marți, 26 august 2008

Un elev a fost eliminat din examenul bacalaureatului de toamnă

Ieri s-a desfăşurat proba D a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2008. Proba D este proba obligatorie a profilului şi este probă scrisă. Materiile la care s-a susţinut examen ieri, în cele 9 centre de exa-minare din Argeş au fost: matematică, istorie şi geografie. La acestă probă a fost şi un caz în care un elev a fost eliminat din examen. Mihai Vlad B. este absol-vent al promoţiei 2008 la Colegiul Naţional „Al. Odobescu“ din Piteşti. Elevul susţinea proba obli-gatorie a profilului la matematică. El a fost prins de către profesorii supraveghetori de la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul“ din Piteşti, acolo unde elevul susţinea examenul, că avea asupra sa un dispozitiv hands-free. Drept urmare elevul a fost eliminat din examen.
Caz special la examenul de limba română
La proba A, proba de limba şi literatura română a existat un caz special. O absolventă dintr-o promoţie anterioară, care susţinea examenul la Grupul Şcolar Industrializarea Lemnului a înaintat comisiei o cerere prin care solicita să i se permită să scrie la examenul de limba şi literatura română cu majuscule. Ea şi-a motivat cererea spunând că aşa s-a obişnuit să scrie de când a terminat liceul şi până în prezent (au trecut vreo 10 ani de când a terminat clasa a XII-a). În mod normal acest lucru nu este permis deoarece o astfel de redactare se poate considera semn. Ca o rezolvare, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului o procedură specială prin care candidata să poată susţine examenul. M.E.C.T. a aprobat acestă procedură şi examenul s-a desfăşurat în felul următor: candidata a redactat lucrarea cu majuscule, apoi lucrarea a fost redactată de către un membru al comisiei în prezenţa a doi asistenţi, cu scris de mână, în prezenţa candidatei. Rescrierea lucrării s-a făcut întocmai cu originalul, respectând conţinutul şi numărul de pagini.
Penultima probă la Bac
Astăzi are loc proba E. Proba este la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Acestă probă poate fi susţinută scris sau practic. În trei dintre cele 9 centre de examinare din judeţul Argeş se vor susţine şi probe practice. La Colegiul Tehnic din Câmpulung, la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini din Colibaşi şi la Gr. Şc. Chimie Industrială din Piteşti se vor susţine probe practice la măiestrie sportivă. Examenul scris din cadrul probei E se desfăşoară la o materie la alegere. Elevii vor avea la dispoziţie între 12 şi 20 de discipline pentru această probă.
Sursa:Ziarul Top

Jumatate dintre scolile din mediul rural nu pot primi autorizatii

Jumatate dintre unitatile de invatamant din mediul rural nu indeplinesc conditiile legale pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare, conform unei situatii provizorii intocmite de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Arges.
Principalele probleme constatate in urma controalelor efectuate in perioada vacantei de vara de inspectorii ASP Arges sunt lipsa alimentarilor cu apa si a retelelor de canalizare, neigienizarea spatiilor de invatamant si mobilierul degradat. Directorul ASP Arges, Rocsana Marinescu, a anuntat ca unitatile scolare care nu asigura conditii corespunzatoare pentru desfasurarea procesului de invatamant nu vor primi in acest an autorizatii sanitare de functionare.
Vor putea face exceptie scolile si gradinitele din localitatile in care autoritatile locale vor prezenta planuri de conformare pe care le vor pune in aplicare in cel mai scurt timp, pentru a putea asigura conditii normale de desfasurare a procesului de invatamant. Scolile si gradinitele din judet au fost vizitate, in ultimele saptamani, si de prefectul Ion Popa.
In urma controalelor efectuate impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, prefectul s-a aratat nemultumit de modul in care au fost cheltuite, in unele localitati din mediul rural, fondurile primite pentru reabilitarea unitatilor de invatamant. In judetul Arges functioneaza in mediul rural 105 unitati de invatamant reprezentative, carora le sunt arondate alte aproape 700 de scoli primare, gimnaziale si gradinite.

Sursa: Rompres

Scolile din SUA trec la saptamana de 4 zile

Dupa ce majoritatea firmelor din Statele Unite au instituit programul de lucru de 4 zile pe saptamana pentru a reduce consumul de carburant, si o parte din scoli au decis sa ia aceeasi decizie.

Sistemul de invatamant din SUA este dependent, la fel ca celelalte servicii, de pretul carburantului, care a crescut considerabil in ultima perioada. Costul transportului scolar, asigurat in SUA de catre scoli, a crescut cu aproximativ 40% din primavara. Din acest motiv, mai mult de 100 de scoli din SUA au decis sa treaca la saptamana de 4 zile, iar multe altele dezbat posibilitatea anularii definitive a serviciului de transport scolar.

Aproximativ 15% dintre unitatile scolare intentioneaza sa reduca numarul de excursii, dar si numarul de activitati extracurriculare desfasurate. Programul in cele 4 zile va fi prelungit cu o ora, iar pauzele vor fi scurtate, informeaza The Times.

Cu toate ca aceste decizii starnesc ingrijorare in comunitatile americane, 90% dintre parinti sunt de acord cu deciziile luate de scoli. Multi profesori sunt de parere ca elevii americani ar trebui sa petreaca mai mult timp la scoala, nu mai putin.

Ordinul 5091 pentru plata comisiilor de admitere

A aparut Ordinul 5091/20 august 2008 care prevede modul de plata pentru membrii comisiilor de admitere in invatamantul liceal si profesional in anul scolar 2008/2009.Acesta prevede urmatoarele renumeratii:
presedinte-172,5 lei
secretari-115 lei
membru evaluator-2,19 lei pentru fiecare candidat sau lucrare evaluata
asistent/supraveghetor-40 lei/persoana

luni, 25 august 2008

Fii Argesului 2008

Lista cu cadrele didactice care au fost nominalizate pentru FII ARGEŞULUI, ediţia a II-a o puteti vedea la urmatorul link:
http://www.cjarges.ro/obj.asp?id=10120

Statistici blog SIPAM

Conform datelor inregistrate pe trafic.ro blogul SIPA Muntenia a ajuns pe locul 123 la categoria situri inregistrate din domeniul educatie/invatamant

Multumim tuturor si asteptam in continuare materiale de interes la e-mail:contactsipam@yahoo.com!
Puteti vizualiza si web:http://www.freewebs.com/sipamuntenia

duminică, 24 august 2008

Sedintele Publice pentru Continuitate si Suplinire

ISJ Arges a stabilit graficul pentru sedintele publice de continuitate in suplinire si suplinire. Iata cum se vor desfasura:
MARTI, 26 august
ora 9-Educatoare
ora 12-Biologie/Protectia Mediului
ora 14-Institutori/Invatatori
ora 17-Educatie Muzicala,Arte Vizuale
MIERCURI, 27 august
ora 9-Limbi straine
ora 14-Romana, Religie
ora 17-Matematica, Informatica
JOI,28 AUGUST
ora 9-Geografie,Geologie,Istorie, Cultura Civica,Filosofie,Psihologie
ora 12-Chimie, Fizica
ora 14-Palate si Cluburi,Ed Fizica si Sport
VINERI, 29 AUGUST
RESTUL DISCIPLINELOR

sâmbătă, 23 august 2008

REZULTATE SUPLINIRE 2008

Pe Pe situl ISJ Arges la anunturi puteti vizualiza notele obtinute la examenul de suplinire din 22 august 2008.

