joi, 21 mai 2009

M.E.C.I. pierde razboiul si la istorie

Subiectul al doilea al tezei unice la Istorie a fost redactat greşit. Armata I a fost confundată cu Armata a II-a, într-un enunţ al tezei. Eroarea a fost sesizată însă de Ministerul Educaţiei înainte ca subiectele să ajungă la copii, iar aceştia au primit subiectele împreună cu o erată. Totuşi, este cea de-a doua greşeală de la teza unică de anul acesta, după ce şi la Limba Română subiectele au fost elaborate eronat. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, la teza cu subiect unic din semestrul al II-lea la disciplina Istorie, clasa a VIII-a, subiectul al doilea conţine următorul text:
"În vara anului 1917, românii au desfăşurat un atac la Mărăşti şi două lupte de apărare la Mărăşeşti şi la Oituz, în Moldova. La 11 iulie 1917, a început Bătălia de la Mărăşti, prin atacul desfăşurat de Armata 2 română împotriva trupelor germane şi austro-ungare. După o săptămână, Armata 1 română, comandată de generalul Al. Averescu şi ajutată şi de trupe ruseşti a obţinut victoria, cucerind 30 de localităţi din zonă.

Dezorganizarea armatei ruse şi decizia Puterilor Centrale de a scoate România din război, au obligat armatele române să înceapă lupta de apărare. În 24 iulie 1917, a început atacul armatelor germane la Mărăşeşti.

În Bătălia de la Mărăşeşti, generalul E. Grigorescu a comandat Armata 1 română. Aceasta şi trupe ruseşti au obţinut o strălucită victorie. Timp de 14 zile, românii şi ruşii luptaseră împotriva unor armate foarte puternice, dar atacul german a fost oprit. Astfel, şi planurile Puterilor Centrale s-au spulberat. În acelaşi timp cu Bătălia de la Mărăşeşti s-a desfăşurat şi Bătălia de la Oituz. În 9 august 1917, la Oituz, românii împreună cu ruşii au blocat înaintarea armatelor Puterilor Centrale." (despre luptele din România în 1917)

În fraza "După o săptămână, Armata 1 română comandată de generalul Al. Averescu şi ajutată şi de trupe ruseşti a obţinut victoria, cucerind 30 de localităţi din zonă", inadvertenţa constă în faptul că în loc de Armata 2 apare Armata 1, constată Ministerul Educaţiei.

Una dintre cerinţele subiectului era ca elevii să menţioneze, pe baza textului, două deosebiri şi o asemănare între luptele desfăşurate în Moldova, în 1917, de Armata I română, respectiv Armata a II-a română.

Ministerul a anunţat că greşeala a fost identificată anterior începerii probei scrise, motiv pentru care, la ora 11:27, a fost transmisă o erată către toate Inspectoratele Şcolare Judeţene şi cel al Municipiului Bucureşti.

"Inadvertenţa nu a afectat desfăşurarea tezei, deoarece erata a fost comunicată înainte de începerea probei scrise", se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului.

Aurel Cornea, FSLI: Ministrul Educaţiei ar trebui să treacă la demiterea tuturor celor care au greşit

"Nu aş considera-o o greşeală. Din punctul nostru de vedere, problema care a apărut nu a creat niciun impediment în desfăşurarea în bune condiţii a tezei la Istorie. Copiii nu sunt afectaţi", a declarat Sorina Făsui, de la Comisia de Examinare Bucureşti.

Întrebată a cui este vina pentru greşeala strecurată, Sorina Făsui s-a întrebat retoric: "Să spunem că e vina dactilografei?"

"Este o lipsă totală de profesionalism, de respect faţă de elevi, faţă de opinia publică, de profesori şi ar trebui, în momentul de faţă, ca întregul personal din acest centru (de unde s-a produs greşeala, n. red.) să-şi dea demisia, în cap cu domnul Mirescu. Ministrul Educaţiei ar trebui să treacă la demiterea tuturor celor care au greşit", a declarat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"Astfel de erori nu sunt admisibile. Există o problemă. Se va constitui o comisie de anchetă şi se va vedea cine au fost vinovaţii, pentru ca astfel de greşeli să nu se mai repete", au precizat, pentru NewsIn, reprezentanţii ministerului.

Elaborarea subiectelor şi a baremelor, precum şi evaluarea sunt în grija Centrului National de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP).

"Erata s-a transmis până la ora 11.27, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea tezei. Centrele de comunicare au avut permisiunea să comunice această erată prin faxuri, la toate şcolile, astfel încât să nu deranjată buna desfăşurare a tezelor", a declarat Directorul Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare, Cristian Mirescu.

Mirescu a mai precizat că la ora 15:00 vor fi postate pe site-ul www.subiecte2009.edu.ro subiectele şi baremele pentru Istorie şi Geografie.

Peste 215.000 elevi din clasele a VIII-a susţin astăzi examenul la istorie sau geografie, ultima teză unică din acest semestru. Elevii au de rezolvat subiectul cu numărul 5.

Rezolvarea subiectelor a început la ora 12.00, iar elevii au la dispoziţie două ore.

Subiectele au fost greşite şi la teza de Limba şi Literatura Română

Ministerul Educaţiei a devenit personaj în opera lui Caragiale odată cu desfăşurarea examenului la Limba şi Literatura Română.

Cei care au elaborat varianta numărul 9 la teza unică de română pentru clasa a VIII-a, au încurcat personajele Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu din schiţa "Triumful talentului" a lui Ion Luca Caragiale. Practic, a fost repetată aceeaşi greşeală pe care scriitorul a ironizat-o în operă.

În Capitală, circa 80% dintre elevii claselor a VII-a şi a VIII-a au promovat teza unică la Limba şi Literatura Română din semestrul al II-lea.

Notele pe care elevii le vor obţine la tezele cu subiect unic vor avea o pondere de 50% în media pentru admiterea la liceu.