marți, 4 noiembrie 2008

Biroul Senatului a amanat discutarea OUG

Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi, că OUG de amânare a măririi salariilor din educaţie va fi dezbătută săptămâna viitoare, luni, când Senatul se va reuni în şedinţă de plen, comisiile sesizate în fond fiind cea de muncă şi cea de învăţământ, iar cu aviz, comisiile de buget şi juridică.

Potrivit declaraţiilor făcute, marţi, de viceliderul grupului PSD, Alexandru Athanasiu, după şedinţa Biroului Permanent, senatorii ar urma să se întrunească în plen luni, cu trei ore înainte de convocarea Parlamentului în Camere reunite pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură a PDL.

Senatorul a spus că, potrivit prevederilor constituţionale şi ale Regulamentului, rapoartele comisiilor trebuie să fie întocmite până joi, pentru a fi respectate toate cerinţele de ordin procedural referitoare la termenul care trebuie să treacă din momentul depunerii raportului şi până la momentul înscrierii pe ordinea de zi, pentru a nu fi nici un fel de obiecţie în legătură cu acurateţea procedurii legislative urmate de Senat.

El a spus că termenele pentru parcursul legislativ pe care urmează să îl aibă ordonanţa, prin care "s-a anulat" legea nr. 221 privind salariile cadrelor didactice, sunt prevăzute de Regulament şi Constituţie.

Athanasiu a spus că, în cazul procedurii de urgenţă, comisiile de specialitate trebuie să întocmească rapoartele în termen de trei zile.

Potrivit afirmaţiilor sale, Comisia pentru învăţământ se va întruni în această după-amiază pentru a adopta un raport la acest act normativ.

Această ordonanţă a Guvernului, fiind una de urgenţă, va fi luată în discuţie cu rapiditate de comisiile de specialitate pentru întocmirea raportului şi pentru prezentarea acestuia în plen, a mai spus Athanasiu.

Senatorul social-democrat a menţionat că ordonanţa de urgenţă ar trebui să fie dezbătură "în mod normal" lunea viitoare, aceasta presupunând să se întrunească cvorumul de funcţionare a comisiilr investite cu raportul în fond.

El a adăugat că absenţa avizelor de la Comisia juridică şi de Comisia pentru buget nu impietează asupra "bunului mers al raportului".

Întrebat ce se va întâmpla dacă în următoarele trei zile, comisiile nu se vor întruni să dea raport, Athanasiu a răspuns că nu îşi doreşte acest lucru. "Va fi un aspect foarte neplăcut. se va decala probabil data de convocare a plenului", a arătat el.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, luni, că formaţiunea pe care o conduce cere Parlamentului să respingă săptămâna aceasta OUG de amânare a majorării salariilor profesorilor.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, prin ordonanţă de urgenţă, ca legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% să fie amânată până în luna aprilie 2009.