marți, 27 ianuarie 2009

Salariile mici din Educaţie ar putea fi mărite cu 33%, în două tranşe


Salariile mici din învăţământ ar putea creşte în acest an cu 33%, în două tranşe, în aprilie şi octombrie, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. Cei mai mulţi miniştri ar fi fost de acord cu majorarea salariilor profesorilor debutanţi cu până la 33%, urmând ca primele majorări salariale să aibă loc în luna aprilie.

În ceea ce priveşte, însă, fondurile alocate Ministerului Educaţiei, reprezentanţii executivului mizează pe un buget mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) în 2009.

"În condiţiile în care anul trecut nu au reuşit să cheltuiească decât 3,6-3,7% din PIB, nu ne permitem să blocăm aceşti bani pentru educaţie, în acest an de criză", au afirmat reprezentanţii guvernului.

De altfel, creşterea salariilor cu 50% solicitată de profesorii universitari este exclusă, potrivit aceloraşi surse.

"Profesorii universitari au salarii mai mari decât un general, iar din cele 4-5 norme pe care le au pe la diferite facultăţi, câştigă uneori mai mult decât un profesor de la o universitate renumită din Franţa şi, în aceste condiţii, ei cer noi majorări de salarii? Nici nu se pune problema să acceptăm majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50%", au precizat sursele citate.