marți, 7 aprilie 2009

O nouă ediţie a manualului de Istoria comunismului a fost lansată, luni, după eliminarea unor greşeliEdiţia a doua a manualului "O istorie a comunismului în România", revăzută şi definitivă, a fost lansată, luni, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România(IICCR) şi editura Polirom, după eliminarea unor greşeli, printre care şi cele semnalate de NewsIn în februarie.
În ediţia revizuită, autorii au eliminat toate greşelile semnalate de cititori sau profesorii care au citit manualul. Printre erorile semnalate de NewsIn se numără datarea greşită a unor evenimente importante, precum conferinţa de la Ialta sau acordul de procentaj de la Moscova, precum şi exprimări care combină nefericit mai multe informaţii.

"În octombrie 1945, prin acordul de procentaj de la Moscova, anglo-americanii au decis să lase total sovieticilor prima opţiune în configurarea politică a României postbelice" (pag. 25) sau "în urma convorbirilor de la Moscova (decembrie 1945) şi Ialta (februarie 1946) reprezentanţii SUA, Marii Britanii şi ai URSS au convenit includerea în guvernul Groza a doi reprezentanţi ai partidelor şi organizarea de alegeri libere în România" (pag. 33) sunt două dintre frazele care conţineau informaţii eronate sau inexacte şi care au fost corectate în noua ediţie.

În anul şcolar 2008-2009, peste 2.000 de elevi, din 167 de licee, au optat pentru cursul opţional pilot "O istorie a comunismului din România". IICCR estimează că în anul şcolar 2009-2010 mai mult de 8.000 de elevi vor opta pentru acest curs şi vor folosi manualul.

Volumul "O istorie a comunismului din România. Manual de liceu" este folosit în cadrul cursului opţional pentru clasele a IX-a şi a X-a. Pentru a putea preda cursul opţional de Istoria comunismului, care este accesibil liceenilor din septembrie 2008, profesorii trebuie să ia, mai întâi, ei înşişi lecţii, de la cercetătorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), care au redactat manualul cursului.