vineri, 30 ianuarie 2009

Elevii olimpici ar putea fi recompensaţi cu sume care ajung la valoarea unui salariu mediu brut


Elevii care obţin rezulate deosebite la olimpiadele şcolare ar putea fi recompensaţi, timp de un an, cu sume de bani care pot ajunge la valoarea unui salariu mediu brut pe economie, conform unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor. De asemenea, proiectul aflat în dezbatere la Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, prevede şi acordarea unor sume de bani profesorilor care pregătesc elevii olimpici.

"Avem în dezbatere la Comisie un proiect legislativ prin care se doreşte stimularea elevilor olimpici. Pentru a decide cu privire la această iniţiativă legislativă, Comisia a solicitat Ministerului Educaţiei o situaţie statistică legată de numărul elevilor olimpici, de numărul cadrelor didactice care participă la pregătirea elevilor. Odată cu stabilirea aceste situaţii statistice şi cu stabilirea bugetului Ministerului Educaţiei vom continua discuţiile pe acest proiect de lege, deoarece considerăm că elevii olimpici trebuie stimulaţi, şi, totodată, trebuie stimulaţi şi dascălii care-i pregătesc", a declarat, vineri, deputatul Marius Gondor, membru în Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor.

Gondor a mai spus că urmează să fie stabilită concret perioada în care se vor acorda sumele de bani elevilor olimpici şi cadrelor didactice care îi pregătesc. "Iniţiativa legislativă luată în discuţie prevede stimularea elevilor olimpici cu o sumă de bani, acordată pe parcursul unui an. De exemplu, la premiul I se va acorda sub formă de premiu un salariu mediu brut pe ţară, la premiul II se va acorda 75 la sută din salariul mediu brut pe ţară, iar 50 la sută pentru premiul III. Vom mai discuta dacă sumele se vor acorda timp de 12 luni sau pe perioada anului şcolar", a precizat deputatul liberal-democrat.

Marius Gondor a mai menţionat că pentru acest proiect legislativ, Camera Deputaţilor este for decizional. "În prezent, acest proiect legislativ a fost amânat până la definitivarea bugetului de stat. Vă pot da asigurări că stimularea elevilor olimpici nu va rămâne doar la stadiul de proiect. Trebuie doar ca acest proiect să urmeze toate etapele necesare din Camera Deputaţilor şi Senat. Nu vrem să mai facem o lege pentru care nu există finanţare", a mai declarat deputatul.