marți, 1 decembrie 2009

Au aparut modele de teste pentru admitere


Au aparut, in sfarsit, modele de teste pentru admitere pe www.subiecte2010.edu.ro

luni, 30 noiembrie 2009

"Sperante argesene"


În weekend s-au desemnat câştigătorii Festivalului-concurs de muzică uşoară şi cultă „Speranţe argeşene”, organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, sub egida Consiliului Judeţean Argeş. În cele ce urmează vă prezentăm, în ordinea crescătoare a premiilor, elevii premiaţi de juriu, clasaţi pe primele patru locuri.
----La secţiunea muzică cultă (7-10 ani): Sebastian Georgescu (pian) - Şcoala de Artă Câmpulung, Răzvan Alexandru Burcea (pian) - Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Piteşti, Maria Irena Găleşanu (pian) - Şcoala de Artă Câmpulung şi Nicola Cristina Stana (vioară) - Şcoala de Artă Câmpulung. La categoria 11-14 ani: Theodora Ciurezu (vioară) - Şcoala de Artă Câmpulung, Diana Stoica (pian) - Şcoala de Artă Câmpulung, Vlăduţ Ştefan Beliţă (vioară) - Liceul „Dinu Lipatti” şi Rudy Alexandra Nica (pian) - Liceul „Dinu Lipatti”.
--- La secţiunea muzică cultă, disputată între Şcoala Populară de Artă Piteşti şi şcoli generale (7-10 ani): Vlad Alexandru Dincă (chitară) – Şcoala Nr. 2 Piteşti, Liviu Ştefan Popa (pian) - Şcoala „George Topârceanu” Mioveni, Diana Zhao (pian) - Şcoala de Artă Piteşti şi Gabriel Eduard Neacşa (vioară) – Şcoala de Artă Piteşti. La categoria 11-14 ani: Bianca Măriuca Popa (pian) - Şcoala „G. Topârceanu”, Teodor Gabriel Roşu (chitară) - Şcoala de Arte din Curtea de Argeş, Andrei Grosu (tubă) – Şcoala Nr. 1 Topoloveni şi Veronica Andrada Frigioescu (chitară) – Şcoala de Arte Piteşti.
---La secţiunea muzică uşoară (7-10 ani): Maria Georgiana Costache - Şcoala Nr. 14 Piteşti, Lorena Manu – Şcoala de Artă Câmpulung, Flora Marina Sturz – Şcoala „Liviu Rebreanu” Mioveni, Alexandra Badea - Şcoala de Artă Piteşti, Dan Eugen Popa - Şcoala de Artă Piteşti şi Andreea Stephania Costache – Şcoala Nr. 15 Piteşti. La categoria 11-14 ani: Anca Dună – Şcoala Nr. 5 Piteşti, Vlad Oncioiu - Şcoala Nr. 14 Piteşti, Diana Ioana Dicuţ - Palatul Copiilor Piteşti şi Nicola Soare – Şcoala Nr. 3 Piteşti.
De asemenea, au fost acordate Premii Speciale următorilor: Bogdan Leca, Delia Taşbac, Emilia Taşbac, George Iulian Dobre, Alexandra Ioana Cimpurică, Ştefan Alistar, Radu Andrei Duinea, Ely Beniamin Mihai, George Dinescu, Roxana Nicoleta Radu, Andrei Cristian Grigore, Iulia Dobre, Ştefan Octavian Sterea, „Minidemo”, Nicola Soare, Ştefania Adriana Broştescu, Diana Maria Ştefănescu, DUO (Băluţă şi Marin), Roxana Nicoleta Radu, Robert Gabriel Ciortan, Dan Macavei, Cristal Trupa, Alexandra Cristiana Vişan, Mihai Claudiu Matei, Bianca Ioana Guiman şi Anda Elena Georgescu.

Vaccinul antigripal a ajuns si in Arges

Cele 23.000 de doze de vaccin contra gripei porcine au ajuns la Pitesti si au fost deja depozitate la sediul Direcţiei de Sanatate Publica Arges. Distribuirea dozelor se va face de luni, iar in prima etapa de vaccinare vor fi imunizate urmatoarele grupe la risc: personal medico-sanitar, jandarmerie, poliţie, studenţi ai facultaţilor si colegiilor de stat si private - cursuri de zi, elevi ai scolilor postliceale -cursuri de zi, elevii din unitaţile de invaţamint liceal de stat si private, incepind cu virsta de 16 ani. Luni vor primi vaccinurile cadrele medicale, iar de miercuri, de cand va fi reluata scoala, si unitaţile scolare, prin medicii din cabinete. In unitatile de invatamant se vor face liste cu elevii si studentii care vor sa se vaccineze, deoarece atata timp cat vaccinul nu este obligatoriu pot exista si personae care vor refuza. Reacţiile adverse care pot aparea sunt asemanatoare cu cele date de vaccinul gripal sezonier: roseaţa la locul inţepaturii, durere la locul injectarii, usoare stari febrile si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore, in cazul organismelor cu sistemul imunitar scazut, pot aparea stari pseudo-gripale din cauza reacției organismului in incercarea de a produce anticorpii protector. Orice reacţie adversa va fi adusa la cunostinţa medicilor de la DSP, care o vor raporta la Ministerul Sanataţii. Vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicina sau zahar. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezinta simptomatologie febrila, fiind necesara reprogramarea acestora la o data ulterioara.
Pana astazi, in Arges au fost confirmate 29 de cazuri de imbolnavire cu virusul gripal AH1N1. Ultimele opt personae bolnave sunt un adult si sapte elevi: unul de la Scoala din Cateasca, din clasa a VI-a A, unul de la Colegiul Naţional I.C. Bratianu, din clasa a XII-a I, doi de la Colegiul Naţional Alexandru Odobescu, din clasa a IX-a A, si trei de la Scoala Nr. 11 din Pitesti, din doua clase: a XII-a B si a VIII-a B.

vineri, 27 noiembrie 2009

Gripa AH1N1:O clasă a Colegiului Odobescu este închisă


Au fost confirmate 3 cazuri noi de îmbolnăviri
Alte trei confirmări cu virusul gripal AH1N1 s-au înregistrat ieri la Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Deşi aveau simptome pentru gripă sezonieră, cei trei bolnavi, în urma ana-lizelor de la Institutul Cantacuzino, au fost depistaţi cu gripă porcină. La fiecare dintre cele trei cazuri perioada de 7 zile în care aceştia trebuiau trataţi cu Tamiflu a trecut, însă bolnavii rămân în continuare sub atenţia medicului. Aceştia se află la domiciliu, izolaţi.

O clasă a Colegiului Odobescu este închisă
Cele nouă suspici-uni de gripă sezonieră înregistrate miercuri la DSP încă nu s-a confirmat, însă directorul DSP Argeş, Anca Alexandrescu, a declarat că este posibil ca unele dintre aceste suspiciuni să se confirme cu AH1N1. Se pare că au apărut alte 3 confirmări:
l un elev de clasa a IX-a, la Liceul Alexandru Odobescu. Clasa a fost închisă încă de ieri şi dezinfectată. Va sta închisă până miercuri, săptămâna viitoare.
l o tânără de 24 de ani, de asemenea, a fost depistată cu gripa nouă, deşi, iniţial avea simptome pentru gripă sezonieră. „Aici este vorba de un caz mai delicat, deoarece are un copil de numai 9 luni şi trebuie să urmărim cu atenţie acest caz. Tânăra este bine, însă trebuie să urmărim ca micuţul să nu se îmbolnăvească.“, a declarat directorul DSP Argeş.
l un băiat din Piteşti, care învăţa în Craiova a fost şi el depistat cu virusul gripei porcine. Tânărul se află acasă, în Piteşti, acesta renunţând la cursuri, pe perioada cât este bolnav.
Sursa: TOP

duminică, 22 noiembrie 2009

Zile fara plata


20.11.2009

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a transmis astăzi, 20 noiembrie, inspectoratelor şcolare judeţene (ISJ), o notă în care sunt atenţionate ca au obligaţia de a respecta prevederile articolului 10 din Legea 329/2009. Astfel, urmare a consultărilor formale şi informale avute în ultima perioadă de MECI cu unii membri de sindicat, cadre didactice, părinţi şi autorităţi locale, trebuie respectate următoarele prevederi:
1. Acordarea de zile libere fără plată în data de 30 noiembrie 2009, precum şi în intervalul 14-18 decembrie 2009, în vederea diminuării chetuielilor de personal prevăzute pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009.
2. Inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia de a informa conducerile unităţilor de învăţământ în legătură cu decizia ministerului şi de o a pune în aplicare. De asemenea, ISJ-urile trebuie să se asigure că în fiecare unitate de învăţământ există un program pentru recuperarea materiei aferente zilelor în care nu se susţin cursuri.

joi, 19 noiembrie 2009

Caz de gripa la BRATIANU


Directia de Sanatate Publica Arges a primit confirmarea unui nou caz de gripa cu virusul AH1N1.Este vorba despre o eleva de clasa a IX-a de la Colegiul National IC Bratianu Pitesti. Adolescenta nu s-a mai prezentat de pe 9 noiembrie la scoala, fiindca s-a simtit rau, iar in acest fel, s-a putut preveni infectarea colegilor ei. Initial, suspecata de noua gripa, fata a fost izolata la domiciliu, sub tratament, si i s-au recoltat probe de secretii din nas si din gat, care au fost trimise apoi spre analiza la Institutul Cantacuzino, din Capitala. Rezultatele de la Bucuresti au confirmat ca fata are gripa cu noul virus AH1N1. Dupa aflarea rezultatelor, s-a luat legatura cu medicul de la Boli Infectioase, care a trata-o, iar pacientei i s-a recomandat tratament cu Tamiflu. In afara de acest caz, in ultimele zile nu a mai fost inregistrat, in judetul nostru, nici un suspect de gripa noua sau gripa sezoniera.
Acesta este cel de-al 16-lea caz de gripa noua in judetul nostru si al treilea dintr-o scoala, dupa ce, saptamina trecuta, au fost diagnosticati cu noua gripa copii din grupa franceza de la Scoala Nr.10 si elevi de la Colegiul Dimitrie Dima, din Pitesti.

