Presedintele Agentiei de Evaluare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, intentioneaza sa atace in instanta Ordinul privind aprobarea metodologiei de desfasurare a examenului de bacalaureat, sustinand ca acesta este ilegal, intrucat prevede sanctiuni pentru profesorii evaluatori care nu sunt incluse in Statutul Personalului Didactic si nici in Legea Invatamantului.
Gheorghe Radulescu a precizat ca a depus la MECT, pe 5 august, o adresa prin care solicita revocarea ordinului de ministru privind aprobarea calendarului si metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2008, ordin care instituie competenta angajarii raspunderii disciplinare in sarcina inspectoratelor judetene si al municipiului Bucuresti.
"Un ordin de ministru este doar un act administrativ si nu poate sa deroge de la lege, care este una organica, validata de Parlament prin vot. In lege nu exista dispozitii derogatorii cu privire la angajarea raspunderii disciplinare, asa incat nu pot fi considerate ca unice organe disciplinare deoarece angajatul raspunde disciplinar ca personal didactic", a explicat Radulescu.
In opinia sa, prin acest ordin, se pune in discutie legalitatea organizarii bacalaureatului. Potrivit presedintelui AEACE, in cazul in care instanta ii va da castig de cauza, se vor anula sanctiunile date.
Radulescu a spus ca detine informatii potrivit carora pentru trecerea unei probe a examenului de bacalaureat care va incepe in 18 august se percepe o "taxa" de 1.000 de euro, iar pentru toate probele 6.000 de euro.
El a acuzat ca mai multi profesori au fost sanctionati de inspectorate prin interzicerea dreptului de a mai participa la examen, lucru pe care-l considera "ilegal".
In replica, consilierul ministrului Educatiei Mirabela Amarandei a declarat ca a primit sesizarea lui Gheorghe Radulescu, iar MECT ii va da un raspuns, in termenul legal de 30 de zile. "Ordinul privind aprobarea metodologiei a fost dat in conformitate cu prevederile legale. Ce face Gheorghe Radulescu este un gest iresponsabil al unui om disperat, un atac la vietile a peste 220.000 de elevi care au sustinut bacalaureatul si a peste 400.000 de parinti. Putea sa-si manifeste acest asa-zis simt civic, daca se poate vorbi despre asa ceva, in momentul in care metodologia de bacalaureat a sesiunii 2008 a fost supusa dezbaterii publice. Atunci dumnealui putea face observatii", a spus Amarandei.
Metodologia privind bacalaureatul din acest an a fost pusa in dezbatere publica in luna august a anului 2007.
Consilierul ministrului a amintit totodata ca presedintele AEACE a participat la examenul de bacalaureat 2008, "pe metodologia pe care o cunostea si pe care si-a dat semnatura ca profesor corector".