marți, 20 ianuarie 2009

Se intorc elevii din strainatate


Zeci de copii ai „stranierilor“ argeşeni s-au întors în şcolile din judeţ, după ce, ani întregi, au învăţat în Italia şi Spania. Deoarece nu mai ştiu prea bine limba română, profesorii le acordă o mai mare atenţie, cu scopul de a recupera anii pierduţi. Deoarece sistemul de învăţământ din străinătate nu este asemănător cu cel al nostru, la calcularea mediei, la admitere, se iau în considerare decât anii pregătiţi în ţară.

20 de solicitări în doar o săptămână
„Cele mai multe dosare le-am primit din luna aprilie a anului 2008 încoace. Avem 100 de dosare ale acestor copii care se întorc în ţară să înveţe şi sunt rezolvate 77 dintre acestea.“, a explicat inspectorul şcolar, Ana Moşteanu. De pe data de 7 ianuarie, anul acesta, şi până în prezent, s-au înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean 20 de cazuri de copii care doresc să se reînscrie în învăţământul şcolar din Piteşti. Unii dintre copii sunt chinuiţi de către părinţi, deoarece pe o perioadă scurtă de timp îi încadrează în şcoală, atât în străinătate, cât şi în ţară. „Am avut un caz la care abia am reuşit să îl înscriem, iar în cea mai scurtă perioadă, l-a luat din nou, deoarece au plecat în Spania, iar apoi a revenit. A plimbat copilul dintr-o parte, într-alta. Sunt foarte multe cazuri de copii care se întorc în ţară să înveţe, mai ales în ultima perioadă.“, a adăugat doamna Moşteanu.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, 77 de elevi, din cei 100 care au solicitat, au fost deja integraţi în şcoli, după cum urmează:

clasele I - IV - 28 de elevi, dintre care: 7 elevi în clasa a II-a; 7 în clasa a III-a şi 14 elevi în clasa a IV-a;
clasa a V-a - 11 elevi;
clasa a VI-a - 9 elevi;
clasa a VII-a - 5 elevi;
clasa a VIII-a - 14 elevi;
clasa a IX-a - 7 elevi;
clasa a X-a - 5 elevi;
clasa a XI-a - 1 elev;
clasa a XII-a - 3 elevi.
Se pare că 70% dintre solicitări au fost ale copiilor care au învăţat în Spania, 25% ale celor veniţi din Italia, iar restul din Anglia, Canada, Franţa, Irlanda şi Turcia.