Scoala de Arte la semicentenar

Şcoala de Arte din Piteşti este la ceas aniversar. Pentru marcarea a 50 de ani de existenţă, instituţia va organiza o serie de manifestări în perioada 27 august – 6 septembrie 2008, a anunţat directorul şcolii, prof. drd. Vasile Rizeanu.
Miercuri, 27 august 2008
* ora 12.00 Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş
Expoziţie de artă fotografică Elevi şi absolvenţi ai Şcolii de Arte Piteşti premiaţi la concursuri naţionale.
n Joi, 4 septembrie 2008
* ora 11.00 Galeria de Artă Naivă a Muzeului Judeţean Argeş
Vernisajul expoziţiei de arte plastice şi decorative „Artişti profesionişti, absolvenţi şi profesori ce şi-au legat activitatea de Şcola de Arte din Piteşti”.
* ora 16.00, Teatrul Al. Davila, Sala Mare
Festivitatea aniversării Semicentenarului Şcolii de Arte din Piteşti
* ora 19.00, Teatrul Al. Davila, Sala Mare
Concert aniversar de muzică cultă, uşoară şi populară prezentat de absolvenţii Şcolii de Arte din Piteşti – personalităţi ale muzicii româneşti şi internaţionale.
n Sâmbătă, 6 septembrie 2008
* ora 11.00, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti
Spectacol muzical-coregrafic prezentat de soliştii şi Orchestra Doina Argeşului a Teatrului Al. Davila, de Ansamblul folcloric Dorul al Centrului Judeţean pentru conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, concert de muzică uşoară cu prilejul aniversării Semicentenarului Şcolii de Arte din Piteşti şi Orchestra Medicilor.

vineri, 22 august 2008

Noi microbuze scolare in Arges

Pe ordinea de zi a Şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare este un proiect de hotărâre prin care şcolile din judeţul Argeş ar putea beneficia de 32 de microbuze şcolare. Autovehiculele sunt destinate unităţilor şcolare din mediul rural, acolo unde elevii străbat kilometri întregi ca să meargă la cursuri. Dacă proiectul va fi aprobat, printre localităţile care vor primi microbuze şcolare se află Moşoaia, Stolnici, Brăduleţ, Vedea, Ungheni şi Rucăr. De asemenea, pentru reabilitarea infrastructurii unităţilor de învăţământ vor sosi din bugetul de stat aproape 114 miliarde de lei vechi, dar şi pentru construirea unor grădiniţe. Dat fiind faptul că locurile în unităţile de învăţământ preşcolar nu sunt suficiente, este prevăzută construirea unor clădiri noi în Piteşti, Topoloveni şi Curtea de Argeş.

Sedinte publice pentru suplinire

În perioada 26 august -1 septembrie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, va avea loc repartizarea în sedinţă publică a profesorilor suplinitori şi soluţionarea cererilor de continuitate prin suplinire. La această sedinţă vor particiapa toate cadrele didactice care au promovat examenul de titularizare cu nota minimă 5 (cinci) şi care nu au obţinut un post de titular în prima etapă de reparizare. Datele exacte în care vor avea loc aceste manifestări, pe discipline, vor fi afişate luni, 25 august la sediul ISJ.Candidaţii care nu pot participa la sedinţa publică de repartizare prin suplinire au dreptul să desemneze, prin procură notarială în original, împuterniciţi care să le reprezinte interesele. În cazul în care candidaţii nu sunt prezenţi personal sau printr-un împuternicit, cererea acestora nu se va putea soluţiona.

ISJ Arges nu mai are "voce"

Postul de purtãtor de cuvînt din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş este liber. Alina Turcescu, care a ocupat aceastã funcţie timp de aproape un an, şi-a dat demisia. A motivat cã nu se poate împãrţi între ISJ şi Colegiul Naţional „I.C. Brãtianu“, unde este profesoarã. Inspectorul general, Florin Gardin, ne-a spus cã va respecta decizia fostului purtãtor de cuvînt şi va încerca, în cel mai scurt timp, sã gãseascã alt reprezentant care sã ţinã legãtura cu presa.

primaria Mioveni trimite elevii in tabara

În perioada 24-30 august, 46 de copii din Mioveni şi patru însoţitori vor merge în Tabăra Delfin de la Năvodari, cea mai mare tabără de pe litoralul românesc. Copiii aleşi să meargă în tabără sînt copii cu o situaţie materială precară, cu rezultate bune la învăţătură şi cu vîrsta cuprinsă între 10 şi 14 ani. Costurile taberei sînt suportate de Primăria Mioveni.

Scoala argeseana fara lapte si corn

Pe 29 august, la ora 10:00, la Consiliul Judeţean Argeş va avea loc depunerea ofertelor pentru licitaţia „lapte şi corn“, anul şcolar 2008-2009. La ora 12:00 va avea loc deschiderea şi evaluarea ofertelor. Cei care se vor încadra în termenii ofertei vor putea participa la faza finală, licitaţia electronică. Oferta şi caietul de sarcini pot fi găsite pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, dar documentaţia poate fi ridicată şi de la Consiliul Judeţean. Pînă acum, singura societate care a dorit şi documentele de la C.J. a fost Vlăsia. Dacă vor exista şi contestaţii, aşa cum s-a întîmplat în anii trecuţi, este foarte posibil ca pe 15 septembrie în şcolile din Argeş să nu se distribuie laptele şi cornul. Preşedintele Constantin Nicolescu a spus, la una din conferinţele de presă, că totuşi acest lucru nu se va întîmpla, că va da drumul la contract pe 15 septembrie, chiar dacă vor exista contestaţii, care vor fi judecate ulterior.
Sursa:Societatea Argeseana

joi, 21 august 2008

23 august-Detasarea la cerere

Sambata,23 august incepand cu ora 9.00 are loc la Cantina ISJ Arges Sedinta Publica pentru detasare la cerere.

Rezultate Definitivat 2008

Rezultatele examenului de definitivat, sesiunea august 2008 sustinut la universitatea Pitesti pot fi gasite la urmatorul link:http://www.upit.ro/index.php?i=1670

EXAMENUL DE SUPLINIRE

Examenul de Suplinire din 22 august se va desfasura la:
-GS Mihai Viteazul pentru disciplinele:BIOLOGIE, CHIMIE, GEOGRAFIE,MATEMATICA, INFORMATICA, EDUCATIE FIZICA;
-GS DACIA pentru toate celelalte disipline.
MULT SUCCES!

miercuri, 20 august 2008

Bacul de TOAMNA

Luni, absolvenţii de liceu au susţinut proba orală la limba şi literatura română, ieri fiind comunicate şi rezultatele. Potrivit preşedintelui Comisiei Judeţene de Bacalaureat, Anca Barbu, 87 de elevi au obţinut note între 5 şi 5,99, 107, între 6 – 6,99, 129 – între 7 şi 7,99, 46 – între 8 şi 8,99, 10 între 9 şi 9,99 şi un singur elev a luat nota 10. La prima probă de bac au fost înregistraţi 51 de absenţi, din totalul de 431 elevi înscrişi. Astăzi, examenul continuă cu proba orală la limba modernă, la care sunt aşteptaţi 429 de candidaţi.