Azi începe la Piteşti o campanie de prevenire a consumului de alcool în rândurile tinerilor



Astăzi debutează la Piteşti o campanie de prevenire a consumului de alcool în rândurile tinerilor sub 18 ani, campanie care se derulează în cadrul programului pilot pentru Piteşti (şi în România) DRAIN. Este vorba de un program început de o organizaţie olandeză de prevenire a consumului de alcool în rândurile tinerilor cu care autorităţile locale vor semna tot astăzi un protocol de colaborare. Directorul acestei organizaţii, Wim van Dalen, va fi prezent la Piteşti cu această ocazie. După semnarea protocolului va avea loc în Piaţa Primăriei, la ora 10,00, o manifestare la care participă circa 200 de elevi care vor avea asupra lor diverse materiale promoţionale ale acestei campanii. În programul zilei de astăzi este inclusă şi o vizită la Şcoala 6 din Piteşti. Programul se va derula cel puţin pentru o perioadă de trei luni.

NOTA MECI





Ca urmare a atitudinii ferme adoptate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ referitoare la Nota MECI nr.78103/16.11.2009, ministerul revine cu “Precizari privind aplicarea prevederilor art.10 din Legea nr.329/2009”.

Vă sugerăm ca soluţiile optime pentru aplicarea acestei legi să fie în conformitate cu prevedrile Codului Muncii şi clauzele Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învăţământ.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Caz de gripa la Colegiul DIMA



Inca 89 de cazuri de gripa noua au fost confirmate in ultimele 24 de ore, in Romania, la acest moment inregistrandu-se un numar total de 1.146 de cazuri! Pitestiul nu face nici el exceptie, aici inregistrandu-se alte patru noi cazuri, alaturi de Botosani (37), Bucuresti (30), cate doua cazuri in Constanta, Dolj, Harghita, Iasi, Prahova, Teleorman si Ilfov si cate un caz in Covasna, Giurgiu, Hunedoara si Timis.

In plus, la Pitesti cursurile au fost suspendate la Colegiul Dimitrie Dima Pitesti – clasa a X-a B si la Scoala Franceza – clasa cu 5 elevi (grupe de varsta diferite), informeaza Ministerul Sanatatii. La Dimitrie Dima, o eleva a fost infectata cu AN1N1, iar acum se afla acasa, sub tratament, de aproximativ o saptamana, iar la Scoala Franceza (o gradinita cu predare in limba franceza), trei prescolari. Cursurile s-au suspendat pentru sapte zile, urmand ca spatiile sa fie dezinfectate.
Sursa:BITPRESS

miercuri, 11 noiembrie 2009

ISJ

Dupa ce unii inspectori au primit calificativul NESATISFACATOR pentru "activitatea prestata la ISJ" a urmat si evaluarea directorilor.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis luni la Ministerul Educaţiei o adresă cu privire la demiterea a doi directori de şcoli din judeţ. În urma evaluării, aceştia au obţinut rezultatul neasatisfăcător, nereuşind să îl convingă pe Gabriel Bratu, inspectorul şef al ISJ, că îşi fac treaba aşa cum trebuie în instituţie. Şeful ISJ spune că aceşti doi directori au probeme privind toate punctele din cadrul evaluării.

„Au obţinut rezultatul nesatisfăcător!“
ISJ Argeş a terminat evaluarea directorilor de unităţi şcolare. Pe unii dintre ei i-a felicitat pentru calificativul „foarte bine“ obţinut, pe unii i-a mustrat pentru rezultatele slabe, iar alţii urmează să fie demişi. Directorii Ion Oană, din cadrul Şcolii nr. 3 Câmpulung şi Cârstea Gabriela, de la Grupul Şcolar Construcţii Montaj Piteşti urmează să fie demişi, Bratu anunţând că a trimis la Minister documentaţia cu privire la schimbarea din funcţie a celor doi directori. „Au obţinut rezultatul nesatisfăcător. Ieri am comunicat la Minister, iar timp de cinci zile cei doi pot depune contestaţie. Au avut rezultate proaste pe toate palierele, în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei şcolare, a cataloagelor şi multe altele.“, a explicat inspectorul şef Bratu. Pe lângă aceşti doi directori care urmează să fie schimbaţi, alţi patru au primit mustrări din partea şefului ISJ şi şi-au înregistrat „o pată pe CV“, obţinând rezultate slabe.
Sursa: TOP

duminică, 1 noiembrie 2009

ECHIPA ISJ


Inspector General Adjunct-Cătălina Dumitraşcu,răspunde de compartimentul Management educaţional şi dezvoltare instituţională
Inspector General Adjunct, Liliana Roşescu Management educaţional şi evaluare instituţională, Managementul resurselor umane
Gheorghe Dincă, Religie
Liliana Perianu (Management educaţional, proiecte şi programe comunitare)
Steluţa Popescu (Management educaţional şi activitate educativă formală şi nonformală)
Marioara Tudor (Formarea continuă şi management resurse umane)
Georgeta Ion (Discipline tehnice)
Sorela Grînea (Parteneriate educaţionale şi comunicare instituţională)
Eugenia Zgreabăn (Limba şi literatura română şi limba latină)
Marius Ivanovici (Arte şi învăţământ particular)
Octavian Stroe (Matematică)
Mihai Păunescu (Educaţie fizică şi sport)
Raluca Soroceanu (Geografie)
Adriana Ancu (Fizică, Chimie)
Dragoş Dinculescu (Evaluare instituţională, politici de personal)
Maria Stoica (Învăţământ special şi minorităţi naţionale)
Elena Ciobanu (Dezvoltare instituţională şi politici de personal)
Aurel Dobrin (Limbi moderne)
Romulus Simion (Istorie şi socio-umane)
Nicolae Manolescu (Învăţământ primar)
Iulia Bănică (Învăţământ preşcolar)
Iuliana Ioniţă (Informatică).
Organigrama inspectoratului, reorganizată în conformitate cu ordinele ministerului de resort, cuprinde în anul şcolar în curs 40 de posturi, cu şase mai puţine faţă de anul trecut, 23 dintre ele fiind didactice, 17 nedidactice.

Atacat şi ameninţat in curtea scolii!


Este întâmplarea dramatică prin care a trecut un elev al Grupului Şcolar Forestier din Curtea de Argeş, victimă a unei tâlhării. Astfel, revine în actualitate problema intens discutată privind asigurarea pazei la instituţiile de învăţământ. De ce? Pentru că, agresiunea a fost comisă de către un individ care nu era elev al liceului şi care intrase în instituţia amintită ca la el acasă, fără ca cineva să-l întrebe care este scopul vizitei lui. Abia după ce s-a petrecut fapta s-a aflat şi sco-pul, dar nu ar fi fost mai bine dacă ar fi fost asigurată siguranţa elevilor?

L-a ameninţat şi l-a îmbrâncit
Totul s-a petrecut miercuri în pauza de la ora 12,50. Petruţ Zmădu, în vârstă de 19 ani, din Curtea de Argeş, a mers în curtea Grupului Şcolar Forestier din localitate cu intenţia de a face rost de bani. L-a văzut pe A.Ş, în vârstă de 15 ani şi s-a apropiat de el. Petruţ Zmădu a acţionat cu mult tupeu, hotărât să-l impresioneze pe elev şi, fără a-i da timp să reacţioneze, l-a îmbrâncit. Ameninţându-l, l-a determinat pe A.Ş să îşi scoată lănţicul de aur de la gât. Tremurând de frică, adolescentul i-a dat bijuteria agresorului. Ca şi cum i s-ar fi cuvenit lănţicul, individul a mers direct la o casă de amanet din apropierea liceului unde a lăsat bijuteria şi cu banii obţinuţi şi-a văzut de treabă. Habar nu avea că elevul reclamase totul, iar poliţiştii porniseră deja pe urmele sale.

Tâlharul a fost reţinut
Chiar în acea zi, oamenii legii au descoperit lănţicul la casa de amanet. Nu reuşeau, însă, să dea de urma agresorului. Ştiau despre cine este vorba, însă Petruţ Zmădu nu era de găsit. Joi, acesta avea să ajungă la audieri. Cheltuise banii şi nu recunoştea sub nicio formă că ar avea legătură cu tâlhăria. L-a dat de gol chiar bunul furat, pe care din precauţie oamenii legii nu îl ridicaseră de la casa de amanet. Documentele întocmite de individ atunci când a amanetat bunul furat constituie acum probă împotriva sa. Petruţ Zmădu a fost reţinut şi după o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş a fost prezentat magistraţilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş.
SURSA:Ziarul TOP

Un adolescent din Pitesti depistat cu gripa porcina

Gripa porcina face victime si la Pitesti. Un baiat in varsta de 15 ani, intors recent din Israel, a fost diagnosticat cu gripa porcina, informeaza Realitatea.net. Adolescentul a fost trimis, duminica, la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, a anuntat Directia de Sanatate Publica Arges.

Baiatul a plecat la Ierusalim, impreuna cu mama sa, in urma cu doua saptamani si a revenit in tara joi, 29 octombrie. La intoarcerea in tara, adolescentul prezenta deja simptomele imbolnavirii cu virusul AH1N1 si, in aceeasi noapte, s-a prezentat la Sectia de boli infectioase a Spitalului ,,Nicolae Balcescu”, din Pitesti. Analizele de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino au confirmat faptul ca adolescentul sufera de gripa porcina. Potrivit autoritatilor sanitare din judetul Arges, baiatul va fi transportat duminica la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, unde va fi supus unui tratament de specialitate.

De vineri, 76 de persoane au fost identificate cu gripa porcina, dintre care 36 de cazuri din opt orase doar pana sambata. Va reamintim ca astazi, 40 de persoane aflate in vacanta la Sinaia au fost diagnosticate cu gripa porcina, hotelul in care acestea erau cazate fiind momentan in carantina, a anuntat Ministerul Sanatatii. Cei 40 de turisti straini cazati la hotelul Sinaia sunt internati la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti.

