marți, 27 ianuarie 2009

Reprezentanţii sindicatelor cred că îngheţarea salariilor bugetarilor ar duce la agravarea crizei economice



Reprezentanţii sindicatelor ameninţă că ies în stradă dacă salariile vor fi îngheţate. Ei spun că măsura ar duce la agravarea crizei economice în care se află România. De altfel, CNSRL Frăţia a anunţat că, dacă guvernul îngheaţă lefurile, pregăteşte mitinguri pentru luna februarie. Liderii marilor confederaţii sindicale avertizează că, în cazul în care Guvernul va anunţa o asemenea măsură, nu exclud declanşarea unor ample acţiuni de protest.

Preşedintele executiv al Federaţiei sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor, a criticat măsura de îngheţare a salariilor pentru şase luni. "În România am putea să îngheţăm puţin aplicarea legii Educaţiai care aloca 6% din PIB, să îngheţăm puţin Legea 221 privind majorările salariale semnată şi de preşedintele Traian Băsescu", declară Nistor.

Sindicaliştii din Educaţie spun că vor opri negocierea contractul colectiv de muncă şi că vor lua în calcul şi declanşarea grevei generale, dacă Executivul va îngheţa salariile pentru şase luni.

"Dacă vor îngheţa salariile, îngheţăm şi noi contractul colectiv de muncă şi anul universitar", a precizat, pentru NewsIn, liderul Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu. Aceasta se arată nemulţumit că propunerea privind îngheţarea salariilor nu a venit în cadrul negocierilor cu sindicatele. "Am aflat din presă acest lucru, iar astfel de măsuri nu se iau arbitrar", a mai spus Bobulescu.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petre Dandea, este de părere că "în felul acesta consumul s-ar reduce foarte mult şi o reducere a consumului ar agrava si mai mult criza care se manifestă la ora actuală în România".

Presedintele BNS, Dumitru Costin, crede că măsura anunţată "pregăteste terenul, poate, pentru o intervenţie a domnului Boc, mâine ne vom întâlni la ministerul Finanţelor, şi în care să ne transmită acelaşi mesaj. Ştim că domnul preşedinte nu va intervenim, deci nu vom avea un aliat, ca să zic aşa, în această problemă".

Preşedintele CNSLR Frăţia, care este şi lider al Sanitas, a anunţat că, în funcţie de decizia pe care o va lua joi Guvernul, confederaţiile sindicale se vor întâlni, din 2 februarie, pentru a pregăti reluarea protestelor.
În schimb, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, susţine că funcţionarii vor lua în calcul reluarea protestelor abia după ce vor afla pe ce este fundamentat noul buget.



Aurel Cornea: “Nu am negociat pe marginea salariilor”Negocierile propriu-zise privind Contractul colectiv de munca pe anul 2009 pentru cadrele didactice vor incepe saptamana viitoare, a declarat, pe 20 ianuarie, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, in urma intalnirii cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cu reprezentantii ministerului.
Cornea a spus ca, in cadrul intalnirii, nu s-au purtat discutii despre majorarile salariale, ci numai negocieri referitoare la miscarea personalului didactic, timpul de munca al personalului din invatamant si alte probleme salariale. "Nu am discutat probleme legate de buget", a precizat liderul FSLI.

O alta tema abordata, dupa cum sustine Cornea, s-a referit la "reorientarea pachetului de legi ale educatiei", care va fi propus din nou Parlamentului. Referindu-se la legea de marire a salariilor cadrelor didactice, liderul FSLI si-a manifestat speranta ca Executivul va aproba aceste majorari. "Noi beneficiem de o lege care prevede o anumita majorare. Credem ca Executivul va aproba marirea salariilor. Vom astepta ca proiectul de lege a bugetului sa fie realizat si apoi ne vom gandi, daca este nevoie, la forme de protest", a afirmat Cornea.

La randul sau, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, crede ca Educatia va avea in acest an 6% din PIB. "Doamna ministru sustine acordarea a 6% din PIB pentru Educatie. Din punctul de vedere al MECI, nu avem de ce sa ne indoim", a spus Izvoranu.

Vicepresedintele Federatiei sindicale Alma Mater, Anton Hadar, a sustinut ca pentru profesorii universitari este necesara o crestere salariala de 50 de procente. "Nu putem aplica legi pe jumatate. Nici nu ne gandim ca Guvernul nu va aplica legea de crestere a salariilor. O lege nu se poate negocia. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, ne vom aseza la masa negocierilor cu liderii de sindicate si vom hotari forma de protest pe care o vom adopta", a aratat vicepresedintele Alma Mater. Potrivit acestuia, profesorii universitari nu vor recurge la blocarea sesiunii de examene, intrucat aceasta deja a inceput in multe dintre universitatile romanesti.