Micii matematicieni se vor reuni la Pitesti

In perioada 18-22 august la Piteşti se desfasoara concursul naţional de matema-tică, „Concursul Naţional al Rezolvitorilor Gazetei Matematice din România“.Vor participa copii care excelează la matematică, din întreaga ţară. Vor participa aproximativ 70 de elevi şi vor da probe scrise. „Premiile îi vor stimula destul de mult, însă acest concurs este foarte important pentru aceşti elevi. Vor participa numai copii foarte buni la această materie, care participă la olimpiade internaţionale de matematică. Vor avea ocazia să se şi cunoască între ei totodată“, a explicat Gheorghe Barbu, rectorul Universităţii din Piteşti. Copiii sunt cazaţi în campusul de pe Gheorghe Doja, iar aceste câteva zile cât vor sta la Piteşti vor cunoaşte atât zonele turistice ale judeţului, cât şi cluburile, deoarece vor fi plimbaţi şi prin astfel de locuri, pentru relaxare.

duminică, 17 august 2008

Sucurile interzise in scoli?!

Lista cu alimentele care nu vor mai putea fi vandute in scoli a fost prezentata ieri de reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP). Copiii nu vor mai gasi in incinta scolilor chipsuri, croasanti, alune sarate, pizza, bomboane si niciun fel de suc, nici macar naturale sau fresh-uri
Lista urmeaza sa fie dezbatuta public timp de 30 de zile. Desi s-a lucrat mai bine de o luna la forma finala a listei, aceasta are in continuare lacune, spun unii specialisti in nutritie. Chiar conducerea MSP admite unele lipsuri.

„Nu putem interzice ca produsele de tip fast-food sa fie vandute la cinci metri de unitatea de invatamant“, a declarat, ieri, Mircea Manuc, secretar de stat in cadrul MSP. Reprezentantii MSP apreciaza ca interdictiile prezentei legi trebuie aplicate si in universitati sau centre de plasament, nu doar in scoli.

Noi reguli si la meniurile din gradinite
Lista propusa de MSP contine, pe langa produsele interzise, cum ar fi chipsurile sau bauturile racoritoare, si o anexa cu recomandari privind alimentatia copilului, care ar trebui respectate in unitatile de invatamant unde copiilor li se asigura cel putin o masa pe zi. Astfel, sunt recomandate laptele, branza, iaurtul, carnea, ouale, fructele si legumele.

Se maresc bursele pentru elevi si studenti

Vesti bune pentru elevi si studenti. Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, ca bursele vor creste din toamna cu 80%. Masura intra in vigoare odata cu inceperea anului scolar si universitar 2008 - 2009. Reprezentantii studentilor spun ca se bucura de majorarea burselor, dar apreciaza ca suma este inca sub nivelul cheltuielilor lunare. "E bine ca s-au marit. S-au scumpit si utilitatile (...), pentru ca noi in asta masuram, platim cazare, mancare, carti, haine si platim transportul in comun, transportul feroviar si in functie de asta vedem si noi cat de mult acopera bursa aceste cheltuieli si cat de mult acopera marirea bursei cu scumpirile de rigoare", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Gabriel Petrea, citat de Realitatea TV.
Burse mai mari vor primi elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflati la specializare si cursantii din Republica Moldova si Ucraina, cei de origine etnica romana din afara granitelor tarii, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si cetatenii straini, bursieri ai statului roman, care studiaza in institutii si unitati de invatamant din Romania. Astfel, elevii si studentii vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 65 de euro/luna. Masteranzii, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare/perfectionare postuniversitara vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 75 de euro/luna, iar doctoranzii vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 85 de euro/luna. Bursele acordate se suspenda in cazul repetentiei, pentru anul de invatamant repetat, urmand ca acestea sa poata fi redobandite, in anul de invatamant urmator, dupa promovarea anului repetat, cu conditia ca numarul anilor de bursa sa nu depaseasca durata ciclului academic. Pe perioada suspendarii bursei, elevii si studentii care repeta anul vor suporta cheltuielile de scolarizare.

Proiect de lege pentru un orar mai lejer din toamna

Ministerul Sănătăţii a făcut public, în urmă cu cîteva zile, un proiect de lege ce aduce o serie de modificări în organizarea sistemului de învăţămînt, în ce priveşte condiţiile igienico-sanitare ce ar trebui asigurate elevilor. Acest proiect doreşte să ajute elevii, uşurîndu-le programul de studiu, astfel că durata activităţii zilnice de instruire practică să fie de maximum 5-6 ore pentru cei din învăţămîntul liceal şi profesional şi de 4 ore pentru şcolari. Partea slabă a proiectului este însă că Ministerul Sănătăţii prevede normele, dar nu şi sursele financiare, de care va trebui să se ocupe Ministerul Educaţiei. Iar pînă cînd nu se aprobă proiectul, mai-marii din învăţămînt spun că nu se gîndesc încă de unde să scoată fondurile. Oricum, proiectul se află în dezbatere publică pînă pe 10 septembrie, şi abia atunci se va decide oficial dacă şi cum va fi pus în practică. Iată însă care ar fi principalele noutăţi impuse prin această lege.

- Geanta elevului nu are voie să cîntărească mai mult de 10% din greutatea copilului, iar partea posterioară a unui ghiozdan trebuie să fie întărită, pentru a nu-i deforma coloana elevului.
- Legea impune modificări şi în privinţa mobilierului şcolar: băncile nu vor mai fi aranjate pe rînduri, ci în sistem amfiteatru, astfel încît cei mai înalţi elevi să stea în spate, iar cei mai mici de înălţime în faţă.
- Geamurile nu trebuie acoperite cu perdele, jaluzele sau plante decorative, să nu împiedice lumina naturală.
- Şcolarii nu vor mai avea două ore de matematică una dupa alta şi nici două teze în aceeaşi săptămînă, iar lucrările de control nu se mai dau nici lunea şi nici vinerea.
- Noutăţi şi la grupurile sanitare: dimensionarea, amplasarea şi adaptarea instalaţiilor sanitare se realizează în raport cu vîrsta copiilor şi a tinerilor. Grupurile sanitare pentru copii şi tineri sînt separate de cele pentru personal şi sînt repartizate proporţional la fiecare palier. Grupurile sanitare sînt dotate cu hîrtie igienică, săpun lichid sau solid, prosoape de hîrtie sau dispozitiv electric de uscare a mîinilor.
- Fiecare copil trebuie să aibă un spaţiu personal: în sălile de clasă şi cursuri să se asigure un cubaj de aer de 5-8 mc pentru o persoană, iar în sălile de desen - 400-500 lucşi pentru iluminatul incandescent sau minimum 40 W/mp, spre deosebire de cele de gimnastică, în care se asigură un iluminat artificial de 200 lucşi.
- Tot la capitolul confort intră şi nivelul de zgomot acustic-echivalent continuu Leq, care, în încăperile pentru activitatea teoretică a copiilor şi tinerilor, nu trebuie să depăşească 35 dB (A), curba de zgomot 30.

Proiectul evidenţiază şi temperaturile optime în care trebuie să înveţe un elev în sala de clasă: oscilaţiile de temperatură din interiorul încăperilor nu trebuie să depăşească 2 grade C pe perioada în care copiii şi tinerii se află în încăperile respective, iar diferenţele dintre temperatura încăperilor destinate activităţii sau odihnei copiilor şi cea a anexelor (coridoare, vestiare ş.a.) nu trebuie să depăşească
2 grade C pentru unităţile de antepreşcolari şi preşcolari şi 3 grade C pentru unităţile şcolare şi de învăţământ superior/serviciile
sociale.