Gasiti AICI noi modele de subiecte pentru BAC

Ministerul Educatiei.Ministerul Educatiei a publicat modele de subiecte pentru probele scrise si de certificare a competentelor lingvistice si digitale, conform Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national de Bacalaureat. Modelele, care pot fi gasite pe site-ul http://subiecte2010.edu.ro, contin structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului, precum si precizari metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora.
Incepand cu acest an scolar, bacalaureatul va avea doua etape. In prima faza, pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna. Tot in timpul ultimului an de liceu vor fi sustinute doua probe de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne.
Toate aceste evaluari din timpul anului scolar nu se noteaza, dar sunt obligatorii, elevii urmand sa primeasca, dupa trecerea fiecarei testari, cate un certificat de competenta (calificativ).
La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.
Nota finala de bacalaureat va fi media aritmetica a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris si in limba materna.

vineri, 30 octombrie 2009

Proiect multilateral Comenius, la scoala ,,Liviu Rebreanu” Mioveni



Incepand cu august 2009, scoala cu clasele I-VIII „Liviu Rebreanu” Mioveni este implicata in proiectul european multilateral Comenius, intitulat ,,If you want to see the beauty of the world, first you have to find it in yourself” („Daca vrei sa vezi frumusetea lumii, trebuie sa o gasesti mai intai in tine insuti”), in parteneriat cu scoli din Polonia, Italia, Malta, si Lituania.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de invatare pe tot Parcursul Vietii, scoala de la Mioveni beneficiind de un grant de 24.000 de euro pentru realizarea activitatilor propuse in proiect.

Scopul evenimentelor pregatite de elevii (piese de teatru, scenete, concursuri de cantece si desene, expozitii de fotografii, spectacole artistice, prezentari creatii literare, actiuni de caritate) este atragerea atentiei opiniei publice asupra unor probleme sociale, avand ca tinta ajutarea persoanelor in varsta si a copiilor bolnavi, saraci sau orfani.

In perioada 14 – 18 octombrie 2009, patru membri ai echipei de proiect (profesor Ana Tudor - coordonator proiect, profesor Mariana Radulescu, institutor Lidia Costache si institutor Sabina Filfanescu) s-au deplasat in Polonia, la Kielce, pentru realizarea primei vizite transnationale. Pe 5 noiembrie, la Centrul Cultural Mioveni, va avea loc o intalnire cu membrii comunitatii locale, pentru diseminarea informatiilor din proiect.

joi, 22 octombrie 2009

Elevii români sunt printre cei mai slabi din întreaga Uniune Europeană, în privinţa performanţelor şcolare şi a numărului de ani dedicaţi pregătirii.


O cincime dintre copiii români nu merg la grădiniţă, o treime dintre absolvenţii de liceu nu se mai obosesc să susţină bacalaureatul, iar un sfert dintre şcolari nu sunt capabili să rezolve nici măcar probleme elementare de matematică, informează Gândul.

Învăţământul românesc îşi menţine rezultatele mediocre, comparativ cu sistemele din state precum Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, cei care ar trebui să fie beneficiarii acestuia, preferând în proporţie de 20% să nu îşi ducă studiile la bun sfârşit. Situaţia reiese din raportul privind Starea Învăţământului, elaborat de Ministerul Educaţiei şi prezentat de Gândul.

Conform documentului, ce a fost înaintat Parlamentului spre dezbatere, România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa raportului dintre numărul de elevi şi studenţi din sistem şi numărul total al tinerilor care au vârsta necesară şcolarizării. Astfel, rata de participare la toate nivelurile de educaţie înregistrată de România este de numai 56%, faţă de media UE de 63%, mai prost decât România stând doar Bulgaria şi Cipru (55%). Culmea, în timp ce ministerul se laudă cu faptul că abandonul şcolar a scăzut, în anul 2007-2008, cu 0,1%, atingând procentul de 1,9%, pe unele paliere, cum ar fi învăţământul profesional, acesta a ajuns la un nivel record pentru ultimele două decenii: 8,5%.

Cauzele sunt: starea materială precară a părinţilor, lipsa de atracţie a meseriilor pentru şcolari precum şi nehotărârea elevilor de a urma un anumit drum în viaţă, mulţi schimbându-şi din mers opţiunile şcol.

miercuri, 21 octombrie 2009

S-a CASTIGAT in GALATI



Profesorii galeteni au castigat primul proces pentru majorari salariale
Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) Galati a castigat prima decizie definitiva, executorie si irevocabila a unei instante de judecata privind obligativitatea majorarii salariilor cadrelor didactice cu 37%, a anuntat, marti, liderul SIP, Valeriu Diculescu.
Potrivit acestuia, unitatea de invatamant pentru care a iesit prima decizie definitiva, executorie si irevocabila este Liceul 'Calistrat Hogas' din Tecuci. In urma sentintei pronuntate la Tribunalul Galati, profesorii de la acest liceu, membri ai SIP, isi pot incasa in perioada imediat urmatoare sumele restante pe baza aplicarii corecte a Legii 221/2008 prin care drepturile salariale din invatamantul preuniversitar erau majorate cu 37%.

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Autobuzele scolare


Reprezentanţii Poliţiei Rutiere s-au întâlnit cu şoferii de microbuze şcolare pentru a pune la punct mai multe amănunte, cu privire la agresivitatea cu care obişnuiesc să conducă unii şoferi, la folosinţa maşinilor în afara programului foarte bine stabilit în contract şi la amenzile care se pot încasa dacă aceştia se abat de la regulile impuse. „Avem foarte mari probleme în sensul că microbuzele sunt folosite la mai multe activităţi decât cele pentru care noi am semnat un contract. Se folosesc pentru a transporta echipele de fotbal locale. Acest lucru nu se poate, pentru că este foarte clar scris în contract că nu au voie decât transport de elevi şi la un program foarte bine stabilit.“, a declarat Gabriel Bratu, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, spunând că elevii care au avut nevoie de transport pentru a merge în olimpiade ori excursii şcolare au primit un aviz din partea ISJ, pentru a li se îngădui acest lucru. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, dacă microbuzele se mai folosesc în alte sco-puri decât cele din contract, adică dacă vor mai fi transportate echipele locale de fotbal, se vor aplica amenzi cuprinse între 200 şi 250 de milioane lei (vechi) pentru început şi se va ajunge până la caz penal, dacă se va repeta voit acest lucru.

miercuri, 7 octombrie 2009

Legenda profesorului



Când Dumnezeu a creat profesorul, a chemat toţi îngerii şi i-a întrebat:

-Cum ar trebui să fie un profesor?

Îngerii i-au dat mai multe răspunsuri:

-Să iubească copiii!

-Să rămână mereu student, învăţând continuu pentru a transmite elevilor lui cunoştinţe actuale şi de valoare!

-O fiinţă care să rămână veşnic tânără, amabilă, întelegătoare, modestă, creativă şi corectă!

-Să aibă cele trei perechi de ochi pe care profesorul trebuie să le aibă:cu o pereche să vadă în timp ce scrie la tablă sau citeşte, cu alta, să vadă ce nu ar trebui iar cu ultima, să se poată uita la elev când acesta este obraznic şi trebuie să-i spună ,,Te iert, altă dată să nu se mai întâmple !’’

-Să poată preda lecţia când copilul îi este bolnav acasă sau el însusi suferă de vreo boală !

-O fiinţă care, deşi uneori firavă, este în stare să stăpânească prin tact pedagogic şi talent o clasă de elevi, uneori mai înalţi sau mai puternici decât el!

Când a auzit aceste răspunsuri, Dumnezeu le-a spus îngerilor :

-Acestei fiinţe, care primeşte atât de puţin şi dă, sau i se cere, atât de mult, mai trebuie să-i adăugăm ceva:

-Ce ? au întrebat toţi îngerii în cor.

Dumnezeu le-a răspuns:

-Lumină, multă lumină, pentru ca profesorul să nu se stingă luminând!

Preluat de pe LMPopp

marți, 6 octombrie 2009

Inca un coleg a plecat, prea devreme, dintre noi.



Astazi, 6 octombrie 2009 este o zi mult prea trista pentru toti acei ce l-au cunoscut pe domnul profesor Joita Nicolae Eugeniu.Profesor de matematica,timp de aproape 40 de ani, la Scoala Racovita (unde o lunga perioada a fost si director), Scoala Liviu Rebreanu si in ultima perioada Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu, domnul profesor Joita Eugeniu a absolvit Facultatea de Matematica la Baia Mare in anul 1970.

În anii de activitate la Scolile din Mioveni, profesorul de matematica Joita Eugeniu şi-a găsit un loc aparte în sânul comunităţii, câştigând prin felul sau unic de a fi simpatia colegilor, respectul elevilor şi consideraţia autorităţilor locale. Ca o recunoastere morala a activitatii la catedra, in anul 2008 a fost declarat Fiu al Argesului.

Tocmai de aceea, trecerea sa fulgeratoare la cele veşnice, la numai 61 de ani, a lasat un gol imens în rândul tuturor celor ce l-au cunoscut şi preţuit!

Nu stim cu adevarat sa ne pretuim cat suntem in viata, iar atunci cand o facem poate fi mult prea tarziu.

Dupa disparitia de anul trecut a distinsului profesor Ion Cojocaru, colectivul de cadre didactice de la Liceul Iulia Zamfirescu Mioveni, trece printr-o noua suferinta prilejuita de o noua pierdere: domnul profesor JOITA EUGENIU.

Pentru mine, s-au stins doua suflete de care scoala din Mioveni avea MARE, MARE nevoie!

Dumnezeu să odihnească în pace sufletele lor!

luni, 5 octombrie 2009

Cu Gabriel Bratu, în direct, la telefon

În cadrul campaniei noastre de presă derulate sub genericul „La noi arde, la voi e călduţ?“, mâine, între orele 10 şi 11, va răspunde întrebărilor dumneavoastră, stimaţi cititori, dl. Gabriel Bratu, inspector şcolar general al I.Ş.J. Argeş.Deci, pentru orice problemă legată de învăţământ, sunaţi la numărul de telefon 0248/217704 sau contactaţi-ne pe adresa de e-mail argesul@gmail.com CLOAKING sau pe www.ziarulargesul.ro.

duminică, 4 octombrie 2009

Cum or sta treburile in Arges?

Referendum FSLI greva 5 octombrie
rezultatele referendumului organizatiilor FSLI privind participarea la greva din 5 ctombrie este urmatorul:

FSLI Sector I 80% DA 20% Nu
FSLI Sector III 100% DA
FSLI Sector V 83,25 % DA 16.75 % Nu
FSLI Satu Mare 76,2% DA 23.8% Nu
FSLI Mehedinti 91% DA 9% NU
FSLI Arad 90% DA 10 % Nu
FSLI Bacau 80% DA 20% Nu
FSLI Buzau 95% DA 5 % NU
FSLI Prahova Campina 96,6% DA 3.4% Nu
FSLI Mures 100% DA
FSLI Cluj 95% DA 5% NU
FSLI Neamt 63% DA 37% Nu
FSLI Covasna 98% DA 2 % NU
FSLI Suceava 100% DA
FSLI Constanta 91% DA 9% NU
FSLI Maramures 99% DA 1% NU

In judetul Arges se pare ca exista o intelegere incheiata intre comisia paritara ISJ Arges-Sindicate prin care ziua de 5 octombrie este sarbatorita prin munca, 5 octombrie fiind Ziua Mondiala a Educatiei.


