luni, 11 august 2008

Legea "anti fast-food" in dezbatere publica

Saptamana aceasta, lista elaborata de Ministerul Sanatatii ce contine alimentele propuse spre a nu mai fi comercializate in incinta gradinitelor si a scolilor, este supusa dezbaterii publice.

NewsIn relateaza ca vor fi interzise alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare exceptie facand sandvisurile, care vor putea avea peste 350 de calorii.

Lista mai contine produse ce au un continut mare de grasimi pe suta de grame cum ar fi hamburgerii, cartofii prajiti, pizza sau produsele de patiserie. Elevii nu vor mai putea cumpara prajituri, bomboane, acadele si sucuri carbogazoase datorita continutului mare de zahar. Nici alimentele sarate nu lipsesc de pe lista Ministerului: chips-urile, snacks-urile, covrigeii si alunele sau semintele sarate sunt propuse spre a fi interzise datorita continutului de peste 1,5 grame de sare pe 100 de grame de produs.

Bauturile care vor putea fi vandute in incinta scolilor si gradinitelor vor fi apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume.

Lactatele, fructele si legumele vor fi printre singurele alimente care se vor putea comercializa in scoli fara restrictii.

Lista va fi definitivata si va deveni lege printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, dupa dezbaterea publica ce va avea loc saptamana aceasta.