''Spiru Haret'' au solicitat Avocatului Poporului, să atace la Curtea Constituţională, noua ordonanţă de Guvern prin care Executivul blochează majorarea salariilor profesorilor. Motivul invocat de sindicalişti este că, la elaborarea ordonanţei, nu au fost consultaţi partenerii sociali, aşa cum prevede legea.

"Guvernul nu comentează decizia Curţii Constituţionale şi aşteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial," a declarat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"Decizia CCR mi se pare firească. Alte comentarii nu cred că sunt de făcut", a declarat Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL. Liderul liberal a adăugat că nu crede că va urma o altă ordonanţă de urgenţă, subliniind că este prematur să se speculeze asupra unei eventuale decizii a CCR în cazul ordonanţei ce prevede majorări salariale de 28%.

"Este o lecţie pe care o dă Curtea Constituţională care a demonstrat că în materia legislativă nu este un maidan de golănisme pentru tot soiul de şmecherii şi şmecheraşi,", a afirmat Lucian Bolcaş, atacând în termeni duri Guvernul Tăriceanu.