Preluat de la LIVIU MARIAN POP

vineri, 2 octombrie 2009

BOC a strigat catalogul.Pe Eroilor, la ISJ incep reorganizarile.


Premierul a anuntat componenta Guvernului Boc II, Traian Basescu semnand deja ordinal de investire. Interimatul poate fi sigurat pentru o perioada de maxim 45 de zile cu actuali membri ai Cabinetului. Iata componenta noului guvern:
Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Justitiei - Catalin Predoiu
Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Ministerul Agriculturii si Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu
Ministerul Mediului si Ministerul Turismului - Elena Udrea
Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor - Gheorghe Pogea
Ministerul IMM-urilor si Ministerul Comunicatiilor - Gabriel Sandu
Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si Ministerul Tineretului si Sportului - Sorina Placinta
Ministrul Apararii Nationale - Mihai Stanisoara
Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Administratiei si Internelor- Vasile Blaga
Ministerul Culturii - Theodor Paleologu
Prim-ministru si Ministerul Educatiei - Emil Boc

Dupa schimbarea rapida a prefectilor PSD, va urma cat de curand modificari si la nivelul ISJ. Vom vedea cine va reveni pe str. Eroilor din Pitesti. Vor incepe din nou bataile... cei interesati trebuie sa-si ascute sabile si ... pilele politice.
PROVERB

Viata de erou este cea mai scurta viata dintre profesieile care exista.
(Heroing is one of the shortest-lived professions there is. Will Rogers)

miercuri, 30 septembrie 2009


OFERIM SPATIU ORGANIZATILOR SINDICALE DIN INVATAMANT SI SANATATE DIN JUDETUL ARGES, CARE DORESC SA-SI FACA CUNOSCUTE ACTIUNILE SINDICALE DIN ACEASTA PERIOADA.

marți, 29 septembrie 2009

www.sipamuntenia.blogspot.com la 100.000 de vizitatori, in primele 100 de situri cele mai citite din educatie/invatamant


La un an de la crearea acestui blog am depasit 100.ooo de vizite, conform statisticilor de pe trafic.ro, fiind in primele 100 de situri din domeniul educatie/invatamant si pe locul 2608 situri, cele mai citite in clasamentul general.

duminică, 27 septembrie 2009

Inedit: biserică pentru copii la Piteşti!



În curtea bisericii ce poartă hramul Sf. Mavrodolu din Piteşti a răsărit prin bunăvoinţa enoriaşilor, prin donaţii, o biserică pentru copii. Astfel, după ce va fi slujită, cel târziu la data de 26 noiembrie, bisericuţa va purta hramul Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor.
Prin implementarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, la nivel local s-a găsit o funcţionabilitate eficientă a spaţiului din curtea bisericii Sf. Mavrodolu, prin ridicarea unei bisericuţe în care se pot ţine slujbe, dar şi ore de religie sau de pictură duhovnicească. Tinerii pot veni într-un mediu religios pentru a fi mai aproape de Dumnezeu şi a beneficia de diferite informaţii religioase. Bisericuţa pentru copii este singura de acest gen din judeţul Argeş. Ideea inovatoare a oamenilor bisericii de a-i apropia pe tineri de Dumnezeu, ducându-i în „casa lui” făcută în proporţii mai mici, schimbă perspectiva orelor obişnuite de religie. Picturile inedite din interiorul bisericuţei şi catapeteasmă sculptată dintr-o singură bucată de lemn sunt doar câteva din obiectele care îi vor lăsa pe copii cu gura căscată. „Părintele Episcop Calinic a dorit prin proiectul naţional «Hristos împărtăşit copiilor» să se poată găsi în biserică ceea ce nu se poate găsi la orele de religie sau în familie. Astfel, în acest spaţiu al bisericii copiii pot primi învăţături duhovniceşti, se pot face ore de religie, de pictură religioasă. Avem proiect educaţional cu toţi profesorii din Piteşti. Cei care doresc să participe şi nu au laborator religios pot veni în această biserică. Este o treime din cât ar trebui să fie o biserică, dar este în avantajul tinerilor pentru că intră în contact cu mediul religios. Este singura biserică dedicată copiilor din judeţul Argeş şi poate şi din ţară. Părintele Episcop Calinic a anunţat pe credincioşii din Piteşti că cel târziu pe data de 26 noiembrie, de Sf. Stelian, biserica va fi slujită. Momentan, se pot ţine slujbele, mai puţin Sf. Liturghie”, a precizat consilierul eparhial, preotul Constantin Onu.

Mii de credinciosi la ridicarea ridicare a Episcopiei Argesului si Muscelului la rang de Arhiepiscopie



Curtea de Arges. 27 septembrie 2009. Catedrala Episcopala
Mii de credinciosi si sute de preot au asistat simbata, la Curtea de Arges, la ceremoniile de ridicare a Episcopiei Argesului si Muscelului la rang de Arhiepiscopie. Slujba de la Catedrala din Curtea de Arges a fost oficiata de un sobor de ierarhi si preoti, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Ceremonia a inceput cu manifestarile dedicate proclamarii locale a canonizarii sfintilor Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti, Neagoe Voda Basarab si Ioanichie cel Nou de la Muscel, precum si ridicarea Episcopiei Argesului si Muscelului la treapta de Arhiepiscopie. La ceremonia religioasa au fost prezenti si presedintele Senatului, Mircea Geoana, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, presedinte al Partidului Romania Mare, si presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu. Infiintarea Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a fost decisa in sedinta Sfantul Sinod al BOR din 18 - 19 iunie 2009. La Arges - vechea denumire a municipiului Curtea de Arges - a fiintat, la inceputurile ei, Mitropolia Ungrovlahiei, de la recunoasterea careia s-au implinit, recent, 650 de ani. ridicarea Episcopiei Argesului si Muscelului la treapta de Arhiepiscopie si intronizarea Prea Sfintitului Parinte Calinic al Argesului si Muscelului in treapta de Arhiepiscop. In cadrul ceremoniei, Preasfintia Sa a primit din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel insemnele arhiepiscopale: mantia de arhiereu, crucea patriarhala pentru arhierei, engolpionul, camilafca si carja arhiereasca. Episcopia Argesului si Muscelului dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. La data de 18 octombrie 1793, ca urmare a propunerii mitropolitului Dositei Filitti, domnitorul Alexandru Moruzi al tarii Romanesti a aprobat impreuna cu Divanul tarii, infiintarea unei episcopii la Arges. Primul episcop a fost Iosif de Sevasta. Catedrala episcopala de la Curtea de Arges a fost ctitorita intre anii 1515 si 1517 de catre Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Cunoscut sub numele de Manastirea Curtea de Arges, locasul de cult adaposteste mormintele cititorilor sai precum si ale familiei regale a lui Carol I. Catedrala episcopala de la Curtea de Arges mai adaposteste si moastele Sfintei Mucenite Filofteia, inca de la sfintirea acesteia, la 15 august 1517.
Catedrala episcopala a mai primit un hram
Catedrala episcopala a Argesului si Muscelului si-a praznuit sambata, 26 septembrie, unul dintre ocrotitori, Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului. In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a prezentat motivele pentru care ctitorul Manastirii Curtea de Arges, Voievodul Neagoe Basarab, a fost trecut in randul sfintilor.

vineri, 25 septembrie 2009

Gripa cu virusul H1N1 si in scoli

Un al doilea caz de îmbolnăvire cu virusul H1N1 a fost confirmat de Institutul Naţional "Cantacuzino" la o elevă în vârstă de 16 ani de la liceul Mihai Viteazu din Slobozia, colegă de clasă a fetei depistate pozitiv în urmă cu câteva zile, informează Ministerul Sănătăţii. Tânăra este în prezent internată la spitalul "Matei Balş" din Capitală şi urmează tratament cu antivirale. Ancheta epidemiologică relevă faptul că eleva a avut doar un contact, care nu prezintă deocamdată semne de îmbolnăvire.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, starea de sănătate a celor două tinere este bună.

Autorităţile sanitare au decis prelungirea suspendării cursurilor şi izolarea clasei din care fac parte cele două eleve pentru încă două zile.

Primul caz de gripă porcină în şcolile româneşti a fost confirmat, miercuri, de Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile la o elevă din Slobozia.

"Probele de laborator au fost confirmate de Institutul Naţional Cantacuzino ca fiind pozitive. În prezent, eleva se află izolată, iar medicii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa au demarat ancheta epidemiologică pentru supravegherea şi urmărirea stării de sănătate a tuturor contacţilor", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În plus, colegii de clasă ai elevei vor fi monitorizaţi pentru a se constata dacă prezintă, şi ei, simptome specifice infectării cu virusul A/H1N1.

Îmbolnăvirea unui elev de gripă porcină va duce la închiderea clasei în care acesta învaţă şi la izolarea colegilor săi pentru şapte zile, iar confirmarea a cel puţin trei cazuri diferite în aceeaşi şcoală va atrage după sine suspendarea activităţii în unitatea şcolară, tot pentru o săptămână, a anunţat, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii.

"În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase pentru diagnostic şi tratament", au mai spus reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, potrivit planului de măsuri de prevenire a gripei porcine, unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii.

Declaratie Aurel CORNEA


REALITATEA.NET - Dascălii afiliaţi FSLI nu vor mai pune notele elevilor în catalogLiderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, cea mai mare în sistemul preuniversitar, au hotărât ca profesorii afiliaţi să nu pună nici o notă în catalog în primul semestru. Aceasta este una dintre măsurile de protest ale dascălilor.
Profesorii afiliaţi sindicatului nu vor mai trece în catalog notele elevilor, dar le vor trece în caiete speciale, urmând ca, după ce solicitările lor vor fi aprobate, notele să fie copiate şi în catalog, a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Dascălii recurg la această măsură de protest pentru că sunt nemulţumiţi de leafa lor aşa cum ar arăta după noua grilă prevăzută în legea salarizăii unitare şi de faptul că nu vor mai primi numerose sporuri pe care le au în prezent cum ar fi sporul de dirigenţie, de rural, indemnizaţia de merit sau de conducere.

