duminică, 10 august 2008

Profesorii care vor preda Istoria comunismului in licee vor lua lectii

Pentru a putea preda cursul optional de Istoria comunismului, care va fi accesibil liceenilor incepand din septembrie, profesorii vor lua, mai intai, ei insisi lectii, de la cercetatorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care au redactat manualul cursului.
La cursurile programate pe 4 si 5 septembrie vor participa 50 de profesori de istorie, care vor deveni, la randul lor, formatori in acest domeniu. Profesorii vor fi alesi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, in functie de rezultatele avute in acest demers stiintific.
"Profesorii care vor preda noua materie trebuie sa fie instruiti in acest domeniu, pentru ca acesta nu este un curs obisnuit de istorie, ci aduce informatii noi, privind implicatiile psihologice, politice si sociale ale regimului comunist in Romania",Manualul dupa care va fi predat noul curs se va numi "O istorie a comunismului".
Profesorii de istorie considera cursul util pentru formarea sociala a liceenilor, pentru ca acestia vor putea avea informatii clare despre perioada comunista si vor fi ajutati sa faca conexiuni intre societatea in care traiesc si perioada imediat anterioara. "Pentru a se informa despre aceasta perioada, tinerii din ziua de azi au acces la surse diverse, asa ca informatia este de multe ori distorsionata. Elevii care au acum 17 sau 18 ani sunt socati sa afle ca parintii lor se uitau la un singur canalTV care transmitea 2-3 ore pe zi. Intelegand cum s-a ajus aici, vor intelege mai bine democratia si valorile societatii actuale. Pana la urma, scoala trebuie sa educe cetateni", spune Mihai Manea, profesor de istorie la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Capitala.
Profesorul Manea considera ca propunerea unui astfel de curs a fost facuta in cel mai potrivit moment, pentru ca, acum, cercetatorii comunismului au o perspectiva clara asupra acestei perioade.

Manualul care va fi folosit la curs, realizat de sase cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, va fi lansat la inceputul lunii septembrie si ii are ca referenti pe Stelian Tanase si pe Neagu Djuvara. "Lansarea manualului <> se va face in septembrie si va fi o aparitie editoriala inedita, pentru ca este vorba de o carte complexa, cu texte, documente, grafice, imagini si analize care urmaresc sa-i ajute pe copii sa gandeasca singuri. In plus, tonul manualului este unul obiectiv, pasnic, asa ca ar putea fi util oricui vrea sa aiba informatii clare despre acest regim politic", precizeaza inspectorul Doru Dumitrescu, din cadrul Comisiei Nationale de Istorie de pe langa Ministerul Educatiei.

Pe 24 iulie, Ministerul Educatiei a anuntat ca, din anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea alege sa studieze, la cursurile optionale, istoria comunismului romanesc. Ulterior, profesorii si elevii care au participat la Scoala de Vara de la Sighet au cerut ministerului ca studiul represiunii comuniste sa fie oobligatoriuin liceu, iar Istoria Romaniei sa fie inclusa, din nou, intre probele impuse la examenul de bacalaureat.