miercuri, 12 noiembrie 2008

Scoala din Birla a fost inchisa



# Primele concluzii arată că centrala nu trebuia pusă în funcţiune

# Celor cinci copii internaţi luni seară li s-a alăturat şi o învăţătoare

# Ieri seară, un alt copil s-a simţit rău, iar familia l-a dus de urgenţă la Bucureşti



Primele concluzii apărute ieri în ancheta începută la Şcoala Mîndra sînt mai mult decît şocante. Centrala cu pricina nu trebuia să fie pusă în funcţiune pentru că nu avea autorizaţie ISCIR şi, mai mult de atît, instituţia de învăţămînt putea oricînd să sară în aer.

Neregulile nu se opresc aici, reprezentanţii ISCIR au constatat că nu există documente de la firma care a montat centrala termică şi nici proiect. Vă reamintim că cinci copii cu vîrste cuprinse între 9 şi 10 ani, din comuna Bîrla, s-au intoxicat ieri cu antigel, după ce au băut apă la şcoală. Toţi au ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti şi vor fi ţinuţi sub supraveghere cel puţin trei zile, acest lucru pentru că intoxicaţia cu antigel poate duce la insuficienţă renală. În afară de cei cinci micuţi, la spitalul din Capitală a fost trimisă şi învăţătoarea Roxana Bogdan, care a început să se simtă rău după ce a băut o cafea făcută cu apa de la robinet.

Centrala a fost folosită prima dată la începutul acestei săptămîni

Învăţătoarele şi elevii au ajuns ieri dimineaţă la program şi au găsit şcoala împrejumită cu o bandă pe care scria: „Poliţia, nu treceţi!“. Nimeni nu a avut acces în instituţia de învăţămînt decît după ce la faţa locului a ajuns o comisie trimisă de prefectul Ion Popa, constituită din reprezentanţi ai Corpului de Control al Prefectului, Autoritatea de Sănătate Publică, Inspecţia de Stat în Construcţii şi ISCIR. Centrala, care a fost montată în urmă cu un an şi a fost folosită pentru prima dată la începutul acestei săptămîni, a fost pornită din nou. S-au luat mai multe probe de apă, care au fost trimise la laborator pentru analiză. Primarul Ion Neacşu a chemat şi un reprezentant al firmei care a cîştigat licitaţia pentru modernizarea şcolii, însă acesta i-a spus edilului că nu are cu ce veni pentru că maşina lui este în service.

Primele concluzii, îngrijorătoare

După cîteva ore bune, un reprezentant de la ISCIR Piteşti a ieşit din instituţia de învăţămînt cu primele concluzii. Din nefericire, acestea sînt extrem de îngrijorătoare: „Este o situaţie extrem de delicată. Cei de la firmă nu sînt de găsit. Noi ne-am autosesizat în acest caz după ce am aflat din mass media, iar primele concluzii sînt îngrijorătoare. Centrala nu este autorizată ISCIR, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să funcţioneze. Putea să se întîmple oricînd o nenorocire şi mai mare. Putea sări în aer şcoala... Nu am găsit documente oficiale de la firma care a montat centrala şi nici proiect. Centrala a fost sigilată. Deocamdată nu vă putem spune ce măsuri se vor lua, pentru că nu s-a încheiat ancheta“, ne-a spus Răzvan Stoenescu, reprezentant ISCIR.

Părinţii micuţilor vor doar să-şi vadă copiii sănătoşi

Familiile celor cinci copii internaţi la Bucureşti trec prin momente greu de descris în cuvinte. Deşi sînt asiguraţi în permanenţă că starea micuţilor este stabilă, oamenii spun că se vor linişti cu adevărat doar cînd îşi vor vedea din nou copii acasă. Mulţi dintre părinţi şi-au împărţit atribuţiile: mamele au plecat la Bucureşti, iar taţii au rămas acasă, să se ocupe de gospodărie. Familia Tudor a fost cea mai ghinionistă, pentru că ambii copii au fost internaţi. „Amîndoi băieţii mei sînt la Bucureşti. E soţia cu ei... Vorbesc mereu cu ea la telefon şi îmi spune că sînt mai bine. Unul e în clasa I şi unul în clasa a III-a. Am rămas fără cuvinte cînd am aflat ce s-a întîmplat. Nu-mi vine să cred că se întîmplă aşa ceva la şcoală. Noi stăteam liniştiţi că băieţii noştri sînt bine mersi la şcoală şi uitaţi ce se întîmplă! Deocamdată nu ştim ce vom face. Vrem doar să ne vedem copiii acasă şi apoi ne vom gîndi ce o să facem. Cred că, cel mai probabil, vom da firma în judecată firma care a montat centrala“, ne-a spus Dan Tudor, tatăl celor doi băieţi.

Prefectul a decis să închidă şcoala pînă la finalizarea anchetei

Prefectul Ion Popa a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că Şcoala Mîndra va fi închisă pînă la terminarea anchetei. Pînă la rezolvarea problemei, elevii vor face cursurile la Şcoala Bîrla. „Pe toată durata desfăşurării anchetei şi pînă la remedierea efectelor incidentului, activitatea şcolii generale din Mîndra se suspendă, elevii urmînd să susţină cursurile în altă locaţie. În momentul determinării cauzei care a dus la producerea acestui incident, dar şi a persoanelor responsabile, instituţiile abilitate vor stabili şi sancţiunile şi tipul de răspundere ce se impun în acest caz“, a transmis prefectul Ion Popa.

Ieri seară, încă un copil a fost dus la Bucureşti

Aseară, un alt copil a fost dus la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală. Băieţelul în vîrstă de 9 ani s-a simţit rău şi părinţii au luat decizia să-l ducă direct la Bucureşti, cu maşina personală. De acest al şaselea elev intoxicat a fost informat şi inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, Gabriel Bratu. „Probabil este unul dintre copiii care luni au apucat să bea din apa respectivă şi, în momentul în care a ajuns la medicul din comună, a negat că îl doare burta. Este un elev tot din ciclul primar. Vă asigur că vinovaţii vor fi traşi la răspundere pentru neglijenţă în serviciu“, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, Gabriel Bratu.