FSLI vrea să paralizeze activitatea instituţiilor publice în timpul alegerilor prezidenţiale, ca formă de protest

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de grilele din Legea unică de salarizare dar şi de faptul că prin această lege pierd 11 indemnizaţii şi sporuri.

''În cadrul Alianţei Bugetarilor am stabilit deja că vom începe protestele pe data de 30 septembrie prin pichetarea celor două partide, PSD şi PD-L. Pe 5 octombrie vom declanşa grevă generală în întreg sistemul bugetar la care vom avea 800.000 de bugetari. Apoi pe 7 octombrie vom organiza un miting la care vor particpa membrii celor patru confederaţii sindicale. Suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest, în aşa fel încât această lege a salarizării care este o lege discriminatorie, să fie abrogată'', a precizat liderul FSLI, Aurel Cornea.

Elevii sunt sfătuiţi să nu se prezinte la şcoală pe 5 octombrie.

''Nu se vor ţine cursuri pe 5 octombrie. Dacă vor fi totuşi elevi care se vor prezenta la şcoală, ei vor fi supravegheaţi'', a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedinte FSLI.

Sindicaliştii intenţionează ca după greva din 5 octombrie să continue protestele cu o grevă pe termen nelimitat. Pentru aceste noi acţiuni însă, va fi organizat un referendum în rândul tuturor cadrelor didactice afiliate FSLI.

''Vom închide şcolile. Vom paraliza activitatea tuturor instituţiilor publice'', a mai spus vicepreşedintele FSLI.

Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş a propus Colegiului Director al FSLI intrarea în grevă generală de la 16 noiembrie, dascălii maramureşeni fiind, de luni, în grevă japoneză, a declarat secretarul general al FSLI şi liderul filialei din Maramureş, Liviu Marian Pop.

joi, 24 septembrie 2009

COMUNICAT FSLI

ZIUA MONDIALA A CURATENIEI


Elevii şi studenţii argeşeni au marcat Ziua Curăţeniei prin acţiuni dedicate mediului
Cu ocazia „Zilei Mondiale a Curăţeniei“, Agenţia de Protecţie a Mediului a sensibilizat argeşenii în scopul protejării mediului, cu elevii şi studenţii şcolilor din judeţ. Aceştia au împărţit ieri pliante prin centrul Piteştiului şi au curăţat Pădurea Trivale.
Ieri a fost „Ziua Mondială a Curăţeniei“, iar Agenţia Locală de Mediu a organizat o manifestare cu titlul „Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă!“. Acţiunea a fost desfăşurată cu ajutorul elevilor şi studenţilor argeşeni. Au participat 100 de copii, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe (Catedra de Ecologie şi Protecţia Mediului), Colegiului Naţional IC Brătianu, Liceului Tehnic pentru Protecţia Mediului Piteşti şi Grupului Şcolar de Industrializarea Lemnului Piteşti. Copiii au fost însoţiţi de cadre didactice. Pe traseul Prefectură - Primărie, copiii au împărţit pliante informative, pentru a cere oamenilor să păstreze mediul curat. „Această acţiune are menirea de a face oamenii să conştientizeze cât de important este mediul şi dorim să stimulăm interesul acestora cu privire la protecţia mediului.“, a spus Mihai Mănoiu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Consumatorului.

Zeci de copii au strâns gunoaie din Parcul Trivale
De Ziua Mondială a Curăţeniei, copiii împreună cu profesorii lor au desfăşurat o acţiune de ecologizare în Parcul Trivale. Echipaţi cu mănuşi şi saci, elevii s-au împărţit în echipe şi au împânzit pădurea. Echipele au pornit din zona Direcţiei Silvice şi s-au oprit în zona Cornul Vânătorului. Prin pădure copiii au strâns diferite gunoaie, de la sticle de plastic, ambalaje de hârtie, până la haine vechi. La finalul acţiunii au fost număraţi zeci de saci de gunoaie.

Voteaza pe TVR pentru reabilitarea Cetatii Poienari



Televiziunea Română prezintă în această toamnă, în premieră naţională, programul "Restaurare" (Restoration), o campanie la nivelul întregii ţări, în sprijinul restaurării clădirilorşi monumentelor istorice.
Este pentru prima oară în România când publicul va fi invitat la un program de televiziune interactiv pe această temă, programul "Restaurare" fiind o nesperată şansă de salvare a unor clădiri de patrimoniu clasate ca monumente istorice şi de arhitectură. Respectând formatul internaţional achiziţionat de la Endemol-International B.V., TVR va oferi publicului 30 de obiective de patrimoniu din întreaga ţară, pe care votul telespectatorilor le poate salva de la degradare sau chiar de la distrugere. Printre cele 10 monumente selectionate se regaseste si cetatea Poienari.
De-a lungul a 10 episoade cu durata de 50 de minute, vor fi prezentate treizeci de clădiri de patrimoniu (câte trei în fiecare episod) situate în zece zone geografice ale ţării. Palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională sunt prezentate publicului, cu istoria şi poveştile lor şi, în fiecare episod, specialişti, arhitecţi specializaţi în restaurări, sau arheologi vor analiza starea de degradare a fiecărui monument. Prezentatorul programului va povesti istoria fiecărei clădiri şi va face interviuri cu toţi cei implicaţi în conservarea şi restaurarea ei. La finalul fiecărui episod, trei personalităţi publice vor susţine câte unul dintre cele trei monumente prezentate. După difuzarea fiecărui episod, telespectatorii vor fi invitaţi să voteze unul dintre cele trei monumente. Cel mai votat va ajunge în finală.
După difuzarea celor zece filme, va urma finala, în direct. Telespectatorii vor vota clădirea-monument care va primi, pentru restaurare, banii adunaţi din apelurile telefonice şi dintr-un teledon organizat cu această ocazie.
Televiziunea Română realizează programul "Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cu Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia "Pro Patrimonio", precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din fiecare zonă. Selecţia celor 30 de monumente cuprinse în program s-a făcut cu ajutorul acestor foruri, consultanţi de specialitate fiind prof. dr. arh. Virgil Polizu, preşedinte - Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, prof. dr. ing. Dan Lungu, director - Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, şi prof.dr. arh. Ioana Irina Iamandescu, consilier pe probleme de patrimoniu al ministrului culturii.
Zonele au fost împărţite pe criterii geografice după formatul Endemol-BBC, iar criteriile pe care s-au selectat monumentele au fost de vizibilitate şi interes istoric şi arhitectural, varietate, existenţa unui proiect sau, cel puţin, a unor intenţii clare de restaurare, un statut juridic clar, o restaurare cu finalitate de interes public şi importanţa pentru comunitatea locală.
Fiecare episod al serialului va începe şi se va încheia într-un loc emblematic pentru istoria noastră: Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. În grădina acestui palat prezentatorul programului va anunţa la început câştigătorul din săptămâna precedentă. La sfârşitul fiecărui film, trei "avocaţi", personalităţi publice din artă, cultură, presă scrisă sau televiziune, vor susţine fiecare, cu argumente de ordin cultural, istoric sau, poate, sentimental unul dintre cele trei monumente.
Publicul va vota prin SMS şi o parte din banii fiecărui mesaj vor merge la monumentul câştigător din finală.
Se va pune la dispoziţia telespectatorilor un site special de internet (www.tvr.ro/restaurare) unde se pot găsi informaţii despre program şi monumentele propuse spre votare şi unde publicul îşi poate exprima opiniile în problemele legate de conservarea patrimoniului.

miercuri, 23 septembrie 2009

ALIANŢA BUGETARILOR


Forme de protest hotarate de Alianta Bugetara
ALIANŢA BUGETARILOR alcătuită din:

1. Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”,
2. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”,
3. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ,
4. Federaţia „SANITAS” din România,
5. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe,
6. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală,
7. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială,
8. Federaţia Naţională a Statisticienilor din România,
9. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „PUBLISIND”,
10. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor,
11. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual,
12. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Locală şi Centrală din România „COLUMNA”


întrunită în şedinţă în data de 21.09.2009,
a constatat că Guvernul Boc a ignorat solicitările noastre anterioare şi acţiunea de pichetare a sediului Parlamentului din data de 15.09.2009, angajându-şi răspunderea atât asupra Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, lege prin care veniturile salariale ale personalului bugetar se vor diminua drastic în ultimele trei luni ale anului 2009, cât şi asupra Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor din instituţii publice, lege prin care angajaţilor din instituţiile publice li se vor acorda 10 zile libere, neplătite, în perioada octombrie-decembrie 2009.

În aceste condiţii, Alianţa Bugetarilor a hotărât continuarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar:
1. pichetarea sediilor PD-L şi PSD din Bucureşti şi din municipiile reşedinţe de judeţ – 30 septembrie 2009, în intervalul orar 1100–1300;
2. grevă generală de o zi în întregul sector bugetar – 5 octombrie 2009;
3. participarea la mitingul organizat de confederaţiile sindicale cu prilejul „Zilei Internaţionale a Muncii Decente” – 7 octombrie 2009;
4. neimplicarea / neparticiparea salariaţilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidenţiale – 22 noiembrie 2009 (+ 6 decembrie 2009, după caz)

Alianţa Bugetarilor solicită, în continuare, Guvernului României următoarele:
1. renegocierea, în regim de urgenţă, a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;
2. stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar;
3. renunţarea la acordarea concediului fără plată, forţat.

Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”, Preşedinte: Anton HADĂR
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”,Preşedinte: Gheorghe ISVORANU
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Preşedinte: Aurel CORNEA
Federaţia „SANITAS” din România,Primvicepreşedinte: Adrian BÎREA
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Preşedinte: Vasile MARICA
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Preşedinte: Răzvan BORDEANU
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială,Preşedinte:Constantin BUZOIU
Federaţia Naţională a Statisticienilor din România, Preşedinte: Dan PARASCHIV
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „PUBLISIND”, Preşedinte: Ştefan TEOROC
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor,Preşedinte: Sorin DUMITRAŞCU
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Secretar general: Paraschiv TOADER
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Locală şi Centrală din România „COLUMNA”
Preşedinte: Sorin STAN

duminică, 20 septembrie 2009

Posibili NOI directori

Dupa numirea noilor inspectori, exista propuniri pentru numirea in functia de director a urmatorilor:
1. STANICA LILIANA - Colegiul Economic ,,Maria Teiuleanu” Pitesti – Director adjunct
2. MARINESCU GABRIEL - Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Dima” Pitesti - Director adjunct
3. PREDA MARIOARA - Colegiul Tehnic ,Dimitrie Dima” Pitesti - Director
4. DOBRIN MARIUS - Colegiul Tehnic ,,Costin D. Nenitescu” Ptesti - Director adjunct
5. MIU ION - Scoala cu clasele I-VIII nr.1 ,,Nicolae Simonide Pitesti” - Director
6. TECAU CRISTINA - scoala cu clasele I-VIII Nr. 4 Pitesti – Director adjunct
7. MARGARITESCU SILVIA - scoala cu clasele I-VIII nr.14 ,,Alexandru Davila” Pitesti – Director adjunct
8. NITULESCU MADALINA - scoala cu clasele I-VIII nr.6 ,,Nicolae Balcescu Pitesti - Director
9. HALLER DANIELA - scoala cu clasele I-VIII Nr.3,,Ion Pilat” Pitesti – Director adjunct
10. ILIE CRISTOFOR DUMITRU - scoala cu clasele I-VIII Nr.5 ,,Nicolae Iorga” Pitesti - Director
11. LUTA DANIELA - Colegiul National Liceal ,,Zinca Golescu” Pitesti – Director adjunct
12. ANA DUMITRU - Grup scolar ,,Ion Cantacuzino” Pitesti – Director adjunct
13. GIURGIA LIVIU - Liceul Teologic Penticostal ,,Elim” Pitesti - Director
14. DUMITRU MARIA - Grup scolar de Constructii nr.2 Pitesti – Director adjunct
15. PREDA MARIANA - Gradinita cu Program Prelungit nr.19 Pitesti - Director
16. ROMAN ELISABETA - Gradinita cu Program Prelungit nr.7 Pitesti - Director
17. GHEORGHE GEORGETA - Gradinita cu Program Prelungit nr.3,,Prichindel” Pitesti - Director
18. BOROI FLORICA - Gradinita cu Program Normal nr.17 ,,Casuta povestilor” Pitesti - Director
19. ANDREIANU MARIANA - Gradinita cu Program Normal nr.8 Pitesti - Director
20. TITA ELENA - Gradinita cu Program Normal nr.3,,Arlechino” Pitesti - Director
21. ZAHARIA MIHAI - scoala cu clasele I - VIII nr.7 Pitesti - Director
22. CARSTEA MARIA - Gradinita cu Program Normal nr.16 Pitesti - Director
23. PAISCAR EUGENIA - Gradinita cu Program Prelungit nr.6 Pitesti - Director
24. MIRON ILEANA CARMEN - Liceul de Arta ,,Dinu Lipatti” Pitesti - Director adjunct
25. DEONISE MIRELA ELENA - Gradinita cu Program Normal nr.7 Pitesti - Director
26. COJOCARU GEORGIANA EMANUELA - Centrul scolar Special Campulung - Director
27. POPESCU STELUTA - scoala cu clasele I-VIII nr.3,,Nanu Muscel” Campulung – Director adjunct
28. ROSCA FLORENTINA - Gradinita cu Program Normal nr.12 Campulung - Director
29. CONSTANTINESCU DAN - scoala cu clasele I-VIII nr. 1,,Oprea Iorgulescu” Campulung – Director adjunct
30. GUIMAN ION - scoala de Arta Campulung - Director
31. COJOCARU ION - Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Iustin Patriarhul” Campulung - Director
32. DUMITRACHE ALEXANDRU - Grup scolar Tehnologic Campulung – Director adjunct
33. STAICU CONSTANTIN - Liceul National cu Program de Atletism Campulung - Director
34. RUSU DOINA - Liceul National cu Program de Atletism Campulung – Director adjunct
35. BUGHEANU VALERIA - Gradinita cu Program Prelungit nr.4 Campulung - Director
36. TUDOR ELENA - Grup scolar Forestier Curtea de Arges – Director adjunct

Sursa:Ana Jianu, 20-09-2009

sâmbătă, 19 septembrie 2009

ORDIN nr.5132/10/09/2009 privind activităţile specifice funcţiei de diriginte

ORDIN nr.5132/10/09/2009 privind activităţile specifice funcţiei de diriginte

Master pentru traducători profesionişti

De anul acesta, Catedra de Drept a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, împreună cu Catedra de Limbi Străine Aplicate ale Universităţii din Piteşti au iniţiat masterul „Jurislingvistica - Terminologie şi traducere juridică“ şi organizează admiterea începând cu acest an universitar 2009 - 2010. Acest master se adresează absolvenţilor licenţiaţi în domeniul Literelor, pentru continuare de studii, traducătorilor profesionişti care vor să îşi perfecţioneze tehnicile de traducere, precum şi oricărei persoane care exercită activităţi de traducere. Pentru acest an sunt puse la dispoziţie 23 de locuri cu taxă.

Prima promoţie de elevi cu 12 clase se va reîntâlni după 40 de ani la Câmpulung


O promoţie cu mulţi realizaţi, printre care şi directorul de la Loto, Nicolae Şimon
Astăzi, la ora 12.00, la Liceul „Dinicu Golescu“ Câmpulung, va avea loc întâlnirea primei promoţii cu 12 clase, după 40 de ani. Şi-au anunţat participarea 120 de foşti elevi ai Liceului şi mai mulţi profesori, dintre cei care mai trăiesc. Nicolae Şimon, directorul agenţiei din Piteşti a Loteriei Române, se numără printre cei care au terminat prima promoţie de 12 clase. „Mă simt ca şi când acum aş începe liceul... sunt bucuros şi optimist totodată.“, a declarat Şimon. Printre participanţi amintim şi alţi elevi ai acelei promoţii care s-au realizat de-a lungul timpului:doctorul chirurg Valeriu Iosivescu, inginerul Dorel Jinga, profesorul Elena Matea, şeful Ocolului Silvic Rucăr, Ion Dobrinoiu, rectorul Universităţii de Agronomie Bucureşti, Ştefan Diaconescu.

Votati-l pe Johnny din Mioveni la EUROVISION, astaseara pe TVR!!!

vineri, 18 septembrie 2009

SCOLI COMASATE DIN ACEST AN SCOLAR


În judeţul Argeş au fost comasate o serie de clase la diferite şcoli. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean lista cu şcolile din Argeş în care au avut loc comasările este:
• elevi din cadrul Şcolii Bârzeşti au fost transferaţi la clase din Şcoala Vultureşti;
• elevi din cadrul Şcolii Pădureţi au fost transferaţi la clasele din Şcoala Lunca Corbului;
• elevi din cadrul Şcolii Richiţele au fost transferaţi la clasele din Şcoala Cocu;
• elevi din cadrul Şcolii Vaţa au fost transfe-raţi la Grupul Şcolar Vedea;
• elevi din cadrul Şcolii Slătioarele au fost trasferaţi la Şcoala Băbana;
• elevi din cadrul Şcolii Leicăi au fost transfe-raţi la Şcoala Cetăţeni;
• elevi din cadrul Şcolii Beleţi au fost transfe-raţi la Şcoala Beleţi - Negreşti;
• elevi din cadrul Şcolii Lăunele au fost transferaţi la Şcoala Cuca.

luni, 14 septembrie 2009

ATESTATE NERIDICATE DE LA CCD ARGES

AICI VERIFICATI DACA AVETI DE RIDICAT ATESTATUL DE LA CCD ARGES

STATISICI LA INCEPUT DE AN SCOLAR


Astăzi este începutul noului an şcolar. Judeţul Argeş începe noul an cu 110.000 elevi şi 10047 de cadre didactice. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean situaţia şcolilor în prima zi de şcoală este următoarea:
• jumătate dintre unităţile şcolare au autorizaţie de funcţionare - din totalul de unităţi de învăţământ, 315 dintre acestea, adică jumătate, au autorizaţie de funcţionare, 129 sunt în curs de autorizare, iar 159 de unităţi sunt fără autorizaţie de funcţionare;
• jumătate dintre unităţile şcolare au avize sanitar-veterinare - din 406 uităţi de învăţământ, 225 dintre acestea au aviz sanitar-veterinare, iar 181 dintre acestea sunt fără avize;
• lucrările de reparaţii şi consolidări s-au realizat în o parte dintre şcoli - din totalul de 13 unităţi, 4 au realizat reparaţii capitale şi 3 urmează să le definitiveze până la sfârşitul lunii decembrie. Reabilitări s-au realizat în 51 din totalul de 111 unităţi şcolare şi urmează ca alte 26 să se realizeze până la sfârşitul anului; în ceea ce priveşte consolidările, din totalul de 4 unităţi s-a realizat consolidarea clădirii la o singură şcoală, iar alte 3 urmează să se definitiveze până la sfârşitul lunii decembrie;
• au fost igienizate toate şcolile şi au aprovizionat cu combustibil trei sferturi dintre unităţi - din 603 unităţi de învăţământ, au fost igienizate toate, iar fără combustibil au rămas 38 de unităţi şcolare;
• mai sunt necesare încă 57 de microbuze pentru a asigura transportul elevilor din judeţ; în judeţul Argeş sunt 74 de maşini funcţionale şi 15 necesită reparaţii pentru a fi puse în stare de funcţionare pentru a asigura transportul elevilor la şcoală. Au fost solicitate, de către ISJ Argeş, alte 57 de microbuze pentru a asigura necesarul de transport;
• în 177 de unităţi de învăţământ se filmează cu camere video pentru asigurarea securităţii, iar 215 şcoli au rămas cu securitatea neasigurată - 130 de şcoli sunt păzite de paz-nici, la 177 este asigurată securitatea cu camere video şi sisteme de alarmă, 116 asigură paza cu sprijinul Poliţiei sau Jandarmeriei, cu personal propriu se asigură paza în 76 de şcoli, 95 de unităţi sunt asigurate cu alte forme de securitate alese de şcoala respectivă, iar 215 au rămas cu şcoala neasigurată

duminică, 13 septembrie 2009

NOI INSPECTORI LA ISJ ARGES


In urma reorganizarii cerute printr-un ordin ministerial, la Inspectoratul Scolar Arges au ramas 40 de posturi din cele 46. Inspectoratul va fi condus de un comitet operativ din care fac parte urmatoarele sase persoane: Gabriel Bratu (inspector scolar general), Ana Badea (inspector scolar general adjunct), Bogdan Udroiu (inspector scolar general adjunct), Ilie Dinulescu (inspector Evaluare institutionala si politici de personal), contabilul Mariana Usurelu si juristul Iuliana Anghel.

