joi, 21 mai 2009

PASI spre DESCENTRALIZARE

Gradinitele si scolile ar putea fi infiintate si desfiintate de consiliile locale, iar liceele si scolile postliceale de consiliile judetene, a declarat pe 19 mai reprezentantul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, in urma discutiilor privind descentralizarea, cu reprezentantii Ministerului Educatiei.
Potrivit reprezentantului FSLI, in urma discutiilor de marti s-a conturat ideea ca inspectorii generali sa fie numiti de Ministerul Educatiei, la propunerea consiliilor judetene, in urma unui concurs. "Asa cum e de asteptat, procesul de descentralizare este foarte delicat si trebuie gasite solutii foarte bune", a spus Hancescu.

Prezent la discutii, presedintele Asociatiei Presedintilor de Consilii Judetene din Romania, Liviu Dragnea, si-a manifestat nemultumirea pentru faptul ca in cadrul discutiei au fost abordate putine puncte privind descentralizarea. Dragnea a tinut sa precizeze ca infiintarea si desfiintarea scolilor se va face de consiliul local, dar cu avizul Inspectoratului Scolar.

"Speram ca urmatoarea intalnire va fi mai eficienta, iar sindicatele sa se puna de acord. Daca o parte din sindicalisti nu vor fi de acord, atunci MECI sa-si asume raspunderea, intrucat nu putem pierde mult timp. In final, trebuie sa fie decizia ministerului, pe care o propune Guvernul, altfel discutam si la anul, si peste doi ani", a spus Dragnea. El a mai afirmat ca la urmatoarea intalnire se va discuta despre stabilirea calendarului privind descentralizarea in sistemul educational.