duminică, 12 aprilie 2009

A candidat singura si nu a iesit pe locul 2

Ieri, la Universitatea „Constantin Brâncoveanu“ a avut loc adunarea generală a Sindicatului Personalului din Învăţământul Preuniversitar Piteşti - Filiala „Spiru Haret”. Au fost prezenţi la lucrările adunării: preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, secretarul federaţiei, Tudor Spiridon, preşedinţi ai filialelor de sindicat din Tulcea, Olt, Hunedoara, Cluj, Mureş, Dolj, inspectorii şcolari generali adjuncţi Mihai Zaharia şi Paul Mustaţă, precum şi reprezentanţii sindicaliştilor din judeţ. Lucrările au fost conduse de Cornelia Biţă, preşedintele Filialei „Spiru Haret” din judeţul nostru.
„Trebuie să fim uniţi“
Cu toate că învăţământul se confruntă cu destule probleme, preşedintele Gheorghe Isvoranu nu a dorit să transmită în rândul cadrelor didactice o stare pesimistă, dimpotrivă, le-a cerut dascălilor să fie uniţi, să fie solidari în lupta pentru drepturile lor. De asemenea, descentralizarea învăţământului este o problemă care trebuie analizată din toate punctele de vedere. Directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor nu pot fi numiţi prin decizie a primarului, încadrările în învăţământ nu se pot face doar din biroul unui primar sau altul. Altele sunt criteriile de încadrare, aşa cum nici reducerea cu 20.000 de posturi din învăţământ nu poate fi acceptată.
„Trebuie să ne gândim la ce se întâmplă cu învăţământul prin aplicarea acestor măsuri - a precizat preşedintele Gheorghe Isvoranu. Realmente aici se pune problema cine pleacă lasă sala goală. Deci este imposibil să acceptăm ca 20.000 de posturi să dispară din învăţământ. Nu este posibil aşa ceva, nu ar mai fi posibilă funcţionarea învăţământului. Am discutat cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, o să avem discuţii şi cu preşedintele Traian Băsescu. Vom găsi o soluţie de ieşire din acest impas. Nu cred că cineva doreşte să rămână clasele fără profesori, să sacrifice Educaţia.“
Mulţi n-au strigat catalogul...
Mihai Zaharia, inspector general adjunct al I.Ş.J. Argeş, a arătat că este important în această perioadă să se militeze pentru drepturile câştigate, dar să nu se uite misiunea pe care o au dascălii de îndeplinit. „E greu să hotărască soarta învăţământului unii care n-au strigat niciodată catalogul, a precizat Mihai Zaharia. Comunicarea între autorităţile locale şi conducerile şcolilor este prioritară. Primarii doresc să fie informaţi cu unele aspecte, apoi s-au cheltuit miliarde pentru repararea unor şcoli şi acum nu mai sunt copiii. Nu trebuie să uităm niciun moment care este misiunea noastră: de a educa, învăţa şi instrui elevii“.
„Nu reacţionaţi la zvonuri“
Secretarul general al Federaţiei „Spiru Haret”, Tudor Spiridon, s-a arătat îngrijorat de faptul că guvernanţii discută despre descentralizarea învăţământului fără a ţine cont de menirea şcolii. „E scandalos să fim angajaţii unor primării, ca directorul de şcoală să nu fie dascăl, ca în consiliul de administraţie să existe o treime consilieri locali, o treime părinţi ai elevilor şi o treime dascăli - a spus Tudor Spiridon. Cine îşi asumă răspunderea că procesul de învăţământ va fi de calitate? Vom negocia la minister, dar cine vrea să decapiteze învăţământul? Unii vor să ne destabilizeze, să creeze tensiune în interior, dar acum e momentul să fim uniţi, să fim solidari şi să nu ţinem cont de unele zvonuri. Nu trebuie să reacţionăm la zvonuri, întâi controlaţi-le şi apoi certaţi-ne, dacă am greşit“.
Preşedinte pe 7 ani
În semn de preţuire pentru munca pe care a depus-o, preşedinta Cornelia Biţă a fost răsplătită de Gheorghe Isvoranu cu „Medalia Spiru Haret“, iar colegii din ţară au avut numai cuvinte de respect pentru tot ce a făcut d-na Biţă pentru mişcarea sindicală. Punctul fierbinte al adunării au fost alegerile. Fără probleme, preşedinta Cornelia Biţă a fost realeasă în funcţia de preşedintă pentru o perioadă de 7 ani.
Sursa: presa locala