Medodologia de repartitie la suplinire

In atentia cadrelor didactice care vor participa la suplinire/detasare este indicat sa consulte Metodologie privind repartizarea candidatilor participanti la concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar pe care o gasiti la urmatorul link:http://www.edu.ro/index.php/articles/10586

marți, 12 august 2008

Sesiunea a doua BACALAUREAT 2008

Elevii care nu au promovat examenul de bacalureat în prima sesiune mai au o şansă să obţină diploma anul acesta. Exact peste o săptămână va începe a doua sesiune a bacalaureatului. Astfel, la 18 august, va avea loc proba orală la limba şi literatura română. Elevii care au studiat, în liceu, limba şi literatura maternă vor susţine, la 19 august, proba orală la această specialitate.
Ultima probă orală va fi la 20 august, la limba şi literatura modernă.
Candidaţii care vor promova examenele orale se vor prezenta, la 21 august, la prima probă scrisă, susţinută la limba şi literatura română. Examenul scris la limba maternă se va desfăşura la 22 august.
La 25 august, absolvenţii de liceu vor susţine, în scris, prima probă obligatorie a profilului, iar la 26 august - proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică). Ultima probă a examenului de bacalaureat va avea loc la 27 august şi va fi susţinută la una dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (scrisă sau practică).
Notele obţinute de candidaţi în a doua sesiune a examenului de bacalaureat, precum şi media finală vor fi afişate la 29 august. În aceeaşi zi, între orele 16-20, cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate la 1 septembrie.
La prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris peste 7.800 de absolvenţi argeşeni. După susţinerea probelor şi afişarea rezultatelor finale au promovat 5.018 candidaţi. La nivelul judeţului nostru, promovabilitatea a fost de 66,36%.

Azi si mâine va ploua cu stele - La noapte vor cadea 100 de meteori pe ora

Perseidele, aşa-numitele “ploi de stele căzătoare”, vor putea fi observate în ţara noastră, inclusiv în Argeş, mâine, între orele 14.00 şi 17.00. Stelele căzătoare vor putea fi urmarite, însă, şi în această noapte, când vor cădea cel puţin o sută de meteori pe oră. Sâmbătă noaptea va fi eclipsă de lună
Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbitează Soarele o dată la 133 de ani. Aceasta se află în prezent în afara orbitei lui Uranus şi coada ei se întinde într-o zonă pe care Pământul o traversează în luna august. Curentul de meteori Perseide, al cărui nume vine de la constelaţia Perseu unde se află radiantul (locul de unde meteorii radiază aparent pe cer), va constitui atracţia principală a nopţilor din jurul datei de 12 august. Resturi de materie a cometei lovesc atmosfera Pământului cu viteze mari, de până la 220.000 kilometri pe oră şi, când se dezintegrează, produc o dâră de lumină. În plus, luna august le mai aduce românilor, în noaptea de 16 spre 17 august, şi o eclipsă parţială de lună, care va intra în penumbră la ora 20.20 şi în umbră la 21.35. Momentul fazei maxime a eclipsei de lună se va înregistra la 23.10.

luni, 11 august 2008

Mioveni in zi de sarbatoare

În anul 2008 oraşul Mioveni sărbătoreşte 523 de ani de la atestarea documentară a localităţii. Ca în fiecare an, tot în această perioadă se va desfăşura Festivalul Internaţional de folclor „Carpaţi” ajuns la ediţia a XXVI-a, dar şi Cupa Rally- Cross, ediţia a VI-a.

În perioada 14-17 august, la Mioveni se derulează Zilele Oraşului, sărbătoare pe care Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural au pregătit-o cu minuţiozitate. Astfel, pentru a marca 523 de ani de la prima atestare documentară, autorităţile locale au gândit un program încărcat, pentru toate gusturile şi toate vârstele. Manifestarea debutează joi, 14 august, cu Festivalul Internaţional de Folclor Carpaţi, la care participă ansambluri din India, Mexic, Venezuela, Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria şi România, printre acestea aflându-se şi Ansamblul Doruleţul al Asociaţiei Pensionarilor din Mioveni. În această zi, de la ora 17,00, va avea loc defilarea artiştilor participanţi la festival, din zona „M”-urilor şi până în centrul civic al oraşului, la primărie. Apoi, grupurile vor fi primite de oficialităţi în sala de şedinţe a clădirii administrative. A doua zi, este anunţată o expoziţie de desen şi grafică, precum şi un spectacol de muzică populară în centru. Sâmbăta este rezervată sportului, aşa că, începând cu ora 9,00, iubitorii acestuia pot urmări derularea Campionatului Naţional de Rallycross la pista Bemo, unde participă echipaje din Sibiu, Târgu Mureş, Bucureşti, Alba Iulia, Sighetul Marmaţiei şi Argeş. De asemenea, de la aceeaşi oră începe concursul de tenis de masă, care se desfăşoară în sala de sport a Şcolii Generale Liviu Rebreanu, iar seara, de la 20,00, un memorial Elvis Presley, şi apoi un spectacol de muzică uşoară susţinut de Cristine, Andreea Bălan şi formaţia Direcţia 5. Duminica se încheie concursul de cros.
Sursa: Observator Argesean,
Reamintim datele examenelor de perfectionare (definitivat, gradul II)la Universitatea Pitesti:Planificarea examenului de definitivat în sesiunea august 2008:

1. Pedagogie si elemente de psihologie – examen scris – 19. 08.2008 – ora 10

2. Specialitate si metodica – examen scris – 23.08.2008 – ora 10

3. Specialitate si metodica – examen oral – 24.08.2008

Pentru participarea la examenele pentru obtinerea definitivarii în învatamant toti candidatii trebuie sa achite, pana la sustinerea primei probe de examen, o taxa de 104 lei (52 lei – taxa de înscriere + 52 lei – taxa de înmatriculare).

Planificarea examenului pentru obtinerea gradului didactic II în sesiunea august 2008:


1. Specialitate si metodica – examen scris – 26.08.2008 - ora 10

2. Pedagogie si elemente de psihologie – examen oral – 28.08.2008 si 29.08.2008


Pentru participarea la examenele pentru acordarea gradului didactic II, toti candidatii trebuie sa achite, pana la sustinerea primei probe de examen, o taxa de 156 lei (78 lei – taxa de înscriere + 78 lei – taxa de înmatriculare).

Taxele la examenele de perfectionare se deconteaza, conform Statutului Cadrelor Didactice.

Legea "anti fast-food" in dezbatere publica

Saptamana aceasta, lista elaborata de Ministerul Sanatatii ce contine alimentele propuse spre a nu mai fi comercializate in incinta gradinitelor si a scolilor, este supusa dezbaterii publice.

NewsIn relateaza ca vor fi interzise alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare exceptie facand sandvisurile, care vor putea avea peste 350 de calorii.

Lista mai contine produse ce au un continut mare de grasimi pe suta de grame cum ar fi hamburgerii, cartofii prajiti, pizza sau produsele de patiserie. Elevii nu vor mai putea cumpara prajituri, bomboane, acadele si sucuri carbogazoase datorita continutului mare de zahar. Nici alimentele sarate nu lipsesc de pe lista Ministerului: chips-urile, snacks-urile, covrigeii si alunele sau semintele sarate sunt propuse spre a fi interzise datorita continutului de peste 1,5 grame de sare pe 100 de grame de produs.

Bauturile care vor putea fi vandute in incinta scolilor si gradinitelor vor fi apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume.

Lactatele, fructele si legumele vor fi printre singurele alimente care se vor putea comercializa in scoli fara restrictii.

Lista va fi definitivata si va deveni lege printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, dupa dezbaterea publica ce va avea loc saptamana aceasta.

