luni, 6 iulie 2009

78% promovabilitate la BAC


Emoţiile elevilor care au dat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie au luat sfârşit. Ieri a avut loc afişarea rezultatelor la BAC. Nemulţumiţii şi-au putut depune contestaţiile ieri, până la ora 20.00, urmând ca mâine şi poimâine să fie rezolvate contestaţiile. Rezultatele finale se vor afişa pe 9 iulie. Procentul de promovabilitate pe judeţul Argeş, înainte de contestaţii, este de 78,17%. Imediat ce rezultatele au fost afişate, elevii, însoţiţi de părinţi, prieteni ori alţi apropiaţi, s-au adunat la panourile de la intrarea în şcoală.

Medii foarte mari
la „Brătianu”,
dar şi 6 respinşi
În jurul orei 9, 30, un profesor de informatică prindea în bolduri listele cu mediile obţinute de foştii elevi ai Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” Piteşti la examenul de maturitate. Dascălul efectua operaţiunea în linişte, în jurul său neavând tineri nerăbdători să vadă rezultatele. Lipsa curioşilor a fost pusă pe seama orei matinale, fiindcă – sincer - nici noi nu ne aşteptam să vizualizăm mediile de la bac atât de devreme.
La colegiul cu bun renume au susţinut bacalaureatul 333 de candidaţi, unul dintre ei, de fapt o tânără, provenind din promoţia anului trecut. Listele erau pline de medii de peste 9. Ici-colo am văzut şi medii de peste 8, însă nu era niciun 10.
Cu 10 la română, 10 la franceză, 10 la istorie, 10 la latină şi „doar” 9,70 la filozofie, Lucian Cristian Gava, poetul premiat de „Societatea Academica – Titu Maiorescu“, absolvent al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” Piteşti, a obţinut media 9,86 la bacaluareat.
Pe lângă atâtea note mari, am constatat că au fost respinşi şase candidaţi din seria actuală. Printre ghinionişti nu s-a numărat şi fata respinsă anul trecut la matematică, fiindcă anul acesta ea a trecut „hopul”: a luat nota 5,45.
Patru dintre candidaţii respinşi la această ediţie au de „pătimit” tot din cauza matematicii, fiindcă au luat următoarele note sub 5: 4,30; 4,00; 3,85; 3,65. Alţi doi candidaţi au „picat” la examenele de limba română (cu nota 4,20) şi de psihologie (cu nota 2,70).
La panou, de dimineaţă
Dascălul care a afişat rezultatele la „I.C. Brătianu” îi cunoştea pe majoritatea celor respinişi şi, cunoscându-i drept elevi buni, nu şi-a putut explica de ce aceştia au pierdut examenul.
Profesorul nici n-a apucat bine să închidă geamurile la panoul din curtea colegiului, că a şi fost înconjurat de un grup de absolvenţi şi părinţi.
În scurt timp s-au auzit şi bine-cunoscutele ţipete de fericire.
Un chiot era al Deliei Dumitru, care a văzut în dreptul numelui său o medie care a mulţumit-o: 9,35. Instantaneu a pus mâna pe telefon şi a început să-şi sune, cu boabe de rouă în priviri, familia şi prietenii. Tânăra şi-a făcut timp să o încurajeze şi să o îmbrăţişeze şi pe colega sa, Mădălina, care, tot cu lacrimi în ochi, şi-a anunţat părinţii, la telefon, că a luat doar 6,60 la limba română. După propria evaluare, credea că o să ia mult mai mult... Dar zarurile nu au fost aruncate, fata având ieri şansa depunerii unei contestaţii.
Rezultate finale
Procent de promovabilitate: 78,16% (cu câteva procente mai mult decât anul trecut). Din cei 6.852 candidaţi înscrişi, au fost prezenţi 6.666. Numărul eliminaţilor: 6. Au reuşit la examen 5.210 elevi. Au fost respinşi 1.450.
Sursa:Argesul