miercuri, 7 ianuarie 2009

La Campulung pot disparea doua licee

Inspectoratul Şcolar Argeş a debutat în 2009 cu o serie importantã de acţiuni cu impact pe tot parcursul anului. Una dintre cele mai importante este alcãtuirea planului de şcolarizare pentru anul şcolar viitor. Principala modificare faţã de anii trecuţi este reducerea numãrului de clase în ciclul liceal, cauzatã de scãderea numãrului de elevi ce terminã acum clasa a VIII-a. Cum aceastã scãdere nu este una izolatã, ci continuã o linie pe care s-a intrat de cîţiva ani, ISJ ia în calcul posibilitatea de a se ajunge, în 2010, chiar la desfiinţarea unor licee.
În 2009, vor absolvi doar 6.500 de elevi
În aceastã varã, potrivit unor statistici realizate de ISJ, a declarat inspectorul şcolar general Gabriel Bratu, vor absolvi doar 6.500 de elevi. În aceste condiţii, socotind un numãr de 28 de elevi în clasã, a rezultat un numãr de clase de liceu cu mult mai mic decît anul trecut. Cu toate acestea, a mai spus Gabriel Bratu, s-a încercat realizarea unui plan de şcolarizare echilibrat, care sã ofere atît posibilitatea de a accede la liceu, cît şi diverse profiluri pe filiera tehnologicã a şcolilor de arte şi meserii, ce pot oferi copiilor o meserie şi mai apoi un loc de muncã, nu doar o diplomã: „Planul a fost trimis deja ministerului şi a obţinut un aviz de principiu, deci este foarte probabil cã va fi şi aprobat. Zona cea mai afectatã, potrivit calculelor noastre, este Cîmpulungul. Este şi zona cea mai dezechilibratã. Întreg bazinul demografic, oraşul şi comunele din împrejurimi, oferã doar cam 600 de elevi anual, iar aici existã şase licee. E zona cea mai afectatã demografic. În acest timp, la Topoloveni, spre exemplu, avem cam 500 de elevi şi doar un liceu, deci este posibil ca aici sã fim nevoiţi sã mai înfiinţãm mãcar un grup şcolar pentru filiera tehnologicã. Şi Mioveniul e cam în aceeaşi situaţie, cu aproximativ 500 de copii de liceu şi doar douã unitãţi de acest nivel“. Inspectorul şcolar general a mai adus în discuţie şi lipsa parteneriatelor dintre marii agenţi economici potenţiali angajatori şi sistemul de învãţãmînt judeţean, pentru corelarea cererii de personal calificat şi şcolarizarea acestuia, subliniind necesitatea de a se acţiona în viitor şi în aceastã direcţie.

Inspectoratul Şcolar Argeş a primit „undă verde“ de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru punerea în aplicare a planului de şcolarizare privind învăţământul liceal şi profesional la nivelul judeţului nostru. Inspectorul şcolar general Gabriel Bratu ne-a informat că numărul de clase scoase la concurs în acest an şcolar va fi mai mic decât cel de anul trecut. „În ultimii patru ani, numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a a fost din ce în ce mai mic.

Dacă în anul 2005 aveam 8.000 de absolvenţi, în anul 2008 au fost 6.500, în condiţiile în care în anul 1990 erau înregistraţi, la nivelul judeţului nostru, 13.000 de elevi de a VIII-a“, a precizat „generalul“.
Se vor desfiinţa liceele
Vestea proastă este că, din acest an şcolar, este posibil să dispară din peisajul învăţământului liceal şi profesional cel puţin un liceu. În vizorul inspectoratului sunt luate grupurile şcolare din Câmpulung Muscel şi zonele limitrofe, unde cifra de şcolarizare se învârte în jurul a 600 de elevi „arondaţi“ la şase licee şi grupuri şcolare. Prea puţini copii, prea multe şcoli... Tot de pe aceste meleaguri vin şi cele mai multe cereri de restrângere a activităţii în învăţământ.
Grup şcolar la Topoloveni?
În antiteză, în bazinul Topoloveni funcţionează doar un singur liceu cu profil teoretic care „înghite“ 500 de absolvenţi din oraş şi împrejurimi; intenţia este ca aici să se suplimenteze numărul de clase de-a IX-a, prin înfiinţarea profilului tehnologic în cadrul unui grup şcolar. Mulţi elevi pe „metru pătrat“ ( tot vreo 500) sunt şi în zona Mioveni, dar aici s-a salvat oarecum situaţia prin darea în folosinţă, nu foarte de mult, a unui liceu teoretic (acum sunt, în zonă, două instituţii de învăţământ liceal şi profesional).
Se mută Liceul Economic
Piteştiul este „campion“ la licee şi grupuri şcolare; are 17 unităţi de acest gen, însă nu s-a pus problema desfiinţării vreunei unităţi şcolare, cel puţin până acum. În schimb, este probabil ca, în acest an şcolar, să-şi mute „casa“ provizoriu - eventual la Grupul Şcolar „A. Călinescu“ sau la Colegiul Naţional „Al. Odobescu“, nu s-a stabilit încă - elevii şi cadrele didactice de la Liceul Economic „Maria Teiuleanu“, fiindcă va intra într-un proces de reabilitare. „În cărţi“ pentru reabilitare este, de ani buni, şi Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“, catalogat ca monument istoric, însă nu se ştie când vor fi deblocate fondurile necesare lucrărilor.
În plin şantier funcţionează, deocamdată, Liceul Tehnic „Dimitrie Dima“ Piteşti, care va deveni un modern campus preuniversitar.

Informatii din presa locala, in urma Conferintei ISJ