duminică, 12 aprilie 2009

Din ciclul: Sa ne plimbam cu presul?Ecaterina Andronescu: Majorarea salariilor profesorilor se va face în ianuarie 2010

Dupa ce saptamana trecuta ISJ Arges a pus pe jar mai multe scoli din judet, cum ca vor fi vizitate de doamna ministru Ecaterina Andronescu, dansa a declarat, vineri, pentru NewsIn, că majorările salariale de 50% pentru cadrele didactice, prevăzute prin Legea 221/2008, vor intra în vigoare în ianuarie 2010, când criza economică nu va mai avea efecte atât de grave asupra economiei. "Acum se află în Parlament Ordonanţa 151/2008 care anulează legea majorării salariilor. Vrem să renunţăm la această ordonanţă şi să revenim la Legea 221/2008, pentru că oricum nu este corect să aducem salariile cadrelor necalificate la acelaşi nivel cu cel al profesorilor calificaţi, aşa cum prevede măsura legislativă în vigoare. Dar creşterile salariale aduse de Legea 221 se vor aplica în ianuarie 2010, când efectele crizei economice vor fi mai puţin agresive", mai spune ministrul Andronescu.

Anul acesta, salariile cadrelor didactice nu vor mai creşte nici cu cele 5 procente prevăzute din aprilie, din cauza restructurării bugetare care va diminua bugetul Educaţiei cu cel puţin 811,9 milioane de lei, suma menţionată fiind doar cea destinată salariilor. În plus, prin această restructurare se vor lua bani şi din investiţii. Ministrul îşi exprimă, însă, speranţa că banii vor fi recuperaţi în septembrie.

În prezent, majorările salariale prevăzute prin Legea 221/2008 au fost amânate, motiv pentru care sindicatele cadrelor didactice au iniţiat mai multe trimiteri în judecată ale guvernului, dar şi ale primăriilor şi şcolilor şi au anunţat proteste.

Scandalul majorărilor salariale pentru profesori a început după ce anul trecut, pe 30 septembrie, Parlamentul a adoptat Legea 221 privind majorarea salariilor cu 50%, promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

La momentul respectiv, guvernul Tăriceanu a făcut toate demersurile necesare pentru amânarea intrării în vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis două ordonanţe: prima, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României, prevedea amânarea intrării în vigoare a Legii 221. A doua, rămasă în vigoare, prevedea creşterea diferenţiată a salariilor, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie 2009 şi, respectiv, 1 septembrie. Cele mai însemnate majorări se aplicau salariilor de până la 600 de lei.