Ei sunt inspectorii scolari
Iata si echipa de inspectori vor lucra cadrele didactice din Arges in noul anul scolar, in urma schimbarilor facute in ultima perioada: Daniela Radut (la compartimentul Dezvoltare institutionala si politici de personal), Cornelia Zibileanu (Geografie si alternative educationale), Serban Blidaru (Management educational si activitate educativa formala si non-formala), Mariana Dejanu (Chimie si fizica), Ileana Ionescu (Management educational, proiecte si programe comunitare), Violeta Toma (Învatamant special si minoritati nationale), Gabriel Mielcescu (Istorie, cultura civica si discipline socio-umane), Liliana Turturoiu (Parteneriate educationale si comunicare institutionala), Angela Vlad (Matematica), Ana Ivan (Învatamant prescolar), Elena Popescu Cristea (Învatamant primar), Cristina Ilici Cergan (Limba si literatura romana si limba latina), Maria Dobre (Arte si învatamant particular), Cristina Mihai (Discipline tehnice), Alexandru Ionescu (Educatie fizica si sport), Olimpia Stoica (Formare continua si management resurse umane), Maria Florescu (Biologie), Gheorghe Dinca (Religie), Laurentiu Zidaru (Informatica), Maria Dumitrescu (Limbi moderne).

miercuri, 9 septembrie 2009

Sfaturi pentru prima zi de scoala


Ce am putea face in prima zi de scoala? Ce ar trebui de fapt sa facem? O solutie banala ar putea consta in a incepe a citi: ‘Aceasta este prima zi de scoala, aceasta este lectia noastra de astazi, pornim la drum…’. O alta posibilitate ar fi: ‘Aceasta este programa, cumparati-va cartile si apoi discutam’. Niciuna din aceste doua optiuni nu sunt tocmai placute pentru elevi. Dar care ar fi celelate?

1. Faceti in asa fel incat elevii sa se implice cat mai repede in toate activitatile. Acest lucru poate fi facut in diferite feluri.:
-Puneti-i sa se prezinte;
-Incercati sa aveti o discutie in clasa pe diferite teme si subiecte captivante;
Dandu-le de inteles elevilor ca sunt participanti activi pare o abordare destul de interesanta si nonconformista.

2. Stabiliti importanta fiecarui subiect
Nu fiecare elev realizeaza cat de importanta este o tema. Profesorul trebuie sa fie acela care il ajuta sa descopere cat de interesant si cate lucruri noi poti afla intr-o lectie. Cu cat mai repede este facut acest lucru, cu atat mai usor vor putea discipolii sa investeasca timp si energie in procesul de invatare.

3. Stabiliti asteptarile
Asta inseamna ca profesorii trebuie sa isi faca pretentiile cunoscute. Ceea ce se poate traduce prin cat de mare importanta pun acestia pe temele de acasa si studiul individual, asteptarile in ceea ce priveste comportamentul elevilor in clasa si comunicarea intre acestia. Bineinteles ca dascalul trebuie sa se intereseze si care sunt asteptarile copiilor in ceea ce il priveste.

4. Stabiliti raporturi
Incercati sa faceti comunicarea cat mai productiva. Mediul si atmosfera dintr-o clasa sunt foarte importante. Schimbul de informatie este esential pentru ca lucrurile sa decurga cat mai bine.

5. Prezentati-va astfel incat sa familiarizati elevii cu propria persoana
Cateodata elevii se simt mai confortabil atunci cand isi privesc dascalul ca pe unul de al lor, mai mult decat ca pe o persoana autoritara care le pune calificative sau ca un expert intr-un anumit domeniu. Impartasirea de momente si intamplari amuzante pot sa descreteasca fruntile celor prezenti si orele sa fie lipsite de tensiune.

6. Stabiliti-va gradul de credibilitate
In general lucrul acesta se intampla in mod automat, dar uneori elevii vor sa afle mai multe detalii despre viata profesionala a profesorului pe care il au in fata. Acest lucru consta in experienta anterioara, calatorii, studii publicate etc. In cazul in care sunteti la inceput de drum, daca reusiti sa prezentati lectia cu multa incredere si entuziasm elevii isi vor risipi temerile inca de la inceput.

7. Stabiliti o atmosfera propice
Atmosfera din clasa depinde de personalitatea fiecarui profesor. Unii prefera un mediu mai relaxat, altii mai formal, serios, amuzant etc. Orice tip de climat ati adopta, incercati sa stabiliti acest lucru inca de la inceput.

8. Oferiti suport „tehnic”
Acest lucru inseamna ca in cazul in care aveti la dispozitie o programa, sa le-o prezentati astfel incat elevii sa stie la ce sa se astepte, in ce fel de proiecte vor fi implicati si ce fel de teme vor avea de facut, care sunt „regulile” de la care nu trebuie sa se abata, testele de control, prezenta la curs etc

9. Intrati in miezul problemei
De regula introducerea va va fi facilitata incepand cu o prezentare generala asupra subiectului:
o Ce subiect este? Care sunt partile din care este structurat? Ce legatura are cu lucrurile inconjuratoare? etc

Concluzie: Nu uitati ca este obligatoriu sa faceti in prima zi de scoala ceea ce ati vrea ca elevii sa faca un semestru intreg. Daca vreti ca totul sa decurga relaxat, discutati. Daca vreti sa lucreze pe grupulete, gasiti o activitate care sa implice munca de echipa. Prima zi de scoala poate debuta cu dreptul daca stiti sa porniti cu dreptul de pe loc.

Cum se va da BAC-ul in 2010


Bacalaureatul se va schimba începând cu anul şcolar 2009-2010. Absolvenţii claselor a XII-a vor susţine trei probe scrise şi două probe orale, în timpul anului.

Evaluările scrise la examenul de Bacalaureat 2010 sunt:


1. Probă scrisă la limba şi literatura română – probă comună pentru toate
filierele, profilurile şi specializările;


2. Probă scrisă la limba şi literatura maternă – probă comună, pentru aceeaşi
limbă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor
naţionale, la toate filierele, profilurile şi specializările;


3. O probă scrisă, diferenţiată în funcţie de filieră şi profil: matematică – pentru
profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică sau, după caz,
pentru filiera vocaţională, respectiv istorie – pentru profilul umanist din filiera
teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională;


4. O probă scrisă la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul şi
specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele
două grupe de discipline: fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru
profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică, sau, după caz,
pentru filiera vocaţională, respectiv geografie, filosofie, logică, argumentare
şi comunicare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul
umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională.

Citeşte şi Evaluări din doi în doi ani şi cadouri pentru studii, printre schimbările

luni, 7 septembrie 2009

Lapte si corn in 2009/2010


Consiliul Judeţean Argeş a lansat vineri invitaţia pentru participarea prin sistemul electronic de achiziţie publică la licitaţia care va decide care vor fi societăţile care vor furniza preparatele de patiserie şi lactate în cadrul programului guvernamental lapte & corn destinat elevilor din Argeş. Iniţial, la licitaţie s-au înscris şase firme pentru produsele lactate: Simultan S.R.L. din Timişoara, Prodlacta S.A. din Braşov, Agro PAN Star S.R.L. din Sfântu Gheorghe, Albalact din Alba-Iulia, Dorna din Vatra Dornei, în asociaţie cu Vlăsia din Piteşti şi Lactag din Costeşti. Pentru produsele din panificaţie au intrat în cursă cinci societăţi: BAMM IMPEX S.R.L. din Turda, Velpitar din Râmnicu-Vâlcea, Express 95 Comimpex S.R.L. din Buzoeşti, Vlăsia S.R.L. din Piteşti şi Aluta S.A. din Slatina.
În urma etapei premergătoare, care a constat în analiza posibilităţilor tehnice ale ofertanţilor, şeful Serviciului Achiziţii Licitaţii al Consiliului Judeţean, Dorian Toteanu, a anunţat că în cursă au rămas trei societăţi pentru produsele lactate şi două pentru panificaţie. Firmele nu vor şti împotriva căror societăţi concurează. Licitaţia va începe miercuri, la ora 14, şi se va finaliza joi, la aceeaşi oră. De acest program vor beneficia 66.199 preşcolari şi şcolari - 14.770 de copii la grădiniţe de stat şi private cu program normal de patru ore, 25.043 copii în clasele I-IV şi 26.386 copii în clasele V-VIII.

La inceput de Nou An Scolar


Începerea noului an şcolar se aproprie cu paşi repezi. Instituţiile de învăţământ au avut toată vacanţa de vară la dispoziţie să facă ultimele renovări necesare pentru un nou an şcolar. La începutul lunii septembrie, am mers prin câteva instituţii de învăţământ să ne convingem cu ochii noştri în ce condiţii vor începe copiii şcoala. Luând la întâmplare câteva şcoli, am trecut în revistă ce renovări s-au făcut, dacă s-au făcut.
Prima instituţie de învăţământ la care ne-am oprit a fost Colegiul „Zinca Golescu” din Piteşti. Directoarea Maria Broştescu ne-a precizat că este în plin proces de renovare, dar lucrările se vor termina până la jumătatea săptămânii viitoare. Chiar aşa să fie?
„Fondurile pentru renovări au fost limitate. Bani au fost mai puţini ca anul trecut. Am început lucrările de renovare pe la sfârşitul lunii iulie. Nu am terminat până la 1 septembrie, pentru că amenajăm un spaţiu adecvat pentru arhiva centrului bugetar. Anul acesta am arhivat toate documentele. Am zugrăvit etajul I al clădirii. În fiecare an zugrăvim câte un etaj. Printre cele mai importante lucrări care trebuie făcute ar fi refacerea acoperişului şi reabilitarea instalaţiei de încălzire. Dar aceste lucrări ar dura în jur de 2 ani şi ar trebui să mutăm toţi elevii în altă clădire” - ne-a spus Maria Broştescu. Pe de altă parte, trebuie amintit că în această instituţie sunt 1.396 elevi.
Renovare cu două cutii de lavabilă
şi un meşter dibaci
Adriana Ion, directoare la Şcoala Nr. 4 din Piteşti, a renovat instituţia cu două cutii de lavabilă şi cu un muncitor de întreţinere, dibaci la toate, Ştefan Ion. Bani nu prea au fost, însă prin autogospodărire s-a mai făcut câte ceva. În schimb, această şcoală a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Părinţilor, care, printre altele, a montat un sistem de supraveghere, reuşind astfel să ţină cei 630 de elevi sub atenta supraveghere a unui big brother. „Ar mai fi multe de făcut, dar le vom realiza în timp. În primul rând, ar trebui schimbate ramele geamurilor sau geamurile cu totul, pentru că sunt de când s-a dat în funcţiune şcoala” - ne-a precizat Adriana Ion.
La Şcoala Nr. 16 din Piteşti, directoarea Simona Vişinescu aşteaptă în jur de 620 de elevi să umple clasele proaspăt zugrăvite. „Am primit de la Primărie bani să renovăm patru grupuri sanitare. Sigur că toată instalaţia electrică a fost schimbată, dar mai sunt multe de schimbat” - ne-a mărturisit Simona Vişinescu.
Şcoala Nr. 2 din Piteşti va începe anul şcolar cu un număr de 960 de elevi. După spusele directoarei, Manuela Iordănescu, renovările se vor termina până la începerea anului şcolar. Printre renovările obişnuite (vopsit, zugrăvit, igienizarea grupurilor sanitare), conducerea şcolii are în curte un adevărat şantier în lucru. Astfel, grădiniţa se va mări şi, spre bucuria celor mici, se va face şi o sală de festivităţi. Cât timp va fi şantier în curtea şcolii? Probabil, până... se vor termina lucrările.
Majoritatea instituţiilor au profitat cum au putut sau cum au ştiut de vacanţa de vară să mai facă ceva în „ogradă”. Însă, dacă la capitolul
Sursa:Argesul