"Lingura de miere" pentru scolarii romani

Incepand cu anul scolar 2008-2009, elevii claselor I-IV vor primi saptamanal cate 60 de grame de miere de albine, ca desert in meniul "Cornul si laptele".

Primariile vor fi cele responsabile cu achizitionarea mierii de albine conform unui proiect de ordonanta de guvern initiat de Ministerul Educatiei relateaza Cotidianul.

Ministerul apreciaza ca mierea este "un stimulent pentru elevii si prescolarii dezavantajati din punct de vedere material si contribuie la reducerea abandonului scolar".

Romania produce anual 19.000 de tone de miere, din care exporta 10.000. Necesarul de miere pentru cei 860.000 de elevi din ciclul primar este de 1.806 tone pentru un an scolar.

CALENDAR DETASARE/SUPLINIRE 2008

Etapa a II-a: DETASAREA LA CERERE

4 august 2008 - actualizarea si afisarea listei cu posturile didactice/catedrele

vacante/rezervate netitularizabile.

23-24 august 2008 - repartizarea, in sedinta publica a cadrelor didactice titulare

care au solicitat detasare la cerere.

Etapa a III-a: SUPLINIREA

18 -19 august 2008 - revalidarea fiselor de inscriere de catre candidati (prin

semnatura); depunerea si inregistrarea dosarelor suplinitorilor cu studii

corespunzatoare postului care nu s-au inscris in perioada 2-20 iunie 2008.

20 august 2008 - desfasurarea probelor practice si a testelor de limba

romana/straina, conform graficului elaborat de inspectorat (pentru candidatii care nu au sustinut aceste probe sau cei care au fost respinsi in perioada 11-14 iulie 2008).

21 august 2008 - afisarea listelor pe specialitati cu candidatii admisi pentru

participare la concurs repartizarea pe sali a candidatilor, la unitatea/unitatile unde se sustine concursul; la inspectoratul scolar se va afisa un centralizator cu locurile de desfasurare a concursului pe discipline.

22 august 2008 - desfasurarea concursului cu probe scrise

23 august 2008 - afisarea rezultatelor.

23-24 august 2008 - inregistrarea si rezolvarea contestatiilor.

25 august 2008 - afisarea rezultatelor definitive.

26 august-1 septembrie 2008 - repartizarea in sedinta publica a suplinitorilor

calificati si solutionarea cererilor de continuitate prin suplinire, conform

prevederilor art. 84-86 din prezenta Metodologie.

Boney M a facut spectacol la Pitesti!

Atmosfera incendiara la Pitesti duminica seara, inaintea partidei de fotbal dintre FC Arges si FC Brasov. Peste 10.000 de oameni au venit pe stadionul "Nicolae Dobrin" pentru a-i vedea si asculta pe legendarii Boney M. Membrii formatiei au fost aplaudati minute in sir, iar pitestenii ceva mai in varsta le-au fredonat melodiile pe care cu drag le ascultau in tinerete si chiar au dansat pe hiturile celor patru vedete.
Spectacolul oferit de Boney M a fost unul pe cinste. Solistul Tony Ashcroft a dansat cu cateva dintre frumoasele Pitestiului, a dat cu mingea in poarta si a facut tumbe pe stadion. El chiar si-a adus aminte de gimnasta Simona Aminar, despre care nu stia ca s-a retras din competitii si chiar a spus ca tine pumnii Romaniei la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Si Liz Mitchell s-a declarat incantata de publicul pitestean si a marturisit ca este microbista pentru ca fiul ei este fotbalist. Dupa un spectacol care a durat mai bine de o ora, membrii formatiei Boney M au fost aplaudati minute in sir si chiar au fost nevoiti sa revina cu unul dintre hiturile care i-a facut celebri. La finalul spectacolului, pitestenii s-au ingramadit sa obtina autografe printre gard. Boney M si-a incheiat reprezentatia la Pitesti cu un tur al stadionului "Nicolae Dobrin".
Pe toata durata prezentei la Pitesti, membrii formatiei Boney M au fost paziti de 20 de bodyguarzi si 30 de politisti comunitari. Pentru recitalul de duminica seara, celebra formatie a primit de la patronul FC Arges, Cornel Penescu, 50.000 de euro. Concertul a fost oferit pitestenilor cu ocazia aniversarii a 55 de ani de istorie a clubului FC Arge

Tabara de creatie la Muzeul de la Golesti

In perioada 11–22 august 2008, la sediul Muzeului Viticulturii si Pomiculturii - Golesti, se va desfasura a II-a editie a taberei de creatie „Arta confectionarii tesaturilor din lana”.
Pe parcursul acestor zile, peste 30 de elevi, insotiti de cadre didactice, parinti si bunici, de la scolile generale nr. 3, 5, 8, 20 si Centrul „Sfantul Andrei” din Pitesti, scoala „Radu Golescu” din Golesti, precum si de la scolile din Sapata, Scoala Speciala Valea Mare, Grup Scolar si Scoala nr. 1 din Stefanesti vor afla tainele confectionarii tesaturilor din lana, sub indrumarea restauratoarei Malvine Vochin. Creatiile micutilor vor fi ulterior expuse prin organizarea unei expozitii temporare, la conacul Golestilor, cele mai bune dintre ele fiind premiate de catre organizatorii si partenerii implicati in actiune, respectiv: Agentia Nationala Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog - Arges, Asociatia sprijin pentru viata si Asociatia suflet pentru suflet XXI. Deschiderea taberei va avea loc luni, 11 august, orele 11.00, la Scoala Sateasca din muzeul in aer liber.

Liceele vor pregati asistenti producatori film-tv si operatori de sunet

Liceele şi şcolile de arte şi meserii nu vor mai pregăti traducători, brokeri sau maiştri, ci se vor ocupa de pregătirea asistent managerilor, adică a secretarelor, sau a operatorilor de sunet. Ministerul Educaţiei a decis să facă câteva modificări în privinţa nomenclatorului de calificări profesionale din preuniversitar pentru a-l adapta la nevoile pieţei muncii. Aceste decizii nu sunt finale, ele fiind parte dintr-un proiect de act normativ supus dezbaterii publice. Unele calificări profesionale au fost eliminate deoarece nu se mai justifică din punct de vedere al tehnologiei actuale. Printre acestea se numără calificările topograf de mină, tehnician conservarea cerealelor şi prepararea nutreţurilor combinate, specialist imagine şi comunicare, tehnician protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor.

De asemenea, au fost introduse meserii precum tehnician iluminare filmare, asistent producător film-tv, operator sunet, asistent regizor artistic sau agent expediţie şi logistică. Unele calificări au fost scindate în două, altele au fost comasate, iar unele dintre ele au căpătat altă denumire. Ultima oară calificările profesionale au fost modificate şi aprobate prin hotărâre de guvern în 31 iulie 2002. Ministerul Educaţiei speră ca, pe termen mediu şi lung, să crească calitatea serviciilor educaţionale, precum şi alinierea la standardele europene.

O saptamna la mare

Argeşenii care vor să petreacă un sejur ieftin pe Litoralul Mării Negre au de astăzi posibilitatea de achi-ziţiona de la agenţiile de turism din judeţ bilete în cadrul programului „O săptămână la mare“. Programul vizează un sejur în extrasezon, începând cu 1 septembrie, iar modalitatea de distribuire a biletelor se bazează pe principiul „primul venit, primul servit“. Sunt disponibile 3 500 de locuri în staţiunile Mamaia, Eforie, Jupiter, Neptun, Venus şi Mangalia la preţuri foarte mici (începând de la 159 de lei de persoană pentru un sejur de 6 nopţi la hoteluri de o stea şi până la 189 de lei un sejur de 6 nopţi la un hotel de trei stele).

