luni, 1 iunie 2009

GRILA DE SALARII PROFESORI


Profesorii de gradul II de liceu cu o vechime cuprinsă între 6-10 ani vor câştiga cel puţin şase salarii minime pe economie, în loc de cinci, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, după ce profesorii au ameninţat cu boicotarea examenelor de bacalaureat.
Declaraţia reprezentantului Ministerului a fost făcută după ce profesorii au ameninţat la finalul negocierilor purtate pe legea unică a salarizării de la Ministerul Muncii cu blocarea examenelor de bacalaureat, în cazul în care funcţiile din învăţămnt nu se vor regăsi în prima parte a grilei de ierarhizare.

"O somez public pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, să se prezinte la negocieri la Ministerul Muncii, pentru că altfel nu se poate respecta acordul semnat cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. Dorim ca profesorii să se regăsească în prima parte a grilei de ierarhizare a funcţiilor din sistemul bugetar, iar cadrele didactice să poată primi spor de performanţă", a spus preşedintele Alma Mater, Anton Hadâr.

Ininţial, potrivit primei forme a grilei de ierarhizare a funcţiilor, profesorii de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani puteau primi maximum opt salarii minime pe economie, însă în cursul negocierilor de săptămâna trecută, Ministerul Muncii a propus pentru aceste funcţii cel mult cinci salarii minime pe economie.

Mocanu a afirmat, totodată, că profesorii universitari vor face parte din prima treime a grilei de ierarhizare a funcţiilor, putând astfel primi cel puţin zece salarii minime pe economie, iar conferenţiarii universitari ar putea să fie încadraţi între coeficienţii 8,25 şi 9.

"Ar trebui ca în sistemul educaţional să nu cedăm tentaţiei de a realiza o grilă aplatizată. În actuala grilă de salarizare, profesorii universitari ar urma să-şi găsească locul cât mai aproape de vârful ierarhiei, iar profesorii de gradul II vor avea un coeficient de ierarhizare şase", a explicat Mocanu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a adăugat că sporul de vechime şi cel de conducere vor fi introduse în salariile de bază ale angajaţilor, urmând ca sporurile de până la 30% din venituri să includă doar cele ce ţin de condiţiile de muncă specifice fiecărei meserii.


Doar ministerele Sănătăţii şi Muncii au prezentat marţi propunerile de coeficienţi de ierarhizare pentru toate funcţiile din grila de salarizare, o nouă întâlnire între reprezentanţii Ministerului Muncii şi sindicate urmând să aibă loc joi, de la ora 9:30.

Propunerea MECI
Profesor, invatator, educatoare, maistru instructor cu studii de nivel liceal- necalificati studii M NIVEL 3
Invatator educator maistru instructor studii M NIVEL intre 3 si 5,5
Institutor, maistru instructor, PIPP, studii SSD, NIVEL intre 3,1 si 6
Institutor, maistru instructor, PIPP, studii S , NIVEL intre 3,7 si 7
Profesor studii SSD NIVEL intre 3,7 si 7
Profesor studii S NIVEL intre 5 si 9

Coeficientul de NIVEL se inmmulteste cu 600 Ron si se obtiner salriu de incadrare ( care contine si sporul de dirigentie si sporul de vechime)
Sursa: liviumarianpop.blogspot.com