marți, 6 ianuarie 2009

Ecaterina Andronescu: Creşterile salariale prevăzute de lege vor fi cuprinse în proiectul de buget

Ecaterina Andronescu: Creşterile salariale prevăzute de lege vor fi cuprinse în proiectul de buget

Aici declaratia Ministrului
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în urma întâlnirii din această după-masă cu sindicalişti din învăţământ, că creşterile salariale prevăzute de legea în vigoare vor fi cuprinse în proiectul de buget pe anul 2009. Întâlnirea a avut loc după ce Guvernul a decis să analizeze în ce măsură pot creşte salariile cadrelor didactice. "Urmează ca în zilele următoare să mergem cu proiectul de buget pe 2009 la Guvern, apoi ne vom întâlni din nou cu sindicatele", a declarat Ecaterina Andronescu.


Ministrul Educaţiei a mai precizat că vor fi create echipe care să realizeze criterii de evaluare a performanţelor profesorilor, începând ca din semestrul II să fie aplicate experimental. Criteriile vor fi folosite pentru evaluare pornind cu anul şcolar 2009-2010. Salarizarea cadrelor didactice va fi diferenţiată, în funcţie de performanţele acestora.

Ecaterina Andronescu a menţionat că Ministerul şi sindicatele nu au căzut de acord în legătura cu salariile profesorilor universitari. "Într-un an complicat financiar trebuie să ne gândim la o soluţie rezonabilă", a explicat ministrul.

"Încărcătura bugetară pentru creşterea salariilor este sub 0,2% din PIB, deci nu se pune problema să nu crească salariile profesorilor universitari", a declarat Răzvan Bobulescu, preşedinte Alma Mater.

Tot pe tema majorărilor salariale, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a precizat că, de fapt, majorările salariilor vor fi în jurul a 33 de procente, restul până la 50% fiind deja acordat de fostul guvern.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor se vor întâlni din nou, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre contractul colectiv de muncă din sistem, dar şi despre ordonanţa de guvern prin care nu pot fi cumulate pensia şi salariul de la stat, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 50% de la 1 octombrie, după ce Parlamentul a votat în acest sens o lege iniţiată chiar de actualul ministru al Educaţiei.