marți, 20 ianuarie 2009

Negocieri CCM


INFORMARE FSLI 20 ian 2009
1. Astăzi, 20 ianuarie 2009, la sediul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării (M.E.C.I.), în prezenta doamnei ministru Ecaterina Andronescu, a avut loc a doua întâlnire privind negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învătământ (C.C.M.U.N.R.Î.).
Cu prilejul acestei întâlniri s-au rezolvat toate problemele legate de organizarea negocierilor C.C.M.U.N.R.Î. si s-a convenit ca negocierile pe fond să înceapă săptămâna viitoare, având în vedere că, în acest moment, organigrama M.E.C.I. nu este definitivată. Aceste negocieri vor avea loc săptămânal, în zilele de marti, miercuri si joi, până la finalizarea contractului, dar fără să se depăsească termenul de 60 de zile în care acesta trebuie negociat.

2. Referitor la bugetul educației pentru anul 2009 si la acordarea majorării salariale prevăzută de Legea nr.221/2008, doamna ministru a reafirmat că bugetul întocmit de M.E.C.I. si înaintat la Ministerul Finantelor Publice prevede alocarea pentru educatie a unui procent de 6% din P.I.B., precum si sume destinate cheltuielilor de personal necesare aplicării acestei legi.



PRIM-VICEPREȘEDINTE F.S.L.I,


Ministrul Ecaterina Andronescu a susţinut, la finalul întâlnirii cu lideri ai sindicatelor din învăţământ, că există şanse foarte mari ca Educaţia să primească 6% din PIB. "Asta nu înseamnă însă că profesorii vor primi imediat salarii majorate cu 50%, respectiv 33%", a susţinut Andronescu. "Mă bat, insist pentru acest buget de 6% din PIB, deoarece sistemul de învăţământ are nevoie de o finanţare corespunzătoare, de remotivare, iar salariile sunt foarte importante din acest punct de vedere. Legea dă dreptul unei astfel de finanţări, iar pentru respectarea legii şi a Pactului pentru educaţie este nevoie de 6% din PIB pentru învăţământ în 2009", a menţionat ministrul, citat de Mediafax.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat că "Ministerul Educaţiei susţine eşalonarea majorării salariilor profesorilor".

Trebuie să vedem propunerile şi ce ne permite legea
Este normal să discutăm cu sindicatele din Educaţie
Am informat sindicatele în legătură cu bugetul
În proiectul de buget înaintat Ministerului de Finanţe am cuprins majorările de salariu prevăzute de lege
Pentru profesorii universitari sunt exagerate creşterile de 50 la sută şi, după cum am discutat şi cu reprezentanţii sindicali, o soluţie ar fi eşalonarea acestor majorări

La rândul lor, câţiva lideri sindicali au făcut unele precizări referitoare la cererile lor, după întâlnirea cu ministrul Educaţiei:
Anton Hadăr - liderul Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Politehnică

Cerem acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie
Nu vom avea o reformă dacă nu primim 6%
Legea spune clar că salariile se majorează cu 50%
Nici nu ne gândim că Guvernul nu va majora salariile
Dacă nu se majorează salariile, vom decide forma de protest

Aurel Cornea - lider FSLI

Nu avem alţi paşi decât să aşteptăm ca proiectul de buget să devină lege
După aprobarea bugetului, decidem ce facem

Constantin Ciosu - Federaţia Educaţiei Naţionale

Nu avem niciun indiciu că legea nu va fi respectată
Greva poate începe în orice moment, în cazul în care nu se dau 6% din PIB

Gheorghe Isvoranu - preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret

Dacă primim 6% din PIB, salariile se vor mări
Ministerul Educaţiei susţine majorarea salariilor

Sindicaliştii din învăţământ au discutat astăzi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pe tema majorării salariilor şi a bugetului pe anul 2009.