marți, 20 ianuarie 2009

Comisia Europeana a lansat un concurs de benzi desenate – Participa si tu!

Comisia Europeana a lansat un concurs de benzi desenate – Participa si tu!

Comisia a lansat un concurs destinat tuturor tinerilor din Uniunea Europeana
In baza celor trei principii strategice ce sustin lansarea planului de actiune al Comisiei Europene relativ la ameliorarea comunicarii in Europa (SEC 2005 - 985 final du 20.7.2005), prin contact direct la nivel local cu cetatenii, Directia Generala “Justitie, Libertate si Securitate” a Comisiei Europene desfasoara in fiecare tara a Uniunii Europene, in perioada 28.11.2008 - 27.02.2009, competitia europeana de benzi desenate intitulata «Uniunea Europeana si cetatenia »
Concursul a fost lansat in data de 28 noiembrie 2008, de dl Jacques Barrot, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru justiție, libertate și securitate. Tinerii care au cel puțin 16 ani și sunt cetațeni sau rezidenți ai Uniunii Europene sunt invitați sa realizeze o banda desenata de o pagina, fara cuvinte, care sa ilustreze conceptul de cetațenie in Uniunea Europeana.
Obiectivul concursului este sa permita tuturor participantilor sa redea prin arta o experiența proprie legata de statutul de cetațeni din Uniunea Europeana, promovarea catre publicul larg din Europa a notiunii de cetatenie europeana si cunoasterea drepturilor ce i se asociaza in conformitate cu prevederile Art. 13 din TCE. Este prevazuta desfasurarea acestui concurs in Romania prin implicarea institutiilor care au in sfera preocuparilor problematica tinerilor, a cetateniei europene, etc.
Concursul se adreseaza si elevilor, studentilor, persoanelor aflate in sistemul de protectie a copilului, membrilor intr-un grup de arta, persoanelor de diverse etnii, care au 16 ani și sunt rezidenți in cele 27 de state ale Uniunii Europene si este deschis și altor persoane care se inscriu in prevederile regulamentului concursului, au reședința in Uniunea Europeana si sunt interesate de tema propusa. Site-ul dedicat al concursului este www.eurocartoon.eu
Lucrarile vor face obiectul unei selectii la nivel national, iar castigatorii primelor trei locuri vor participa la ceremonia de decernare a premiilor care va fi organizata in fiecare tara, la data de 3 aprilie 2009.
Cei 27 de laureati ai concursurilor nationale vor fi invitati la Bruxelles, in perioada 9 - 11 mai 2009, unde lucrarile lor vor fi supuse unei alte selectii, in urma careia vor fi desemnați trei caștigatori la nivel european. Acestia vor participa la ceremonia de premiere prezidata de vicepreședintele Jacques Barrot, in cadrul careia isi vor primi premiile de
- 6 000 de euro (premiul I),
- 4 000 de euro (premiul al II-lea) si, respectiv,
- 2 000 de euro (premiul al III-lea).
Cele mai reușite benzi desenate vor fi publicate pe site-urile internet ale reprezentanțelor Comisiei Europene in statele membre, precum și pe site-ul Europa. De asemenea, vor fi putea fi utilizate in cadrul viitoarelor campanii europene pe tema cetațeniei.
Aceasta inițiativa este cu atat mai oportuna cu cat Comisia Europeana și Parlamentul European și-au propus sa-și intensifice eforturile de comunicare pe tema conceptului de cetațenie.
In Romania coordonarea competitiei a nivel national este asigurata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti in colaborare cu Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului, strada Pericle Gheorghiu nr. 15, sect. 5, cod postal 050226, tel/fax 021/3350759, e-mail romania@eurocartoon.eu .
Informații suplimentare sunt disponibile pe adresa www.eurocartoon.eu care ofera acces la site-ul dedicat concursului sau pe site-ul www.fundatiafoc.ro
CALENDARUL CONCURSULUI EUROPEAN
NB: Din motive organizationale sau in caz de forta majora, datele de mai jos pot fi modificate. In acest caz, participantii vor fi instiintati in cel mai scurt timp (de unde necesitatea de a se inregistra in timp util).
-Vineri 28 noiembrie 2008:
Incepand cu data de vineri 28 noiembrie 2008:
Se poate face inregistrarea (participantii sunt invitati sa se inscrie).
Un formular de inscriere este disponibil pe site.
-Vineri 27 februarie 2009:
Termen limita pentru trimiterea (sau depunerea personala a) lucrarilor.
-Vineri 3 aprilie 2009:
Ceremonia nationala de decernare a premiilor.
-Sambata 9, duminica 10 si luni 11 mai 2009:
Sejur la Bruxelles (9 mai, Ziua Europei)
-Luni 11 mai 2009:
Ceremonia europeana de decernare a premiilor la Bruxelles

Sursa: www.fdsc.ro