Mâine noapte argeşenii pot urmări o spectaculoasă ploaie de stele

În noaptea de marţi (dintre 12 şi 13 august) argeşenii vor putea să asiste la o ploaie de stele căzătoare, un spectacol cosmic ce se repetă anual în luna august. Este vorba de o ploaie de meteori care provin din cometa Swift-Tuttle care se află acum în spatele planetei Uranus. Perseidele, cum este cunoscut acest fenomen astrono-mic, pot fi observate şi cu ochiul liber. Este posibil ca şi în această noapte să fie observate stele căzătoare, perioada de apogeu a Perseidelor fiind 11-15 august. Meteorii reprezintă dârele luminoase lăsate de către meteoriţi la trecerea lor prin mezosferă, stratul atmosferei cuprins între 50 şi 80 de kilometri înălţime faţă de Terra. Atenţie, este vorba de meteori, iar nu de meteoriţi! Meteorul este un fenomen ceresc şi atmosfe-ric, care constă în apariţia pe cer a unui punct luminos care se mişcă foarte repede. Acest lucru este provocat de pătrunderea în atmosferă a particulelor din Cosmos care prin frecare cu aerul sunt volatilizate, ajungând numai rareori sub formă de meteoriţi. Cine doreşte să vadă acest spectacol în toată splendoarea sa trebuie să iasă din oraş, pentru a evita „norul“ de poluare urbană şi iluminatul artificial.

duminică, 10 august 2008

investitiile in scoli la control

Prefectul Ion Popa, însoţit de inspectorul şcolar general Florin Gardin, a inspectat, joi, şcolile din comunele Călineşti, Leordeni, Răteşti şi Căteasca, pentru a vedea cum au fost cheltuiţi banii alocaţi de Guvern pentru reabilitarea acestor instituţii de învăţământ.
În ultimii doi ani, celor patru localităţi le-au fost repartizate 1.600.000 lei, urmând ca în acest an să mai primească alte sume de la Guvern. Cu aceşti bani s-au realizat reabilitări ale construcţiilor deja existente la tâmplăria exterioară (înlocuirea acestora cu geamuri tip termopan), repararea acoperişurilor, finisaje interioare, izolaţii termice, grupuri sanitare moderne şi sisteme de încălzire centrală.
Una caldă, una rece la Căteasca
Tot cu aceşti bani s-a început construirea unei noi clădiri care să adăpostească şcoala în localitatea Căteasca, proces pentru care s-au alocat 8 miliarde lei vechi. Construcţia s-a dovedit a fi necesară, deoarece vechea clădire a fost revendicată şi retrocedată vechiului proprietar şi cu toate acestea, deşi au trecut 4 din cele 7 luni în care firma de construcţii, desemnată în urma licitaţiei, s-a angajat să termine corpul clădirii, lucrările nu au avansat foarte mult. Începerea şcolii aici nu este însă pusă sub semnul întrebării, întrucât proprietarul fostei clădiri este dispus să lase continuarea activităţii educaţionale atât timp cât este necesar. Tot în localitatea Căteasca apare exemplul de bună gestionare a fondurilor de la Guvern de către responsabilii Şcolii cu clasele I-VIII şi Grădiniţei Gruiu, unde cu 2 miliarde şi jumătate lei vechi s-a renovat şi amenajat întreaga clădire. Tot de o nouă construcţie se vor bucura şi preşcolarii şi şcolarii din ciclul primar ai localităţii Leordeni. „Practic, am intrat pe ultima sută de metri înaintea începerii anului şcolar. A mai rămas o lună până când elevii şi profesorii îşi vor relua activitatea, iar vizitele noastre de acum, la şcolile din judeţ, nu se vor a fi unele care să sperie autorităţile locale. Dezideratul nostru este să venim în întâmpinarea lor, să vedem stadiul lucrărilor la aceste şcoli, modul în care au fost gestionaţi banii de la Guvern pentru educaţie şi să fim siguri că elevii din mediul rural vor avea condiţii de învăţat la fel de bune ca şi cei de la oraş. Mă bucur să văd că se lucrează pentru renovare, ba mai mult, se construiesc şi şcoli noi, ceea ce e şi mai bine, iar acolo unde stadiul de activitate nu este cel optim am primit garanţii că totul va fi în regulă până la 15 septembrie”, a precizat prefectul Ion Popa.

Un argesean s-a clasat al doilea pe lista admisilor la Facultatea de Politie

Peste 2.000 de candidati din toata tara si-au depus dosarele, iar dintre acestia 180 au fost argeseni, ei optand pentru a deveni ofiteri de politie. In cadrul Academiei, s-a organizat concurs si pentru Jandarmerie, Politia de Frontiera si Penitenciare. Pentru Facultatea de Politie au fost scoase la concurs 355 de locuri, iar pe acestea au candidat peste 1.400 de persoane, printre care si tinerii argeseni.
Al doilea clasat pe lista admisilor la facultate este un argesean: Mihai Dragusin a obţinut media 9,40 si nu a fost la mare diferenta de cel care s-a aflat in fruntea listei.

Incep Sarbatorile Argesului si Muscelului

Luni, 11 august, de la ora 17.00, la Teatrul ,,AL. Davila” din Pitesti, va avea loc deschiderea oficiala a Sarbatorilor Argesului si Muscelului, editia a II-a. Timp de o luna de zile, argesenii si muscelenii se vor bucura de lansari de carte, concursuri, aniversari, dar si spectacole, joc si voie buna.
Manifestarile vor debuta cu Festivalul International de Folclor „Carpati 2008”, editia a XXV-a, jubiliara. In cadrul acestui festival vor participa grupuri din: Bulgaria, Grecia, India, Mexic, Polonia, Spania, Turcia, precum si ansambluri folclorice din judetul Arges. Festivitatea de primire se va organiza in sala de spectacole a Teatrului ”Al. Davila” din Pitesti, prilej cu care presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, va deschide oficial Sarbatorile Argesului si Muscelului, editia a II-a, 2008.
Incepand cu ora 18.00, va avea loc parada ansamblurilor folclorice pe traseul Teatrul „Al. Davila” – Piata „Vasile Milea”, iar la ora 19.00 va fi inmanat Trofeul Festivalului International de Folclor „Carpati 2008” tuturor grupurilor participante. Va urma un spectacol coregrafic in Piata ”Vasile Milea”, dupa care, in jurul orei 21.00, ansamblurile participante vor da o reprezentatie pe platoul din fata Primariei Pitesti, la Fantana Muzicala.

Participare SIMPOZION

Pe 28 august va avea loc prima editie a Simpozionului National cu tema "Ziua nediscriminarii in Romania", organizat de Asociatia "Glasul Romilor Pro Europa" Romania si Filiala Judeteana Teleorman a "Partidei Romilor Pro Europa", impreuna cu partenerii: Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Casa Corpului Didactic Teleorman, Biroul Judetean pentru Romi Teleorman si Scoala cu clasele I - VIII Tatarastii de Sus.

