marți, 28 iulie 2009

CRIZA din INVATAMANT


Peste tot in tara, Ministerul Educatiei a dispus diminuarea posturilor din invatamant. Argesul este in topul judetelor in care se vor face cele mai multe disponibilizari. Nu mai putin de 600 de angajati vor ramane, astfel, fara locul de munca, cei vizati fiind, in primul rand, suplinitorii.

Disponibilizarile se vor face, in principal, in urma comasarilor de scoli dar si a claselor paralele. Potrivit lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean, incepand cu acest an scolar nu vor mai trebui sa existe clase cu mai putin de 20 de elevi in mediul rural, respectiv 25 de elevi in mediul urban. ,,S-a depus la Inspectoratul Scolar o situatie a scolilor care trebuie comasate. In acest moment avem 10.609 cadre didactice, dintre care 500 sunt suplinitori. Probabil ca acestia vor fi primi care vor ramane fara locuri de munca. Nu este exclus ca si cei care anul acesta s-au titularizat sa nu reuseasca ca obtina un post” a declarat Nicolescu.

Potrivit lui Gabriel Bratu, inspectorul general al ISJ Arges, in cursul zilei de astazi a primit de la Ministerul Educatiei informarea ca in acest an scolar vor fi bugetate cu 600 de posturi mai putin decat anul trecut, numai in Arges. Cu alte cuvinte, va trebui sa gaseasca solutii ca 600 de posturi din invatamant sa dispara in aproximativ o luna si jumatate. ,,S-au primit doua serii de adrese de la Ministerul Educatiei prin care se atrage atentia asupra respectarii unui nivel mediu de completare cu elevi a claselor si in care se solicita comasarea scolilor si a claselor paralele care au sub 20, respectiv 25 de elevi. Singura precizare care se face este aceea de a nu afecta personalul titular. Suplinitorii, prin definitie, vin sa suplineasca un deficit de cadre didactice. Cum acesta nu va mai exista, nu vor mai avea ce suplini. S-ar putea sa existe discipline unde colegi care au obtinut note peste 7 sa nu obtina nici un loc de suplinitor, pentru ca nu mai exista locuri. Anul acesta scolar am primit informarea ca vor fi bugetate cu 600 de posturi mai putin decat anul trecut. Daca vom avea nevoie de mai multe cadre didactice, nu stiu ce vom face si cu ce le vom plati” a declarat Gabriel Bratu.

In toamna lui 2008, potrivit situatiei Inspectoratului Scolar Arges, 17 scoli din judet ar fi trebuit comasate, dar nu s-au realizat decat sase comasari pentru ca... ,,acolo unde nu vrea directorul vrea primarul, unde nu vrea primarul vrea directorul si sunt locuri in care nu vor nici unul, nici altul” a mai declarat Bratu, adaugand ca, dupa Bucuresti, Argesul este judetul cu cea mai mare aglomerare de cadre didactice.

SUrsa: BitPRESS