duminică, 17 mai 2009

S-a finalizat noua grila de salarii pentru bugetari


Presedintele Romaniei va ocupa nivelul 15 de salarizare, cel mai inalt din grila de remunerare a bugetarilor din Romania, impreuna cu presedintii Senatului, Camerei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

"Am definitivat modul in care va arata grila de salarizare si intervalul dintre cele trei niveluri de referinta. Urmeaza a fi populate cu restul functiilor din sistemul bugetar, urmand ca aceasta activitate sa fie incheiata pana la sfarsitul lunii mai, astfel incat sa publicam pe site grila de salarizare a angajatilor din sistemul public", a precizat Mocanu.

El a adaugat ca, in urma discutiilor cu reprezentanti ai sindicatelor din educatie, s-a stabilit ca profesorul de gradul II de liceu cu o vechime de pana in 10 ani sa fie trecut pe acelasi nivel de salarizare cu locotenentul cu studii superioare, grefierul cu studii superioare si tehnicianul seminarist, urmand ca functia de profesor cu gradul I de liceu cu o vechime de pana in 10 ani sa ocupe o pozitie superioara in grila de salarizare.

"S-a stabilit ca profesorul cu gradul I de liceu cu o vechime cuprinsa intre 6 si 10 ani sa ocupe o pozitie superioara in grila de salarizare, intrucat acest grad este maximum ce poate fi detinut de un cadru didactiv angajat in sistemul de invatamant", a explicat la finalul discutiilor presedintele executiv al federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Muncii a adaugat ca "primul ministru va fi trecut in aceeasi grila de salarizare intre coeficientii 11 si 15, alaturi de magistrati si demnitari, iar prima pozitie in grila va fi ocupata de cei platiti cu salariul minim pe economie".

Salariile mai mari decat cele prevazute la pozitia a 15-a nu vor mai creste pana cand nu vor fi ajunse din urma de cele din grila de salarizare, a subliniat Mocanu.

Pe 22 aprilie, surse guvernamentale declarau, pentru NewsIn, ca salariile din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei nu vor mai creste pana in 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decat al unui debutant, peste sase ani.

Astfel, proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar ar urma sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72.