miercuri, 2 septembrie 2009

Criza adusa la extrem

O profesoară s-a sinucis din cauza sărăciei


Fără a mai suporta sărăcia în care se zbătea alături de familia ei, o femeie în vârstă de 47 de ani, din Bascov, şi-a pus ieri capăt zilelor. Alexandra Ceauşu a ales această cale crezând că astfel cei dragi vor putea primi un ajutor. A lăsat în urma sa un bilet în care îşi explică gestul, îşi cere iertare soţului şi celor doi fii şi roagă o persoană să nu întoarcă spatele copiilor rămaşi orfani de mamă.

luni, 31 august 2009

Jumatate dintre scolile din Arges nu au autorizatie sanitara!

Aproape jumatate dintre scolile din Arges nu au autorizatie sanitara de functionare. Potrivit Inspectoratului Scolar Arges, din cele 603 unitati de invatamant numai 315 au autorizatie de functionare, 129 sunt in curs de autorizare iar 159 nu au fost niciodata autorizate.

,,Este posibil ca aproape jumatate din unitatile scolare sa nu obtina nici pentru anul scolar 2009-2010 autorizatie, pentru ca nu exista retele de apa si canalizare in localitatile respective, nu doar scolile in sine” a declarat Gabriel Bratu, pentru Realitatea TV.

Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Arges, dr Viorel Enache, a precizat ca a pregatit pentru verificarea scolilor cinci echipe de inspectori si se va merge in control impreuna cu autoritatile locale, pentru a identifica problemele, dar si solutiile de remediere.

Niste controale absolut inutile, din punctul nostru de vedere, tinand cont ca pentru remedierea situatiei este nevoie de BANI. Iar bani nu sunt. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, nici pana acum nu s-au alocat, de la centru, fondurile necesare pentru finalizarea investitiilor in scoli si nici nu sunt semne in aceste sens, ca atare, anul acesta scolar va incepe cu destul de multe probleme.

Cu probleme se confrunta si scolile care au fost comasate. Desi, teoretic, ar fi trebuit asigurat un mijloc de transport pentru copiii care se afla la mare distanta de unitatea scolara, autoritatile locale se declara neputiincioase.

Faptul ca jumatate dintre scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, insa, este o problema mult mai veche si care ar fi trebuit rezolvata pana acum, iar pentru asta nu mai se pune problema lipsei banilor, ci a indiferentei tuturor guvernarilor de pana acum.

Sursa: presa locala

Transportul Scolar ... la revizie

Din cele 81 de maşini de transport şcolar existente în judeţul nostru, nu mai puţin de 7 sunt defecte, iar alte 15 au nevoie urgent de reparaţii. Acestea sunt concluziile unui raport înaintat de Inspectoratul Şcolar Argeş Prefecturii, cu numai două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar. Conform acestui raport, numărul de microbuze pentru transportul elevilor în Argeş este insuficient, fiind nevoie acum de 57 de maşini în plus faţă de cele existente. În total, în Argeş ar trebui să fie în funcţiune 122 de maşini de transport şcolar, în condiţiile în care nu sunt asigurate decât 81. Prefectura şi Inspectoratul Şcolar vor face demersurile necesare la Ministerul Educaţiei pentru ca în judeţul nostru să mai fie trimise maşini pentru transportul şcolar, însă este greu de crezut că va fi acoperit tot necesarul de autovehicule.

Discutii ... discutii

Azi au loc din nou discuţii pe tema educatiei în coaliţie
Constantin Nicolescu, preşedintele PSD Argeş, va participa astăzi la şedinţa Biroului de Conducere Naţional al „Parteneriatului pentru România“ format de PSD şi PD-L care se află împreună la guvernare. Cea mai importantă temă dezbătută în şedinţa de astăzi va fi cea legată de legile educaţiei, cele care au adus tensi-uni în coaliţie (PSD susţine un pachet de legi, PD-L altul). Cele două partide, a spus Nicolescu, va trebui să ajungă la un acord, dar a precizat că aceste legi nu trebuie să fie adoptate aşa cum vrea PD-L, şi anume prin asumarea răspunderii guvernamentale.

„Lumea s-a săturat de scandal şi de par!“
Constantin Nicolescu a declarat că legile educaţiei afectează viaţa tuturor, de la copii la părinţi, şi a militat pentru ca acestea să fie dezbătute în Parlament şi adoptate prin vot. PD-L, în schimb, ar vrea ca legile educaţiei să fie adoptate prin răspundere guvernamentală, ceea ce a făcut să apară informaţii cum că aceste legi ar urma să stea la baza ruperii coaliţiei de guvernământ. „PSD şi PD-L trebuie să lucreze pentru România împreună, ar fi timpul să se întâmple aşa ceva. Trebuie să rezolvăm problemele, nu să le acutizăm. Nu trebuie să ajungem la măsuri radicale în interiorul coaliţiei, iar alegerile prezidenţiale trebuie separate de guvernare. Candidaţii se vor bate între ei şi atât. Suntem conştienţi că lumea s-a săturat de scandal şi de par!“, a spus Nicolescu.

vineri, 21 august 2009

Dupa Galati, sa urmeze si in Arges?!


Profesorii galateni au castigat in instanta dreptul de a li se majora salariile cu 37 la suta, potrivit legii adoptate in unanimitate de parlamentari la sfarsitul anului trecut. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, ne-a spus ca sunt foarte multe procese pe rol, iar daca toti dascalii le-ar castiga, Ministerul Finantelor va trebui sa scoata din buzunar 10-15 milioane de euro.

Profesorii de la doua scoli din judetul Galati au castigat in instanta sporul de vechime la orele suplimentare, precum si cresterea salariala de 37 la suta, votata in unanimitate de parlamentari la sfarsitul anului 2008 si al carei initiator este chiar ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. La inceputul anului, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta prin care se inghetau cresterile salariale pentru profesori, incercand sa evite aplicarea Legii majorarii lefurilor, insa Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala si, prin urmare, ar trebui pusa in practica. Valeriu Dinculescu, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Galati, afiliat la Federatia Educatiei Nationale, a declarat ca astfel “a fost obtinuta prima sentinta favorabila in procesele intentate autoritatilor statului pentru acordarea majorarilor salariale promise si aprobate prin lege, in 2008, de toata clasa politica”. Printre cei care au castigat sunt si profesorii de la Liceul “Calistrat Hogas” din municipiul Tecuci, care, in urma deciziei instantei, ar trebui sa primeasca salariile majorate. Valeriu Dinculescu a precizat ca, in Galati, sindicatul pe care il conduce a intentat aproape 300 de procese pentru fiecare unitate de invatamant unde sunt membri afiliati la acest sindicat. Pe de alta parte, profesorii din comuna Branistea si-au castigat tot in instanta dreptul de a primi sporul de vechime la orele suplimentare. si in acest caz, doar in Galati, mai sunt inca 50 de procese pe rol. Cazul profesorilor galateni nu este singular, mii de alti dascali din intreaga tara fiind in proces cu Ministerul Educatiei pentru acordarea cresterii salariale de 37 la suta.

“Deşi este o lege care fi trebuit pusă în aplicare de guvernanţi imediat, am fost nevoiţi să apelăm la instanţă. Trebuie să ştiţi că succesul din cazul celor de la Calistrat Hogaş se va regăsi în celelate procese, pentru că noi am intenta proces la toate şcolile în care Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi este reprezentat”, spune Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

Cert este că între timp procentul de majorare a mai scăzut de la 50% la 33%, pentru că profesorii au mai primit ceva bănuţi în plus la salarii. Valeriu Diculescu râde cu un ochi, dar cu celalalt plânge.

“Nu ne mai entuziasmăm foarte mult când câştigăm câte un astfel de proces pentru că de multe ori, avem hotărâri executorii care nu sunt aplicate”, spune liderul sindical.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Galaţi, iar Ministerul Educaţiei va putea face recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile de la comunicare. Şi aici lucrurile se vor întinde pentru că din cauza vacanţei judecătoreşti, este posibil ca documentele să ajungă târziu la cele două părţi aflate în conflict.

Dascălii sunt sceptici când vine vorba să-şi recupereze de la stat drepturi băneşti pe care le-au câştigat.

“Procesul câştigat de SIP Galaţi este încă o dovadă că aceşti bani trebuiau daţi. Cât priveşte bucuria pe care o trăiesc, este moderată, pentru că aştept mai întâi să mă văd cu banii în mână şi abia după aceea să plâng de fericire” este de părere Gabriel Şandru, profesor la Şcoala 43 Galaţi.

“Mi se pare o anomanlie să dai în judecată statul pentru a recupera nişte bani legiferaţi chiar de el. Curios este că pentru alte categorii sociale se găsesc întotdeauna bani, dar pentru noi nu. Sincer, nu ma bucur foarte tare pentru că s-a câştigat acest proces pentru că sunt convinsă că nu se vor da aceşti bani” spune şi Maria Hanu, profesor Liceul Teoretic Emil Racoviţă Galaţi.