marți, 13 ianuarie 2009

Profesorii in prima parte din TOP-ul meseriilor de incredere


Nomenclatorul CAEN de meserii cuprinde o gama vasta de profesii aparute din cele mai vechi timpuri si pana astazi, unele mai ciudate, sau de care nu am auzit niciodata, altele foarte cunoscute si ravnite de multi. Pentru a le identifica pe cele mai folositoare pentru omenire si pe cele in care lumea isi pune cel mai mult sperantele, Readerâ's Digest a realizat un sondaj de opinie in urma caruia a reusit sa alcatuiasca o lista cu primele 30 de meserii de incredere.

FRUNTASII TOPULUI

Se pare ca locul intai a fost castigat de catre pompieri, cei a caror meserie cere foarte multe sacrificii. Faptul ca acestia isi dau uneori si viata pentru ca semenii lor sa scape din ghearele focului, i-a determinat pe cei mai multi dintre intervievati sa ii desemneze conducatori de top.

Urmatoarele cinci locuri sunt ocupate exact in aceasta ordine de catre piloti, cercetatori, doctori, farmacisti si medici la salvare, aproape toate meserii indispensabile pentru sanatatea si viata noastra, mai putin cea de pilot care insa se bucura de locul doi in top pentru curajul pe care trebuie sa-l aiba cei ce o aleg.

Surprinzator, locul sapte este rezervat preotilor. Se pare ca inca mai exista foarte multa lume religioasa si cu frica de Dumnezeu, avand in vedere ca acestia sunt plasati inainte de educatori (locul 10), asistente medicale (locul 12), profesori (locul 13) sau dentisti (locul 14).

In orice caz, tot in prima jumatate a clasamentului se afla si meseriile artistice, de exemplu cea de actor (locul 8), cantaret (locul 9) sau prezentator TV (locul 11), de unde putem desprinde ideea ca ne mai gandim inca si la altfel de activitati ce nu prea au legatura cu partea financiara (cel putin in ceea ce ne priveste pe noi spectatorii) si suntem totusi dornici si de divertisment, nu numai de emisiuni politice sau stiri macabre. Ultimul loc al primei jumatati este ocupat de constructori. Orice ar fi, si oricat de mult ar fi afectat criza sectorul imobiliar, un acoperis tot trebuie sa avem deasupra capului, asa ca, sa ne punem bine cu cei ce se ocupa de asta.

...SI CODASII

Nu e de mirare ca pe ultimul loc, al treizecilea, au fost trimisi politicienii, care, dupa cum a afirmat unul dintre cei chestionati, "sunt interesati de problemele romanilor doar in campaniile electorale, iar cand ajung la putere nu mai stiu cum sa-si mareasca averile si ce afaceri sa mai puna la cale cu banii de la stat".

Cu un singur loc mai sus decat ei, se afla agentii imobiliari, si pe buna dreptate. Precum politicienii, si ei sunt interesati numai de ce le intra lor in buzunar si de nimic altceva. Dand dovada de lipsa de profesionalism si pacalindu-si la greu clientii cu gandul ca oricum nu se mai intalnesc si a doua oara cu ei, acestia au lasat tuturor un gust amar si "o mare" lipsa de incredere.

De uimit ne mai uimesc si judecatorii care nu par sa ocupe decat locul 28 in top, la zece locuri diferenta de contabili, la doar unul de avocati si la 4 de notari. Antrenorii de fotbal se situeaza pe locul 21, ziaristii pe 23, politistii pe 25, vanzatorii pe 26, meseria de baby-sitter pe 22, cea de functionar bancar pe 20, soferii de autobuz pe 19, iar pe 15 si 16, chiar croitorii si frizerii...ca doar, tara arde si romanii se piaptana!