luni, 10 noiembrie 2008

Santaj MADE IN TARICEANU


Salariile profesorilor vor fi majorate gradual în 2009 cu 28%, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu. Creşterile vor fi făcute în două etape: de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.
"Printr-o ordonanţă de urgenţă am stabilit cum se va face creşterea salariilor profesorilor. În acest fel, răspundem solicitărilor şi aşteptărilor celor care lucrează în acest domeniu. În sistemul de învăţământ preuniversitar, la primele trepte de salarizare, majorarea va fi de 28%, urmând apoi schema degresivă. Cred că în acest fel stabilim un sistem care îi va păstra şi îi va atrage pe tineri în domeniul educaţiei", a declarat premierul.

La sfârşitul lunii septembrie Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat în unanimitate, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice urmau să se majoreze cu peste 50% începând de la 1 octombrie. Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Cristian Adomniţei, a fost unul dintre cei care a votat actul normativ. Premierul Tăriceanu l-a criticat şi în cele din urmă l-a demis pentru gestul său. Tăriceanu a afirmat atunci că majorarea votată de parlamentari nu este sustenabilă economic.

Curta Constituţională a României a luat în discuţie contestaţia Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% pe care a declarat-o constituţională. Sindicaliştii au salutat atunci decizia CCR şi au cerut demisia guvernului.

Preşedintele a promulgat legea spunând că, în caz contrar, ar fi însemnat o dezicere a sa de "Pactul pentru educaţie" şi a făcut apel către sindicate să-şi prezinte revendicările salariale după alegeri, după instalarea noului Guvern.

Profesorii afiliaţi mai multor confederaţii sindicale au declanşat grevă de avertisment săptămâna trecută. Şi tot atunci Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă prin care era amânată până în aprilie 2009 creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, principalul argument fiind nerespectarea de către Executiv a separaţiei puterilor în stat.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat că nu renunţă la greva generală, după ce premierul Tăriceanu a anunţat, în această seară, că salariile profesorilor vor creşte diferenţiat, în două trepte, la 1 martie şi, respectiv, 1 septembrie 2009

"Nu ne interesează propunerea premierului. Vom urma calendarul protestelor, astfel că, pe 18 noiembrie, vom face grevă generală", a precizat preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Aceeaşi reacţie a avut-o liderul Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. "Nu vrem decât respectarea legii adoptată de parlament şi promulgată de preşedinte, prin care salariile cadrelor didactice trebuie să fie majorate cu 50 la sută", a spus Cornea.