Simpozionul se desfasoara in conformitate cu Legislatia Ministerului Educatiei si Cercetarii: Notificarea numarul 42. 622 din 25 Octombrie 2006, privind derularea unor activitati specifice invatãmantului pentru romi si Notificarea numarul 43. 897 din 14 Noiembrie 2006, privind Calendarul romilor cu destinatie scolara.
Oiectivele simpozionului sunt:
- lupta impotriva tuturor formelor de discriminare in educatiei;
- lupta impotriva segregarii;
- lupta impotriva neaplicarii legislatiei in toate unitatile scolare;
- rolul si importanta O. N. G. in viata romilor;
- implicarea activistului rom in viata comunitatii;
- rolul liderului formal si informal intr-o comunitate;
- drepturile si obligatiile elevilor romi in scolile cu predare in Limba Romana si nu numai;
- ordine si notificari M. E. C. T. cu privire la elevii romi.
Comunicarea titlului lucrarii, numele si prenumele autorului / autorilor, unitatea / unitatile de invatamant se fac pana la data de 10 August, la telefon 0745/881101 sau la adresa de e-mail silviudulceanu@yahoo.com;
Pentru sectiunea A (comunicari si referate metodico-stiintifice) taxa de participare este de 25 ron, iar pentru sectiunea B (tiparirea unei carti continand rezumatele lucrarilor participantilor) este de 40 ron, achitata prin Mandat Postal la adresa: Dulceanu Silviu, Str. 1907, nr. 11, municipiul Alexandria, jud. Teleroman.

Participare SIMPOZION

Scoala Gimnaziala "Lucian Blaga" Jibou, impreuna cu partenerii sai, organizeaza in data de 20 septembrie, la Jibou, Simpozionul National "Multiculturalitate si interculturalitate in spatiul european".

Obiectivele simpozionului sunt cunoasterea, pastrarea si transmiterea elementelor de cultura, traditie, religie etc. specifice minoritatilor din diverse zone ale tarii.Pot partcipa elevi si cadre didactice din diferite zone ale judetului/tarii precum si formatii cultural-artistice din judet/tara.
Sectiunile simpozionului vor fi:
1: Comunitati etnice/multiculturale din judet/tara. Descrierea comunitatilor (articole, studii, referate);
2: Materiale reprezentative: desene executate in diferite tehnici;
3: Proiecte, parteneriate, activitati legate de tema simpozionului;
Taxa de participare si publicarea materialului este de 40 lei. Suma va fi depusa in contul RO84BTRL03201201K83428XX, deschis la Banca Transilvania, sucursala Zalau.
Persoane de contact sunt prof. Emil Pop-Cozac - tel. 0747.994524, e-mail popcozac@yahoo.com si Margareta Muntean - tel. 0751.067567.

La Bucuresti va avea loc Congresul National al Invatatorilor din Romania si al Invatatorilor Romani de peste hotare

In 6-7 septembrie va avea loc la Palatul Parlamentului Congresul National al Invatatorilor din Romania si al Invatatorilor Romani de peste Hotare. Congresul se desfasoara sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si al Camerei Deputatilor.

Cei doritori sa participe la congres trebuie sa depuna pana in 5 august printr-un mandat postal 30 lei in contul IBAN RO32CECEAR0137RON0355948 al Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania (cod fiscal 23564572), deschis la CEC Bank Arad (sucursala CEC Bank Arad are adresa Arad B-dul Revolutiei nr.5-7 cod postal 310139).
La congres va exista si o secventa in care vor conferentia personalitati din domeniul stiintelor educatiei si vi se va elibera o diploma cu antetul ministerului care sa ateste acest lucru.
Informatii suplimentare despre congres puteti gasi pe forumul www.aiarad.ro, pe forumul pentru invatamant primar de pe www.didactic.ro si la numerele de telefon 0723.259290, 0744.195155 sau la adresa de email vioreldolha@yahoo.com.

Presedintele AEACE vrea sa dea in judecata Ministerul Educatiei

Presedintele Agentiei de Evaluare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, intentioneaza sa atace in instanta Ordinul privind aprobarea metodologiei de desfasurare a examenului de bacalaureat, sustinand ca acesta este ilegal, intrucat prevede sanctiuni pentru profesorii evaluatori care nu sunt incluse in Statutul Personalului Didactic si nici in Legea Invatamantului.
Gheorghe Radulescu a precizat ca a depus la MECT, pe 5 august, o adresa prin care solicita revocarea ordinului de ministru privind aprobarea calendarului si metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2008, ordin care instituie competenta angajarii raspunderii disciplinare in sarcina inspectoratelor judetene si al municipiului Bucuresti.
"Un ordin de ministru este doar un act administrativ si nu poate sa deroge de la lege, care este una organica, validata de Parlament prin vot. In lege nu exista dispozitii derogatorii cu privire la angajarea raspunderii disciplinare, asa incat nu pot fi considerate ca unice organe disciplinare deoarece angajatul raspunde disciplinar ca personal didactic", a explicat Radulescu.
In opinia sa, prin acest ordin, se pune in discutie legalitatea organizarii bacalaureatului. Potrivit presedintelui AEACE, in cazul in care instanta ii va da castig de cauza, se vor anula sanctiunile date.
Radulescu a spus ca detine informatii potrivit carora pentru trecerea unei probe a examenului de bacalaureat care va incepe in 18 august se percepe o "taxa" de 1.000 de euro, iar pentru toate probele 6.000 de euro.
El a acuzat ca mai multi profesori au fost sanctionati de inspectorate prin interzicerea dreptului de a mai participa la examen, lucru pe care-l considera "ilegal".

In replica, consilierul ministrului Educatiei Mirabela Amarandei a declarat ca a primit sesizarea lui Gheorghe Radulescu, iar MECT ii va da un raspuns, in termenul legal de 30 de zile. "Ordinul privind aprobarea metodologiei a fost dat in conformitate cu prevederile legale. Ce face Gheorghe Radulescu este un gest iresponsabil al unui om disperat, un atac la vietile a peste 220.000 de elevi care au sustinut bacalaureatul si a peste 400.000 de parinti. Putea sa-si manifeste acest asa-zis simt civic, daca se poate vorbi despre asa ceva, in momentul in care metodologia de bacalaureat a sesiunii 2008 a fost supusa dezbaterii publice. Atunci dumnealui putea face observatii", a spus Amarandei.
Metodologia privind bacalaureatul din acest an a fost pusa in dezbatere publica in luna august a anului 2007.
Consilierul ministrului a amintit totodata ca presedintele AEACE a participat la examenul de bacalaureat 2008, "pe metodologia pe care o cunostea si pe care si-a dat semnatura ca profesor corector".

Unitatile scolare trebuie sa depuna in perioada 1-10 octombrie raportul intern de evaluare

Unitatile din invatamantul preuniversitar de stat sau particulare acreditate sau cu autorizatie provizorie, precum si gradinitele cu personalitate juridica acreditate trebuie sa inainteze in format electronic Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, in perioada 1-10 octombrie, raportul de evaluare interna pe anul scolar 2007-2008, potrivit unei note publicate pe site-ul Ministerului Educatiei.

Potrivit legislatiei privind calitatea in educatie, unitatile din invatamantul preuniversitar de stat sau particulare acreditate sau avand autorizatie provizorie trebuie sa realizeze anual un raport de evaluare interna.
Aceasta masura a fost luata in urma cu un an si se face doar, la cererea agentiei, pentru unitatile acreditate.
Rapoartele pot fi trimise pe adresa de internet aracip@medu.edu.ro. In denumirea documentului electronic se vor preciza judetul, localitatea, denumirea unitatii de invatamant si tipul unitatii de invatamant (de stat sau particular, acreditata sau autorizata provizoriu.

Ultima repartizare a absolventilor clasei a VIII-a incepe pe 1 septembrie

In intervalul 1-10 septembrie va avea loc o ultima repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizati in etapele precedente, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara ulterior etapelor anterioare.

Inscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere, compusa din media generala obtinuta la tezele cu subiect unic, respectiv la examenul de capacitate, pentru absolventii de pana in 2003 inclusiv, ori la testele nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007, si media generala de absolvire a claselor a V-VIII. Ambele au o pondere de 50% fiecare.
Exceptie fac liceele si clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin si probe de verificare a cunostintelor la limba materna.
Potrivit Ministerului Educatiei, dupa ultima etapa de repartizare, cea din iulie, au ramas neocupate la nivel national 1.634 locuri la liceu si 28.448 de locuri la scolile de arte si meserii.

Ministerul Educatiei a facut publica lista cu posturile netitularizabile ramase vacante

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat pe portalul sau lista cu posturile didactice/catedrele netitularizabile ramase vacante, inclusiv a celor titularizabile neocupate care au devenit netitularizabile si a posturilor didactice/catedrelor rezervate, potrivit calendarului ministerului. De asemenea, o situatie a posturilor trebuie afisata la fiecare inspectorat scolar.

Un numar de 6.606 candidati reprezentand 58,71% din totalul celor 11.251 care au obtinut note intre 7 si 10 la concursul national de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar, si care au participat saptamana trecuta la repartitia computerizata, au fost repartizati pentru posturile de titulari. Un numar de 4.645 de candidati au ramas nerepartizati, reprezentand 41,29% dintre cei cu optiuni.
Din totalul de 2.264 de absolventi din promotiile 2008 care au obtinut note intre 7-10, in aceasta etapa au depus optiuni 1.973 (87,14%) si au fost repartizati 1.073 (54,38% dintre cei care au depus optiuni). Au fost ocupate, in urma repartitiei, 3.689 de posturi titularizabile in mediul urban si alte 2.917 in mediul rural.
Principala cauza care a provocat nerepartizarea cadrelor didactice a fost numarul mare de candidati care au obtinut note intre 7 si 10 raportat la numarul mic de posturi titularizabile. De exemplu, pentru posturile de invatatori au fost 2.904 de candidati cu note intre 7 si 10, respectiv 1.018 posturi titularizabile, la biologie 563 de candidati cu note intre 7 si 10 pe 177 de posturi titularizabile, iar la istorie 740 de candidati cu note intre 7 si 10 pe 106 posturi titularizabile. Alte cauze ale nerepartizarii au fost depunerea unui numar insuficient de optiuni de catre unii candidati si depunerea de optiuni pe posturi pentru care nu erau indeplinite toate conditiile (probe practice sau orale, avize sau atestate).
Cele 5.218 posturi titularizabile (3689 din mediul urban si 2430 din mediul rural) neocupate in etapa de repartizare computerizata, devin netitularizabile si se ocupa impreuna cu celelalte posturi netitularizabile in perioada 23 august - 1 septembrie 2008, in sedinta publica, prin detasare la cerere si suplinire.
Candidatii ramasi nerepartizati si cei care au obtinut cel putin nota 5 vor fi repartizati in perioada 23 august - 1 septembrie 2008, in sedinta publica, prin detasare la cerere si suplinire pe cele 52.785 posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile.
Candidatii care au obtinut note sub 5 sau care nu au participat la concursul din 16 iulie 2008 au posibilitatea de a participa la concursul pentru suplinire din 22 august 2008.
La concursul pentru ocupare posturilor vacante din invatamant s-au prezentat 35.531 candidati, dar au fost evaluate lucrarile a doar 32.434 de candidati, restul apartinand persoanelor care fie s-au retras in timpul concursului, fie au fost eliminate din concurs.

Profesorii care vor preda Istoria comunismului in licee vor lua lectii

Pentru a putea preda cursul optional de Istoria comunismului, care va fi accesibil liceenilor incepand din septembrie, profesorii vor lua, mai intai, ei insisi lectii, de la cercetatorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care au redactat manualul cursului.
La cursurile programate pe 4 si 5 septembrie vor participa 50 de profesori de istorie, care vor deveni, la randul lor, formatori in acest domeniu. Profesorii vor fi alesi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, in functie de rezultatele avute in acest demers stiintific.
"Profesorii care vor preda noua materie trebuie sa fie instruiti in acest domeniu, pentru ca acesta nu este un curs obisnuit de istorie, ci aduce informatii noi, privind implicatiile psihologice, politice si sociale ale regimului comunist in Romania",Manualul dupa care va fi predat noul curs se va numi "O istorie a comunismului".
Profesorii de istorie considera cursul util pentru formarea sociala a liceenilor, pentru ca acestia vor putea avea informatii clare despre perioada comunista si vor fi ajutati sa faca conexiuni intre societatea in care traiesc si perioada imediat anterioara. "Pentru a se informa despre aceasta perioada, tinerii din ziua de azi au acces la surse diverse, asa ca informatia este de multe ori distorsionata. Elevii care au acum 17 sau 18 ani sunt socati sa afle ca parintii lor se uitau la un singur canalTV care transmitea 2-3 ore pe zi. Intelegand cum s-a ajus aici, vor intelege mai bine democratia si valorile societatii actuale. Pana la urma, scoala trebuie sa educe cetateni", spune Mihai Manea, profesor de istorie la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Capitala.
Profesorul Manea considera ca propunerea unui astfel de curs a fost facuta in cel mai potrivit moment, pentru ca, acum, cercetatorii comunismului au o perspectiva clara asupra acestei perioade.

Manualul care va fi folosit la curs, realizat de sase cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, va fi lansat la inceputul lunii septembrie si ii are ca referenti pe Stelian Tanase si pe Neagu Djuvara. "Lansarea manualului <> se va face in septembrie si va fi o aparitie editoriala inedita, pentru ca este vorba de o carte complexa, cu texte, documente, grafice, imagini si analize care urmaresc sa-i ajute pe copii sa gandeasca singuri. In plus, tonul manualului este unul obiectiv, pasnic, asa ca ar putea fi util oricui vrea sa aiba informatii clare despre acest regim politic", precizeaza inspectorul Doru Dumitrescu, din cadrul Comisiei Nationale de Istorie de pe langa Ministerul Educatiei.

Pe 24 iulie, Ministerul Educatiei a anuntat ca, din anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea alege sa studieze, la cursurile optionale, istoria comunismului romanesc. Ulterior, profesorii si elevii care au participat la Scoala de Vara de la Sighet au cerut ministerului ca studiul represiunii comuniste sa fie oobligatoriuin liceu, iar Istoria Romaniei sa fie inclusa, din nou, intre probele impuse la examenul de bacalaureat.

Subiectele BAC 2009 la SECRET

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de metodologie pentru examenul de bacalaureat de anul viitor şi a tezelor cu subiect unic în anul şcolar 2008-2009.
Timp de o lună, ministerul aşteaptă propunerile profesorilor, sindicatelor, părinţilor sau ale celor interesaţi pentru a decide dacă subiectele vor mai fi sau nu publicate pe net înaintea examenelor. Ministerul a şters articolul din metodologie în care se precizează că subiectele vor fi făcute publice, lăsând doar explicaţia că Centrul Naţional de Evaluare se va ocupa de realizarea conţinutului de la bacalaureat.
Tot în acest proiect, MECT anunţă că profesorii evaluatori trebuie să asigure confidenţialitatea conţinutului lucrărilor corectate şi au obligaţia de a preda telefoanele mobile pe întreaga perioadă de evaluare, potrivit proiectului privind metodologia de organizare a examenului de bacalaureat de anul viitor.