miercuri, 7 ianuarie 2009

Cand luam al 13-lea salariu?

PREMIUL ANUAL-SALARIUL 13-Pentru activitatea desfasurata personalul din unitatile scolare beneficiaza dupa caz la sfirsitul anului calendaristic de un premiu anual de pina la un salariu de baza mediu lunar realizat in anul pentru care se face plata.

Salariul mediu lunar de baza se determina prin raportarea la 12 luni a sumelor incasate pe intreg anul ca salariul de baza,precum si sumele incasate pentru perioada concediului de odihna.
Nu vor fi luate in calcul elementele de salarizare care nu sunt de natura salariului de baza: sporul de vechime,alte sporuri si indemnizatii care nu fac parte din salariul de baza,indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Plata premiului anual aferent anului in curs se asigura din bugetul aprobat pentru anul urmator,daca legea bugetul de stat din anul respectiv nu prevede altfel.

SALARIUL 13 –se cumuleaza cu luna in care se plateste si se retine pentru acesta CAS-9,5% si CASS-5,5 %, SOMAJ-0,5% si IMPOZIT. Daca pana acum nu se tinea cont la punctul de pensie de al 13-lea salariu, desi se opreau toate darile aferente, in ultimul an s-a reglementat aceasta situatie.
Din surse oficiale al 13-lea salariu in invatamant va fi primit cel tarziu la sfarsitul lunii februarie.