luni, 6 iulie 2009

Sindicatele din invatamant cer demisia ministrului Muncii



Federatiile din invatamant ii cer premierului Emil Boc sa-i demita pe ministrul Muncii Marian Sarbu si pe secretarul de stat Valentin Mocanu. In opinia sindicalistilor din Educatie, cei doi sunt principalii vinovati pentru diminuarea cu 40% a coeficientilor de ierarhizare din proiectul legii unice, care au fost subiectul negocierilor timp de trei luni.
Sindicalistii din invatamant sunt dezamagiti de modul in care Guvernul s-a razgandit in privinta salariilor profesorilor. Asta in conditiile in care se ajunsese la o intelegere, dupa luni de negocieri. In cazul in care Guvernul nu va reveni asupra deciziei si nu va respecta Acordul incheiat, sindicalistii iau in considerare redeschiderea conflictului de munca.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, nu pare, insa, intimidat de amenintarile federatiilor sindicale. El a precizat ca legea unica a salarizarii nu se refera doar la educatie si trebuie privita in contextul economic si social.

In urma modificarilor facute la grila unica de salarizare, sindicalistii din educatie sustin ca invatatorii debutanti ar avea un salariu mai mic decat in prezent cu aproximativ 100 de lei, iar cresterea pentru cadrele didactice debutante ar fi de 45 la suta, in timp ce pentru cei cu vechime de peste 40 de ani ar fi de noua procente.