TU esti propriul TĂU profesor! NOI, doar te informăm. Ţine aproape!
sâmbătă, 25 aprilie 2009
CUTREMUR RESIMTIT SI IN ARGES
Un cutremur s-a produs în zona Vrancea. Seismul s-a simţit şi în Bucureşti şi în mai multe zone ale ţării. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut intensitatea de 5,3 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 120 kilometri. Potrivit aceleiaşi surse nu sunt aşteptate replici şi nu trebuie să se facă comparaţii cu evenimentul din Italia. Cutremurul s-a simţit în toată ţara şi a început la 20.18.48 şi s-a terminat la 20.23.16. La Bucureşti s-a simţit cu trei, patru grade pe scara Mercali. Seismul a afectat comunicarea pe rețelele de telefonie mobilă.
Seismul s-a simţit si la Pitesti. Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, la numărul de urgenţă 112 nu a fost solicitată asistenţă de nicio persoană.
Ultimul cutremur de magnitudine semnificativă s-a produs în România pe 2 martie. Seismul a avut 3,4 grade pe scara Richter și epicentrul tot în Vrancea.
Specialistul Gheorghe Mărmureanu a declarat pentru NewsIn că seismul de astăzia fost urmat de replici de mică intensitate şi că în Bucureşti acesta s-a simţit la valoarea de 4,5 de grade pe scara Richter. Directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat că seismul a avut 5,3 grade pe scara Richter. "A fost un cutremur vrâncean, la Vrancea măsurat cu 5 grade pe scara Mercali, iar la Bucureşti s-a simţit la 4,5 grade pe scara Richter", a spus Mărmureanu, care a precizat că au fost mai multe replici de mică intensitate.
Mărmureanu a dat asigurări că niciun cutremur important nu va avea loc în România în următoarea perioadă.
cutremur
Probabil ca multi dintre dvs. v-ati pus intrebarea cum sa reactionati in cazul unui cutremur, caci tocmai am trait unul, pe propria piele, acum cateva minute. Am cautat si noi astfel de informatii si am dat peste un studiu foarte interesant, realizat de Doug Copp, seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare in astfel de cazuri. Prin urmare, va redam concluziile la care aceasta echipa americana a ajuns, dupa ce a facut nenumarate simulari de cutremur:
1) Oricine care pur si simplu ,,se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.
8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.